«Ωδή στη χαρά» από την ΚΟΑ
Ήχησε στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου το 1989 από μεγάφωνα που είχαν στήσει οι εξεγερμένοι φοιτητές. Με αυτήν γιορτάστηκε η πτώση του τείχους του Βερολίνου τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς. Με αυτήν άνοιξε και πάλι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το φεστιβάλ του Μπάιροϊτ τον Ιούλιο του 1951 έχοντας αποτινάξει ριζικά τη σφραγίδα του ναζισμού. Υπό τους ήχους της ο οραματιστής Ντομένικο αυτοπυρπολείται προσπαθώντας να αφυπνίσει τα πλήθη, στην αριστουργηματική Νοσταλγία του Αντρέι Ταρκόφσκι. Ο λόγος, για την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν με το μεγαλειώδες της φινάλε, βασισμένο στην Ωδή στη χαρά του Σίλερ. Η μουσική της συνόδευσε ουκ ολίγες φορές σημαδιακές, «χαρμόσυνες» στιγμές της Ιστορίας και της Τέχνης, αλλά πολλές φορές έγινε αντικείμενο καπήλευσης από ολοκληρωτικά καθεστώτα, που θέλησαν μάταια να οικειοποιηθούν τη δύναμη της μουσικής και του οράματός της. Όμως, ακριβώς χάρη στην αυθεντική αυτή δύναμη, η Ενάτη φτάνει ως τις μέρες μας ως μία από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας.
Ο Μπετόβεν γνώριζε την Ωδή στη χαρά του γερμανού ποιητή και δραματουργού Φρίντριχ Σίλερ ήδη από το 1786, όταν αυτή δημοσιεύθηκε. Ο παθιασμένος ύμνος στην παγκόσμια αδελφοσύνη, στη μεθυστική, υπερβατική Χαρά της προσέγγισης του Θείου, συγκίνησε ειλικρινά τον Μπετόβεν, που άρχισε να σχεδιάζει μία μελοποίηση της Ωδής εν είδει καντάτας ήδη από το 1812.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε εορταστική διάθεση παρουσιάζει την περίφημη Ενάτη του Μπετόβεν. Γιατί αυτά τα Χριστούγεννα, μετά από δύο ζοφερά χρόνια πανδημίας, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον «Ύμνο στην χαρά». Την τελευταία ολοκληρωμένη συμφωνία του Μπετόβεν που μας καλεί να βιώσουμε την αγάπη και τη γιορτή, επικοινωνώντας μέσα από το μεγαλείο της τέχνης. Άλλωστε το όραμα του γερμανού ρομαντικού ποιητή Φρίντριχ Σίλερ, όπως εκφράζεται μέσα από τους 108 στίχους του, παραμένει επίκαιρο. Ποιος θα τολμήσει να το αρνηθεί; Ότι ναι, η συμφιλίωση και η ασφάλεια αποτελούν υπέρτατες αξίες. Σολίστ, οι κορυφαίοι Ελένη Καλένος, Μπάρμπαρα Κόσελ, Μάριο Τζεφίρι και Δημήτρης Τηλιακός. Συμμετέχουν οι χορωδίες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης. Διευθύνει, ο διεθνούς ακτινοβολίας εσθονός μαέστρος Μίχκελ Κύτσον.
Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης.
«Το καμπαρέ των ζώων»
Ο Γιώργης Χριστοδούλου και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση για παιδιά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο-cd το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μάρτης. Ένα χαρούμενο, διασκεδαστικό, διδακτικό, διαφορετικό, τραγουδιστό μάθημα φυσικής ιστορίας για παιδιά από 4 ετών, διάρκειας μίας ώρας και κάτι, ξεναγεί τους μικρούς θεατές στον θαυμαστό κόσμο των ζώων και του δάσους. Ο Παπαγάλος, η Πεταλούδα, ο Σκαντζόχοιρος, ο Ρινόκερος και πολλά ακόμα αγαπημένα ζώα των παιδιών, ανακαλύπτουν τυχαία ένα ξεχασμένο καμπαρέ και αναλαμβάνουν ρόλους ηθοποιών, παρουσιάζοντας το καθένα, το νούμερό του. Ανάλογα με τη συμπεριφορά, το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική του θέση, στο κάθε ζώο ταιριάζει ένα διαφορετικό είδος μουσικής και έτσι, ταγκό, σουίνγκ και βαλς εναλλάσσονται με χασάπικα και ζεϊμπέκικα που μιλούν με απρόβλεπτα διασκεδαστικό τρόπο για το ζωικό βασίλειο και μαθαίνουν στα παιδιά τα γνωρίσματα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ζώων και των εντόμων. Πόσα είναι τα είδη των Δεινοσαύρων, πότε και γιατί εξαφανίστηκαν από τη Γη; Τί συμβαίνει στο δάσος όταν όλα τα ζώα πάνε για ύπνο; Γιατί οι ψαράδες κυνηγούν τα Δελφίνια και γιατί, αυτά, δεν τους κρατούν κακία; Γιατί βρέθηκε ο Κηφήνας έξω από την κυψέλη; Γιατί ο Ρινόκερος θεωρείται η «παρεξήγηση της φύσης» και πώς κέρδισε η Χελώνα τον Λαγό; Η παράσταση, με θεατρικό και, κυρίως, διαδραστικό τρόπο, απαντά σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και γίνεται αφορμή για ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό μάθημα που ενθουσιάζει τα παιδιά. Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου, στίχοι - κείμενα: Αριστείδης Μάραντος, σκηνικό - κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος, βίντεο: Δημήτρης Συλβέστρος, τραγούδι: Γιώργης Χριστοδούλου και καλεσμένοι – έκπληξη, στο πιάνο ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης.
Τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφορούν σε βιβλίο - cd, με τις φωνές των Γιώργη Χριστοδούλου, Σαβίνας Γιαννάτου, Αργύρη Μπακιρτζή, Μαριώς, Δημήτρη Μυστακίδη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Βασίλη Νικολαΐδη και με τις ζωγραφιές του Ντίνου Ξύγκα από τις εκδόσεις Μάρτης.
Από την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο Red Jasper Cabaret Theatre (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ: 2108822551).
Όταν οι μέλισσες αγριεύουν
Τι μπορεί να συμβεί όταν συναντώνται, μια καταξιωμένη, αισθαντική ερμηνεύτρια, η Αναστασία Μουτσάτσου, ένας εξαιρετικός συνθέτης - ερμηνευτής, ο Alex Sid και ένας ταλαντούχος ηθοποιός και ερμηνευτής - αποκάλυψη, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, από τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς, «Άγριες Μέλισσες»; Το αποτέλεσμα είναι μια ξεχωριστή, τρυφερή αλλά και δυναμική, μουσική παράσταση! Τα υπέροχα τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» και τραγουδήθηκαν από την Αναστασία Μουτσάτσου, τον συνθέτη Alex Sid (Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο) και τη Δανάη Μιχαλάκη σε στίχους της Ουρανίας Πατέλλη, βρήκαν το δρόμο για την καρδιά μας και μας συγκίνησαν, συναντούν αγαπημένα τραγούδια από τους θησαυρούς του ελληνικού τραγουδιού. Την παρέα τους θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους, καλεσμένοι- έκπληξη, αγαπημένοι ηθοποιοί από τις Άγριες μέλισσες και όχι μόνο.
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, πρώτη καλεσμένη τους, η εξαιρετική Μαρία Κίτσου.
Από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα, στις 9.30μμ, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.