Ο Ηλίας Σμήλιος είναι το σήμα κατατεθέν του κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Με μια ντουντούκα δυσανάλογη των διαστάσεών του καθότι μικρός το δέμας, άοκνος και πάντα με μια διαολεμένη διάθεση, χρησιμοποιώντας ευφάνταστα συνθήματα που πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται από ένα παιγνιώδες διδασκαλικό περιεχόμενο, ηγείται σχεδόν πάντα των διαδηλώσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Δεν υπάρχει κινηματικό γεγονός από το οποίο να λείπει ο δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλίας Σμήλιος. Γι’ αυτό και τον γνωρίζουν οι πάντες, ακόμη και οι μπάτσοι που χρεώνονται τις συνεννοήσεις για την διαδρομή που θα ακολουθήσει η κάθε πορεία σ’ αυτόν απευθύνονται με την προσφώνηση «Κύριε Ηλία»! Κι επειδή είναι πάντα μπροστά, διεκδικητικός και μαχητικός, δεν είναι λίγα τα τραβήγματά του: υπέρογκα πρόστιμα από τις περσινές, χουντικής έμπνευσης, απαγορεύσεις των διαδηλώσεων με πρόσχημα την πανδημία και διάφορες δίκες με την πιο πρόσφατη ως κατηγορούμενος για την συμμετοχή του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

 Ο Ηλίας Σμήλιος μαζί με πολλούς άλλους διαδηλωτές συμμετείχε στην κινητοποίηση που κάλεσε στις 28/9/2016 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στην αρπαγή από την τράπεζα της μοναδικής κατοικίας της πολυμελούς οικογένειας του ΑΜΕΑ Μιχάλη Π. Την μέρα της δίκης διοργανώθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία και δημοτικά σχήματα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Στο κάλεσμα τονίστηκε ότι «ο κατηγορούμενος συναγωνιστής δεν είναι μόνος. Είμαστε πάρα πολλοί κι όλοι μαζί θα δώσουμε κι αυτόν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και την πανηγυρική αθώωση όλων των διωκόμενων. Αποτελεί άλλωστε και σήμερα απόλυτη αναγκαιότητα ο αγώνας για τη διαφύλαξη της λαϊκής περιουσίας, ειδικά μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, με τον οποίο χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, ακόμη και το σπίτι τους».

 Οι κατηγορίες που βάραιναν τον Ηλία τελικά παραγράφηκαν, με την υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο. Μέσα και έξω από τα δικαστήρια δεκάδες ήταν οι αλληλέγγυοι/ες, μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων που στάθηκαν στο πλευρό του συγκεκριμένου διωκόμενου αλλά και όλων όσοι κατηγορούνται για μία κοινωνικά δίκαια πράξη, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες και του δικαιώματος στη στέγαση. Η συγκεκριμένη απόφαση, μαζί με τις κοινωνικά απονομιμοποιημένες και νομικά έωλες διώξεις μπορεί, σε συνδυασμό με τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, να αποτελέσει βάση για την αθώωση όλων των διωκόμενων στα δικαστήρια των επόμενων μηνών αλλά και έναυσμα νέων αγώνων έτσι ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στη στέγαση, στην περίθαλψη, στην μόρφωση, στην ενέργεια, στο νερό, σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

 Η δικηγόρος υπεράσπισης Αρετή Σκουνάκη σχολίασε για την απόφαση: «Κατέρρευσε με πάταγο σήμερα στο Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το κατηγορητήριο κατά του δάσκαλου Ηλία Σμήλιου! Ένα κατηγορητήριο σαθρό κι εντελώς αόριστο, γεμάτο ασάφειες, αντιφάσεις και ψεύδη. Μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα την παύση της ποινικής δίωξης εναντίον του. Συνεχίζουμε στο μονόδρομο της αλήθειας των από τα κάτω, του δικαίου και του αγώνα, με μια πεποίθηση: Venceremos!».

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet