Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος στην πολιτική. Αυτό ήταν το αξίωμα της Ανγκέλα Μέρκελ, αλλά η συμπατριώτισσά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δείξει ότι δεν το ασπάζεται. Πριν από μερικές ημέρες «έσπευσε» να ανοίξει την συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς προσυνεννόηση με το Κολλέγιο των Επιτρόπων ή με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ίσως να ήθελε να στηρίξει κάποιες, που έδειχναν να κλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ουσία είναι όμως πως το θέμα μπορεί να αποδειχτεί «ιδανικό» να διχάσει για μια ακόμα φορά την Ευρώπη και να στείλει λάθος μηνύματα από μια τέτοια εξέλιξη, αφού είναι σαφές ότι οι προσεγγίσεις στις πρωτεύουσες των 27 είναι εντελώς διαφορετικές και έχουν να κάνουν τόσο με νοοτροπίες, όσο και με πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και με την επιδημιολογική και εμβολιαστική... κατάσταση κάθε χώρας.

Υπάρχουν φυσικά μια σειρά από χώρες, που βλέπουν θετικά ένα τέτοιο μέτρο με πρωτοστάτιδα την Αυστρία, η οποία ως γνωστόν το ανακοίνωσε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Σχετική νομοθετική ρύθμιση θέλει να συζητήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο και η γερμανική κυβέρνηση, ενώ άλλες χώρες τάσσονται υπέρ υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες ηλικιακές ή επαγγελματικές κατηγορίες.

 

Διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές προσεγγίσεις

 

Οι σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις όμως που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και αλλού ενισχύουν το στρατόπεδο εκείνων που εκτιμούν ότι η «επιβολή» το μόνο που θα προκαλέσει είναι αντιδράσεις και πόλωση. Εξάλλου έρχεται σε αντίθεση με πιο «ελευθεριακές» απόψεις για τα δικαιώματα του ατόμου, που υπάρχουν για παράδειγμα στην Σκανδιναβία, όπου υπουργοί Υγείας έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών της Δανίας (ποσοστό εμβολιασμένων 77%) και της Σουηδίας (71%).

Υπάρχουν φυσικά και χώρες, που εκτιμούν ότι έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε εθελοντική βάση και δεν υπάρχει λόγος να οξύνουν τα πνεύματα για να τα ανεβάσουν δύο-τρεις μονάδες παραπάνω. Χαρακτηριστικότερες οι περιπτώσεις Πορτογαλίας και Ισπανίας με ποσοστά εμβολιασμένων στο 89% και 81% αντίστοιχα.

Δεν έχει φυσικά περάσει απαρατήρητο στις Βρυξέλλες ότι η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας έχει φουσκώσει τα πανιά των συνωμοσιολόγων και της ακροδεξιάς, που έχει πλέον «κατακλύσει» τους δρόμους, συχνά με απειλητικές διαθέσεις, όπως έδειξαν οι επιθέσεις ενάντια στην οικία ενός βέλγου ευρωβουλευτή, αλλά και της υπουργού Υγείας στο κρατίδιο της Σαξωνίας στην Γερμανία. Στο αντιεμβολιαστικό κίνημα πάντως μετέχουν και πρώην «εναλλακτικοί» Πράσινοι, αλλά και κομμάτι της άκρας αριστεράς.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή μοιάζει αδύνατο να υπάρξει κοινή «ευρωπαϊκή» γραμμή για το ζήτημα. Διαφωνίες υπάρχουν άλλωστε για «απλούστερα» θέματα, όπως η διάρκεια ισχύος του ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Εδώ η Κομισιόν φαίνεται να επιμένει στο 9μηνο μετά τη δεύτερη δόση, αν και κάποιες χώρες πιστεύουν ότι το όριο αυτό είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να πέσει στους έξι μήνες τουλάχιστον.

 

Μια Ευρώπη των μεγάλων αντιθέσεων

 

Τα ίδια τα ποσοστά εμβολιασμού αποδεικνύουν πόσο μεγάλες είναι οι αντιθέσεις στην «ενωμένη Ευρώπη». Το παράδειγμα της Αυστρίας επιβεβαιώνει στο μεταξύ την άποψη ότι το κέρδος από το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι μάλλον κατώτερο των προσδοκιών. Η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας ανέβασε μεν τα ποσοστά των εμβολιασμένων, από περίπου 60% στο 66%, όμως στη συνέχεια οι ρυθμοί έπεσαν. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί όσο πλησιάζει ο Φεβρουάριος, καθώς και αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της. Ακόμα μικρότερο, μόλις 3%, ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου στην Γερμανία που έφτασε στο 68% πλήρως εμβολιασμένους, μετά την ανακοίνωση για πιθανή εφαρμογή του μέτρου από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Η εκτίμηση είναι ότι οι «αποφασισμένοι» θα διεκδικήσουν το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν μέχρι τέλους, με νομικά ή όποια άλλα μέσα και αυτός θα είναι ένας πονοκέφαλος για τη νέα κυβέρνηση.

Στην Ιταλία της πολυκομματικής κυβέρνησης το θέμα μπήκε στο τραπέζι, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα, έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα επαρκούν και δεν χρειάζεται να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός (ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 75%).

Στην Γαλλία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξύπνησε κάποια στιγμή μνήμες από «κίτρινα γιλέκα» και το τελευταίο, που θέλει ο γάλλος πρόεδρος μπαίνοντας στην τελική ευθεία της μάχης για την επανεκλογή του είναι οδομαχίες και αναταραχές. Tα ποσοστά εμβολιασμένων είναι λίγο υψηλότερα από τη γειτονική Γερμανία (71%), ενώ ισχύουν πολύ αυστηροί περιορισμοί δραστηριοτήτων για ανεμβολίαστους.

Στο Βέλγιο με επίσης σχετικά υψηλό ποσοστό (75%) ισχύει ήδη υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως από το χώρο της υγείας. Πάντως αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει μαζικές και συχνά βίαιες διαμαρτυρίες, με την υποστήριξη και αρκετών συνδικάτων. Δυναμικές και βίαιες ήταν και οι συγκεντρώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων συνολικά, που οργανώθηκαν κατά «κύματα» στην Ολλανδία (74%), όπου η φιλελεύθερη παράδοση δεν ευνοεί την αποδοχή της υποχρεωτικότητας.

Εναντίον της έχουν ταχθεί και μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων με πρώτη την Πολωνία (54% πλήρως εμβολιασμένοι), τη Βουλγαρία (25%) και τη Ρουμανία (39%). Εδώ η υποχρεωτικότητα θα σήμαινε ουσιαστικά να τα βάλουν οι μάλλον ασταθείς τους κυβερνήσεις με την πλειονότητα των πολιτών που αρνείται να «τρυπηθεί». Στη Σλοβενία (56% πλήρως εμβολιασμένοι) ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν διαφωνεί με μια σχετική συζήτηση εντός ΕΕ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για τέτοιο «εθνικό μέτρο». Για γενική υποχρεωτικότητα δεν έχει μιλήσει ούτε ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία (ποσοστό 61%). Υποχρεωτικό είναι πάντως το εμβόλιο για τους εργαζόμενους στην υγεία.

Μάλλον τραγελαφικά είναι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Τσεχία (60% πλήρως εμβολιασμένοι), όπου η «υπηρεσιακή» κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο θα επιβάλει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε άτομα άνω των 60 ετών και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, για παράδειγμα γιατρούς, νοσηλευτές ή αστυνομικούς. Η επόμενη κυβέρνηση, που αναμένεται να ορκιστεί συντόμως αντέδρασε λέγοντας ότι θα ακυρώσει αυτή την απόφαση.

 

 

* Τα ποσοστά εμβολιασμού αφορούν τις 5 Δεκεμβρίου 2021

 

 

 

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο ΠΟΥ

 

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρώπη, τον οποίο και χαρακτήρισε ως την «ύστατη λύση μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές εναλλακτικές» τάχθηκε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζήτησε να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο. Όπως ανακοίνωσε «τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή καταγράφονται μεταξύ 5 και 14 ετών».

«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο Οργανισμός εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, αλλά ζήτησε να καταπολεμηθεί το στέλεχος Δέλτα, που είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή. «Το πρόβλημα σήμερα είναι η Δέλτα και ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχουμε απέναντι στη Δέλτα σήμερα θα είναι μια νίκη έναντι της Όμικρον αύριο», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet