Ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφτηκε την περασμένη Τρίτη το Νέο Δελχί. Ήταν η πρώτη επίσκεψη σε κάποια χώρα, από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η ρωσική πλευρά στη στρατηγική συνεργασία της με την Ινδία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ινδία ως μεγάλη δύναμη με έναν λαό φιλικό και με εξαιρετική ιστορία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Απαντώντας ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στην άμυνα, το διάστημα και την ενέργεια. Οι δύο πλευρές ανέλυσαν την κατάσταση σχετικά με την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά και εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι δύο ηγέτες, τελευταία φορά, συναντήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 στο 5ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. Στο περιθώριο της συνάντησης στο Νέο Δελχί έγιναν συναντήσεις στο πλαίσιο του διαλόγου «2+2» που αποτελεί μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και άμυνας των δύο χωρών.

 

Συμφωνίες συνεργασίας

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραμανιάμ Τζάισανκαρ δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση του θαλάσσιου διαδρόμου Τσενάι - Βλαδιβοστόκ  που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, βελτιώνοντας σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι χώρες τους αποτελούν στρατηγικούς συμμάχους. Υπογράφτηκαν συμφωνίες συνεργασίας στην άμυνα, το διάστημα, την ενέργεια, τον χάλυβα, τον άνθρακα, τη ναυπηγική βιομηχανία, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η Ρωσία θεωρεί ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε με την Ινδία αποτελούν κοινή προσπάθεια δύο μεγάλων δυνάμεων για την ανάσχεση της αποσταθεροποίησης που επιχειρείται σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ινδία ως δούρειο ίππο για τη συγκράτηση, κατά κύριο λόγο της Κίνας και κατά δεύτερο της Ρωσίας.

Στον τομέα της ενέργειας σχεδιάζεται στο έδαφος της Ινδίας η κατασκευή ρωσικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, ενισχύεται η συνεργασία στον τομέα της προμήθειας σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία θα συναρμολογούνται κατά 60-70% στην Ινδία.

 

Η Ινδία και η συμφωνία QUAD

 

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, ότι η σπουδή του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί το Νέο Δελχί έχει γεωστρατηγικό πρόσημο. Η Ινδία αναπτύσσει διάλογο επίσης με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία στο πλαίσιο της τετραμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια QUAD. Η συμφωνία αυτή ήταν ανενεργή, αλλά ο Τζο Μπάιντεν θα επιθυμούσε να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο σε περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), έναντι της Κίνας. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Κύριο θέμα είχαν τη συγκράτηση της κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού μέσω της δημιουργίας από κοινού κρίκων ημιαγωγών, στην παραγωγή των οποίων κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι κινέζοι. Επίσης, στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο έγινε προσπάθεια ενεργοποίησης της διπλωματίας των εμβολίων. Τον προηγούμενο Μάρτιο, μέσω διαδικτυακής συνδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της QUADΑ αποφασίστηκε από κοινού παραγωγή στην Ινδία 1 δισ. αμερικανικών εμβολίων Novavax και Johnson & Johnson, χωρίς να έχουν παραχθεί ακόμη.

Η Ινδία είναι πλέον μια μεγάλη δύναμη, που παρά την εκτεταμένη φτώχεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της, αποτελεί μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να την τραβήξουν στη δική τους σφαίρα επιρροής. Από την άλλη, η Μόσχα διατηρεί ιδιαίτερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Νέο Δελχί επί πολλές δεκαετίες, από την εποχή ακόμη της Σοβιετικής Ένωσης.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet