Την Τρίτη το βράδυ έγιναν οι διαδικτυακές συνομιλίες μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγο πριν την έναρξη, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε, ότι έχει συσσωρευτεί «αρκετή κόπρος του Αυγεία» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μετά το πέρας των συνομιλιών δεν έγιναν δηλώσεις από τους δύο προέδρους, αλλά τα θέματα έγιναν γνωστά από διαρροές. Κατά την έναρξη των συνομιλιών ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε «κόκκινες γραμμές» και συγκεκριμένες απειλές που προκαλούν την έντονη ανησυχία της Μόσχας και έχουν να κάνουν με την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά και την εγκατάσταση επιθετικών όπλων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν από την όξυνση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία και ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον βοηθό του Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «αν εσείς οι αμερικανοί ανησυχείτε για τη διάταξη των στρατευμάτων μας στο ρωσικό έδαφος, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ, εμείς εύλογα ανησυχούμε για την ασφάλεια της Ρωσίας, σε παγκόσμια κλίμακα». Απαντώντας στο ερώτημα για την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού από τα σύνορα με την Ουκρανία ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κανένα δεν απειλούν, ενώ υπάρχει εύλογη ανησυχία για τη συγκέντρωση μεγάλου τμήματος ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ντονμπάς και τη Ρωσία και συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες της Ρωσίας. Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες της Μόσχας σε έναν κύκλο συμμάχων των ΗΠΑ.

Το ουκρανικό θέμα, όπως αναμενόταν, ήταν κυρίαρχο στις συνομιλίες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Ο Τζο Μπάινεν απείλησε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα ευρύ φάσμα αντιρωσικών κυρώσεων αν συνεχιστεί η όξυνση γύρω από την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο θέμα της ενίσχυσης των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών και ανέφερε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα συνεχώς διαμαρτύρεται, ότι δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό, ούτε τις εν γένει προϋποθέσεις για να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς η πρεσβεία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ που εδώ και πέντε χρόνια περιορίζουν τη δραστηριότητα των ρώσων διπλωματών και κατάσχεσαν τη διπλωματική ιδιοκτησία στην Ουάσινγκτον.

Είναι γεγονός ότι δεν επιλύθηκαν κάποια συγκεκριμένα θέματα κατά την τηλεσυνομιλία των δύο προέδρων. Είναι άλλωστε αδύνατο να λυθούν τα δύσκολα και χρονίζοντα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, σε μια διαδικτυακή συζήτηση, αν δεν υπάρχει προηγούμενη προετοιμασία. Το θετικό είναι ότι εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η επιθυμία για συνέχιση του διαλόγου και η θέληση για την ομαλοποίηση των σχέσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα και δεν αποκλείεται να αποβληθεί η Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών και συναλλαγών τίτλων SWIFT.

Η Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα, έχει μεταφέρει το 50% του στρατού της, 250 χιλιάδες άντρες στα σύνορα με το Ντονμπάς και τη Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, από την άλλη πλευρά βρίσκονται 95 χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet