Ξεκίνησε την Παρασκευή η εκδίκαση των αγωγών της ONEX κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και δύο μελών του, Αλέξανδρο Μπίστη και Στράτο Ζολώτα, σύμφωνα με τις οποίες ο όμιλος ONEX ζητά 3 εκατ. για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Ο λόγος που διώκει τους πολίτες και το Παρατηρητήριο είναι επειδή μίλησαν δημόσια για τη μόλυνση του λιμανιού, καλώντας τις αρχές να λάβουν μέτρα αντιμετώπισής της. Η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά από μήνες, ωστόσο την εβδομάδα που μας πέρασε αναδείχθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία.

Πρώτα και κύρια, αναδείχθηκε το φαινόμενο των αγωγών SLAPP (Στρατηγική Αγωγή κατά της Συμμετοχής του Κοινού). Πρόκειται για αγωγές που έχουν σκοπό να λογοκρίνουν, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική, επιβαρύνοντάς τους με το κόστος της νομικής τους υπεράσπισης, μέχρις ότου εγκαταλείψουν την κριτική ή την αντίθεσή τους. Η περίπτωση της αγωγής στη Σύρο, όπως και η περίπτωση της αγωγής εναντίον της Σταυρούλας Πουλημένη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του (ευρω)κοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε ερώτηση σύμφωνα με την οποία επαναφέρει το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης της ΕΕ απέναντι στην πρακτική αυτή. Αντίστοιχα, το ΜΕΡΑ25 επανακατέθεσε την τροπολογία για εισαγωγή αντιSLAPP νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Ακόμα, η αγωγή αντί να πετύχει το σκοπό της και να φοβίσει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο τη συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων, κομμάτων, κ.λπ.

Η εταιρεία απομονώθηκε. Ως μάρτυρες, κατά την ακρόαση, δηλώθηκαν –εκτός υπαλλήλων της εταιρείας- ο μητροπολίτης Κυκλάδων Δωρόθεος, ο βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας και ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας. Το περιεχόμενο των καταθέσεων είναι άγνωστο, ωστόσο αυτοί οι τρεις επέλεξαν να στηρίξουν την εταιρεία που στρέφεται εναντίον πολιτών, απαιτώντας μια εξοντωτική χρηματική ποινή. Λίγες μέρες πριν την ακρόαση των αγωγών, οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων είχαν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης και ο βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος είχε δηλώσει, «η αγωγή αυτή είναι πρωτάκουστη διότι στρέφεται εναντίον της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης πολιτών μελών του Παρατηρητηρίου, που τόλμησαν να διερωτηθούν αν τηρείται η εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων από τις γειτνιάζουσες ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες». Αντίστοιχα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πολίτες «θεωρώντας αδιανόητο να φιμώνονται οι αγώνες για το περιβάλλον, πολύ περισσότερο όταν η φίμωση γίνεται με την απειλή της οικονομικής εξόντωσης. Αυτές είναι μάχες που έχουν δοθεί, κερδηθεί και κατακτηθεί στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης».

Ιωάννα Δρόσου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet