Την αδικία που βιώνουν με τη φορολόγηση των αναδρομικών επισημαίνουν οι συνταξιούχοι λίγο πριν το τέλος του 2021. Ύστερα από μία κινητοποίηση και προετοιμάζοντας ακόμα μία, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων μιλά για κλοπή εισοδήματος από την κυβέρνηση μέσα από τη φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Μιλώντας στην Εποχή ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νικόλαος Χατζόπουλος, τόνισε πως παρόλο που το 2015 το ΣτΕ είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση της ΝΔ τούς έδωσε «ψίχουλα». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε σε μόλις 1.100.000 των συνταξιούχων «κουτσουρεμένα» αναδρομικά. Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει: «Δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ, δεν έδωσε όλες τις περικοπές στην κύρια σύνταξη από το 2012 και μετά, αλλά δεν επέστρεψε και τις μειώσεις σε επικουρικές και σε δώρα».

«Η κυβέρνηση έρχεται τώρα και μας ζητάει τον φόρο μεσοσταθμικά, δηλαδή 33%», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, αναφερόμενος στον ετήσιο τόκο 6%, διευκρινίζοντας πως από τους συνταξιούχους ζητούνται στην ουσία 431 εκατ. Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ εξηγεί ότι οι συνταξιούχοι υποχρεούνται «να καταβάλουν πρόσθετο φόρο που ορίζεται από την κλίμακα της φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης. Πάντα με βάση την κλίμακα φορολογίας, οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν από 25% έως 55% των όσων ποσών εισέπρεξαν. Ακριβέστερα, βάζει τα ποσά των αναδρομικών στη φορολογική κλίμακα και επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση, που θα φτάσει τα επίπεδα του 33%, κατά μέσο όρο».

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάτσουν «με σταυρωμένα χέρια» βλέποντας την αδικία που υφίστανται. Για τον λόγο αυτό, μετά και την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 29 Νοεμβρίου, δέκα ενώσεις συνταξιούχων προχωρούν σε νέα διαμαρτυρία την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη τους κινητοποίηση συναντήθηκαν με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος επιμένει στη θέση του να πληρώσουν οι συνταξιούχοι τον φόρο, παρόλο που από τα βασικότερα αιτήματα του ΕΝΔΙΣΥ είναι να μην πληρώσουν. «Θα κάνουμε κάθε μήνα κινητοποίηση μέχρι να δικαιωθούμε» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ν. Χατζόπουλος στην Εποχή.

Ως «νέο μνημόνιο» χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας πως προσπαθούν να τζογάρουν με τα λεφτά των συνταξιούχων. Αναφερόμενος στη χορήγηση 250 ευρώ που ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση, ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι αυτό αφορά κυρίως όσους παίρνουν χαμηλές συντάξεις πείνας (εκτιμώντας 830 -840 χιλιάδες συνταξιούχους) και σε καμία περίπτωση δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα. Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει πως πρόκειται για «ένα επίδομα που θα κοστίσει 210 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τη φορολόγησή μας των 431 ευρώ. Ζητάμε την 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι συνταξιούχοι έχουν εξαπατηθεί από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς το 2020 και το 2021 έχουν στερηθεί 2,2 δισ. από το εισόδημά τους.

Αναφορικά με την εκχώρηση του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, το χαρακτήρισε διάλυση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, με την ευθύνη γι’ αυτό να φέρει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει την εκχώρηση των θέσεων των γενικών διευθυντών σε managers και golden boys, ενώ σκοπεύει να «περάσει» όλη την λειτουργία του υπερταμείου κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια ιδιωτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet