«Εmphasis»

Σπύρος Κοντός - όμποε

 

Το Emphasis, αποτελεί, μαζί με το προηγούμενο βραβευμένο άλμπουμ Metamorphosis του Σπύρου Κοντού, μια μοναδική ακουστική εμπειρία πάνω σε νέο ρεπερτόριο του όμποε. Και στα δύο άλμπουμ έχουμε έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών που ο σπουδαίος ερμηνευτής Σπύρος Κοντός μας συστήνει σε παγκόσμια πρώτη δισκογραφική έκδοση.

Το ξύλινο αυτό πνευστό, «οξύαυλος» στη γλώσσα μας για τον διαπεραστικό του ήχο, πήρε την επίσημη θέση του ανάμεσα στα όργανα της ορχήστρας στα μέσα του 17ου αιώνα έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των συνθετών για την ιδιαίτερη ποιότητα του ήχου του. Ο Σπύρος Κοντός γνωρίζει, μελετά, διδάσκει και παρουσιάζει σε συναυλίες, το εύρος του ρεπερτορίου του οργάνου που εκτείνεται από το μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή, όμως, εστιάζει με βαθύ ερευνητικό ενδιαφέρον στα έργα που γράφτηκαν από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Εδώ να πούμε πως και αντίστροφα πολλοί συνθέτες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ερμηνεία του και έχουν γράψει νέα κομμάτια για όμποε αφιερωμένα σε αυτόν, όπως οι: Μιχάλης Αδάμης (Concertante), Θόδωρος Αντωνίου (Double Reed Quartet), Δημήτρης Δραγατάκης (Quartet), Γιάννης Ιωαννίδης (Divertimento), Μιχάλης Τραυλός (3 Moods) και άλλοι.

Στο παρόν ηχογράφημα, ο Σπύρος Κοντός δίνει σαφώς «έμφαση» σε έργα για όμποε σόλο και ερμηνεύει με δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα εννέα έργα ελληνίδων και ελλήνων συνθετών.

«Όραματίστηκα τη ροή αυτού του άλμπουμ ως έναν μονόλογο, μακρύ και εμφατικό, εξίσου εσωστρεφή όσο και αρθρωμένο» αποσπώ από τις σημειώσεις του.

Και η μουσική ροή ξεκινά με το Blue της Καλλιόπης Τσουπάκη. Ακολουθεί το Μιρολόι του Μιχάλη Οικονόμου. Η Strassenmusik (Μουσική του δρόμου) του Δημήτρη Νικολάου. Το Νόμος του Αλέξανδρου Καλογερά. Το πέμπτο έργο του δίσκου είναι το Élégie του Γιώργου Κουρουπού. Το 2006 ο Γιάννης Ιωαννίδης έγραψε το Divertimento με παρότρυνση του Σπύρου Κοντού. Στη συνέχεια το Musik für einenAulosspieler (Μουσική για έναν Αυλητή) του Δημήτρη Τερζάκη. Το έργο Fantasia του Θεόδωρου Αντωνίου και η ακρόαση κλίνει με το έργο (*1962) Astrolávos «Αστρολάβος, ο άγγελος στο βυθό της θάλασσας» της Κωνσταντίας Γουρζή.

Η σειρά της επιλογής αλλά και τα ίδια τα έργα διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικό σκηνικό όπου οι ήχοι και η αισθητική συνυπάρχουν προκειμένου να δώσουν αυτό που η μουσική ακρόαση συνιστά: τη μαγεία.

Ο ήχος του πνευστού αναζητά την πιο προσωπική, τη μοναχική σου ώρα, την ώρα της συνομιλίας με τον εσώτερο εαυτό σου. Αφουγκράσου τις ανάσες. Αφήσου στο πνεύμα, στην ατμόσφαιρα, στον ρυθμό, στις παύσεις της μουσικής και τότε η δεξιοτεχνία και η ερμηνευτική υπέρβαση του Σπύρου Κοντού, χωρίς να χρειαστείς καμιά άλλη προσευχή, θα σε πάει στον παράδεισο.

Η ηχογράφηση έγινε στον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, τον Οκτώβριο του 2018. Στα συν το καλαίσθητο βιβλιαράκι της έκδοσης που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Μιχάλης Χατζηχαραλάμπους. Το CD κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη εταιρεία DNA label, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet