Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς την προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος Μακρόν, αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, έχει αρχίσει την προεκλογική του καμπάνια, επισημαίνει η «Λε Μοντ». Το δεξιό συντηρητικό κόμμα, οι ρεπουμπλικάνοι, με τη Βαλερί Πεγκρές, διεκδικούν να πάρουν πίσω τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Η Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού δεν αισθάνεται άνετα γιατί έχει δίπλα της τον ομογάλακτό της Ερίκ Ζεμούρ να διεκδικεί την πρωτιά στον χώρο της ακροδεξιάς, έχοντας την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ. Και όλοι οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει τους ξενοφοβικούς και «ταυτοτικούς» ψηφοφόρους, ενώ η Αριστερά συνεχίζει να είναι πολυδιασπασμένη…

 

Ό,τι δεν κατάφεραν τα κόμματα της αριστεράς μπορούν να το πετύχουν οι πολίτες και τα κινήματα που, από τον περασμένο Ιούλιο, έχουν συσπειρωθεί για την παρουσίαση ενός κοινού υποψηφίου της αριστεράς και της οικολογίας στις εκλογές, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2022. Η πρόταση αυτή και το κείμενο - έκκληση έχει βρει ευρεία απήχηση (το έχουν υπογράψει πάνω 280.000 πολίτες). Η κίνηση αυτή δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ και παρέμεινε ως μια περιθωριακή είδηση. Έγινε ευρύτερα γνωστή μόνον όταν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, υποψήφια του ΣΚ για την προεδρία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τάσσεται υπέρ της πρότασης της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» για την ανάδειξη, με προκριματικές εκλογές, της υποψήφιας ή του υποψηφίου για την προεδρία. Στη συνέχεια τόνισε πως αυτή είναι «η μόνη διέξοδος για την αριστερά να δώσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών, διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο καθώς θα υποστεί ιστορική ήττα, η οποία θα δυσκολέψει την ανασύνταξή της στο μέλλον». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΣΚ, Αρνό Μπόντεμπουργκ, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτείται από τη δική του υποψηφιότητα.

 

Έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό των κομμάτων

 

Η πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στο χώρο της αριστεράς. Τα κόμματα, ΣΚ, Ανυπότακτη Γαλλία και ΚΚΓ, αρχικά αντέδρασαν αρνητικά. Γρήγορα όμως άλλαξαν άποψη, δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της ενότητας – κοιτάζοντας όμως προς την πλευρά των κομμάτων που θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά τους πολιτικά. Έτσι, ο υποψήφιος των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό κάλεσε την Αν Ινταλγκό να δώσουν μαζί τη μάχη των προεδρικών, παραχωρώντας της την πρωθυπουργία. Η πρόταση αυτή δεν είχε καμία τύχη. Ο Ζ. Λ. Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, που είχε συγκαλέσει –πολύ πρόσφατα– τη συνέλευση της «Βουλής της Λαϊκής Ενότητας» με τα 200 μέλη της (για να μη θεωρείται ότι είναι μόνος του), ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός στην άρνησή του. Όμως, στράφηκε γρήγορα και αυτός προς το ΚΚΓ και με επιστολή του πρότεινε μια νέα συνεργασία (δηλαδή τη στήριξη του ΚΚΓ προς τον ίδιο). Στην επιστολή αυτή αναφέρει πως το ΚΚΓ θα μπορούσε είτε να κάνει αυτόνομο προεκλογικό αγώνα είτε μέσα από τη Λαϊκή Ενότητα. Η συνεργασία θα αφορούσε, βέβαια, και τις βουλευτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι την επιστολή δεν υπογράφει ο ίδιος αλλά η ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί και ο εκπρόσωπος τύπου Μανουέλ Μπομπάρ.

Το ΚΚΓ δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τη γραμμή που χάραξε πριν ένα χρόνο, της αυτόνομης εκλογικής μάχης και της σαφούς διατύπωσης του ιδεολογικού και πολιτικού του πλαισίου, αναγκαίου για την επανασυσπείρωση των μελών και των ψηφοφόρων του, όπως εκτιμά. Στον στόχο αυτό ενθαρρύνεται και από τη μεγάλη ανταπόκριση που βρίσκει στην προεκλογική του εκστρατεία ο γγ Φαμπιέν Ρουσέλ, όπως φάνηκε και από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Στάλινγκραντ του Παρισιού. Στο επίκεντρο της καμπάνιας του έχει θέσει τα κοινωνικά ζητήματα εργασία, αγοραστική δύναμη, συνταξιοδοτικό, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα κτλ Παράλληλα συνεχίζει τις επαφές του με τις δυνάμεις της οικολογίας και της αριστεράς για τις κοινές λίστες στις βουλευτικές εκλογές.

Το ζήτημα της συνεργασίας και της αναζήτησης κοινού υποψηφίου δεν έκλεισε για τα κόμματα, καθώς οι αντιδράσεις στο εσωτερικό τους ήταν πολλές. Ορισμένοι τις διατύπωσαν και δημοσίως, όπως ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Αλέν Κουλόμπ, ο οποίος τόνισε πως ο προβληματισμός για τη στρατηγική στις προεδρικές εκλογές συνεχίζεται. Και η πρώην γγ του ΚΚΓ, Ζορζ Μπιφέ, υποστήριξε πως το κόμμα θα πρέπει να είναι πάντα χρήσιμο για την κοινωνία, γιατί μόνον έτσι μπορεί να παίξει το ρόλο του.

 

«Κερδίσαμε τη μάχη, να κερδίσουμε και τον πόλεμο»

 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά την παρέμβαση της Αν Ινταλγκό, έχουν δώσει νέα ώθηση στους πολίτες και τους φορείς προκειμένου να συγκεντρώσουν κι άλλες υπογραφές υπέρ ενός κοινού υποψηφίου της αριστεράς και της οικολογίας, με το σύνθημα «Κερδίσαμε τη μάχη, να κερδίσουμε και τον πόλεμο».

Απορρίπτουν τις ενστάσεις που προβάλλονται από διάφορες πλευρές ότι δεν υπάρχει ο χρόνος, ούτε πρόγραμμα ούτε διαθέσιμες προσωπικότητες για να κερδίσουν την προεδρία. Οι τέσσερις μήνες είναι αρκετοί για να συσπειρωθεί το 22-24%, που δίνουν στις αριστερές δυνάμεις οι δημοσκοπήσεις. Με βάση ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να δοθεί με επιτυχία η μάχη για το β’ γύρο. Όσο για το πρόγραμμα, αυτό ήδη υπάρχει: είναι τα αιτήματα των συνδικάτων και των κινημάτων, με τα οποία οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους την περασμένη πενταετία. Αυτά συνθέτουν ένα πρόγραμμα ριζικά αντίθετο προς την πολιτική του Μακρόν.

Τέλος, όσον αφορά το πρόσωπο που θα μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρία με επιτυχία, είναι γνωστό. Πρόκειται για την Κριστιάν Τομπιρά, εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς και των κινημάτων. Το όνομά της έχει συνδεθεί με τους αντιρατσιστικούς αγώνες και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ και παραιτήθηκε μόλις πήγε στη Βουλή το ν/σ για την αφαίρεση της υπηκοότητας από τα παιδιά που είχαν καταγωγή από αφρικανικές χώρες. Έγκυροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι έμπειρη και ικανή να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους της, να αντιμετωπίσει μια ακραία δεξιά που γίνεται όλο και πιο επιθετική –έχοντας τον αέρα των μίντια– την δεξιά καθώς και τον Μακρόν. Η ίδια δήλωσε πως δεν θέλει να προστεθεί το όνομά της σε έναν μακρύ κατάλογο υποψηφίων της αριστεράς. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους γάλλους πολίτες στις αρχές του νέου χρόνου, σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν». Υπέρ της υποψηφιότητάς της τάσσεται το 66% των αριστερών ψηφοφόρων, όπως έδειξε έρευνα της France Info.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet