Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, δύο μέρες μετά την κακοκαιρία που έπληξε και την περιοχή της Λαμίας, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την Χαρά Καφαντάρη, αναπληρώτρια τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, τον Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή Φθιώτιδας και αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Αποστόλη Καραναστάση, πρώην βουλευτή Φθιώτιδας, τον Βαγγέλη Σακελλάρη, συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, τον Δημήτρη Κουβέλη, αναπληρωτή συντονιστή της ΝΕ, μέλη της ΝΕ Φθιώτιδας και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στη Φθιώτιδα επισκέφθηκε το χωριό Κόμμα, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, καθώς και τη γύρω περιοχή, η οποία πλημμύρισε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν έσπασε η γερμανική τάφρος, μη μπορώντας να συγκρατήσει τον όγκο του νερού.

Το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε από κοντά τις τραγικές εικόνες από τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε για μία ακόμη φορά η υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, ο οποίος διατρέχει τον κάμπο νότια της Λαμίας, μετά και την πρόσφατη βροχόπτωση.

Όπως ανέφεραν πολίτες με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, δεκάδες σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα πλημμύρισαν, ενώ και αρκετές κατοικίες που βρίσκονται στις παρυφές του νοτίου τμήματος της πόλης υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Μεγάλο ήταν το πλήγμα που υπέστησαν επαγγελματίες, ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, οι οποίοι ζητούν την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας.

Χαρακτηριστικός πάντως είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας τα προβλήματα των πολιτών, όταν μετά την κριτική που δέχτηκε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ «Στερεά Υπεροχής» κατά το περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης για τις διαχρονικές της ευθύνες, αλλά και την ιδιαίτερη καθυστέρηση που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων του Σπερχειού, απάντησε ότι δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου... Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις λόγω των έργων της νέας γραμμής του ΟΣΕ, καθώς και του νότιου τμήματος του Ε65.

Σε δηλώσεις τους, μετά το πέρας της επίσκεψης, τα στελέχη του κόμματος δήλωσαν τα ακόλουθα:

 

Νίκος Παππάς: «Δεκαπέντε μήνες μετά το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού, που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και τη Φθιώτιδα, βρισκόμαστε πάλι εδώ, έξω από τη Λαμία, για τον ίδιο δυστυχώς λόγο. Δεκαπέντε μήνες στασιμότητας και αδράνειας. Οι λέξεις αποτυπώνουν, επακριβώς, το πώς η πολιτεία, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αντιμετώπισε αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Σπερχειού και ευρύτερα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών και την υποχρέωση των παραχωρησιούχων της Εθνικής Οδού και του Ε65 για ολοκληρωμένες μελέτες σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία. Χωρίς δαπάνες του δημοσίου. Τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα; Από όσο γνωρίζουμε, η περιφέρεια –αργά, πολύ αργά– βρίσκεται στη διαδικασία λήψης χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Ποιος είναι ο σχεδιασμός; Ποιες οι προτεραιότητες; Τα έργα που θα προτεραιοποιηθούν, εμπίπτουν σε κάποιον ενιαίο σχεδιασμό ή θα γίνουν αποσπασματικά και με άλλου τύπου προτεραιότητες; Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2021 λίγο από έξω από τη Λαμία να χρειάζονται πλωτά μέσα για να σωθεί κόσμος. Είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο και πρέπει επιτέλους κάτι να αλλάξει. Με την αδράνεια και λογικές παλαιοκομματισμού δεν αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης».

 

Γιάννης Σαρακιώτης: «Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη

περιοχή της Λαμίας από τον “Ιανό”, δυστυχώς βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Τότε μιλούσαμε για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, για ένα σφοδρό φαινόμενο το οποίο και έπληξε την περιοχή. Σήμερα, όμως, μιλούμε για μία απλή βροχόπτωση, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αγροτεμάχια στη γύρω περιοχή, όπως και σε πολλές κατοικίες. Οι πολίτες ακούν και βλέπουν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα εκατομμύρια να “σφυρίζουν”, να λύνονται υποτίθεται τα προβλήματα του Σπερχειού και εν τέλει να μη γίνεται τίποτα και να βρισκόμαστε στο ίδιο, αν όχι και σε χειρότερο, σημείο. Ενδεικτικά, θα μεταφέρω μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έλεγε ότι 55 χρόνια που ζει στην περιοχή, πρώτη φορά είδε βάρκες μέσα στο Κόμμα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Απαιτείται ολιστική προσέγγιση και όχι μερεμέτια και μπαλώματα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, οι οποίοι υπό δύσκολες συνθήκες διέσωσαν τους κατοίκους, των οποίων η ζωή ενδεχομένως να απειλούταν. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δε μπορούμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος και να μιλούμε για ευθύνες, για λάθη και για παραλείψεις».

 

Χαρά Καφαντάρη: «Στις καινούριες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται και να λειτουργούν διαφορετικά. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή του Σπερχειού και από εκεί που πηγάζει, καθώς και άλλα έργα εκτόνωσης πλημμύρας. Απαιτείται, δηλαδή, ένας συνολικός σχεδιασμός και αυτός αφορά στο επίπεδο της πρόληψης, γιατί στις σύγχρονες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προστασία μόνο με βάρκες που σώζουν ανθρώπους ή ένα 112 που μόνο προειδοποιεί. Χρειάζονται ουσιαστικά έργα πρόληψης και εκεί πρέπει να εστιάσει η πολιτεία. Όχι με μπαλώματα, όπως κάνει δυο χρόνια τώρα, αλλά με σοβαρό σχεδιασμό και αντιπλημμυρικό».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet