Στο Λίβερπουλ πραγματοποιήθηκε η τριήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του G7, 10-12 Δεκεμβρίου, και ήταν η τελευταία υπό την προεδρία της Μεγάλης Βρετανίας. Στις συζητήσεις κυριάρχησαν τα θέματα που προέκυψαν από την τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν που προηγήθηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε τις ανησυχίες της Μόσχας από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και συζητήθηκαν ενδεχόμενες κυρώσεις, σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

 

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των G7 (ΗΠΑ, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Ιαπωνίας) προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, για πρώτη φορά, στη σύνοδο συμμετείχαν και εκπρόσωποι από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται απ’ αυτή, όχι τυχαία, αφού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Λίβερπουλ δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Πανδημίας. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η κατάσταση στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

 Ο Τζο Μπάιντεν κατανοεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία οδηγεί αναπόφευκτα στη σύσφιγξη των κινεζορωσικών σχέσεων. Όμως κάθε κίνησή του για προσέγγιση με την Ρωσία δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αντιμετωπίζεται κριτικά από τους Ρεπουμπλικάνους και τμήμα του Δημοκρατικού κόμματος. Ρώσοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι βασικός πολέμιος της προσέγγισης. Πριν την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν ότι ο Πούτιν θα παγιδεύσει τον Μπάιντεν και θα τον οδηγήσει στην υπογραφή μιας νέας «Συμφωνίας του Μονάχου».

 

Αλλαγή κατεύθυνσης των ΗΠΑ για το ουκρανικό

 

Μετά τη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μπάιντεν-Πούτιν φαίνεται ότι η κατεύθυνση αλλάζει για το ουκρανικό. Η Ουάσινγκτον πλέον βλέπει ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια του Κιέβου για αλλαγή του στάτους κβο και ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε σχέδια για πολεμική εμπλοκή. Το Κρεμλίνο σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε σ’ αυτή τη φάση να υποστεί νέο γύρο κυρώσεων για την Ουκρανία. Η Δύση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει την Ουκρανία με τη δύναμη των όπλων, γι’ αυτό ζητάει από τον ουκρανό πρόεδρο αυτοσυγκράτηση για ειρηνική επίλυση στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ και των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του «Φορμάτ της Νορμανδίας», όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Βλαντίμιρ Ζελένσκι πλέον δεν αποκλείει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον του Ντονμπάς, ενώ δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις εξελίξεις και δηλώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Δύση φοβάται την Ρωσία.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά της Ουκρανίας και ότι αν η Ρωσία επιτεθεί και η αντιπαράθεση πάρει πολεμικές διαστάσεις, θα μεταφέρουν στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία). Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται έντονες διαβουλεύσεις. Η βοηθός του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ ταξίδεψε στη Μόσχα και το Κίεβο, στις 13-15 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια μετέβη στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία ζητάει έγγραφες νομικές εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις προφορικές εγγυήσεις που είχαν δώσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση της Γερμανίας.

 

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου

 

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των G7 συμπίπτει με την ανακοίνωση για διπλωματικό μποϊκοτάζ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου το 2022 από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων στην αυτόνομη περιοχή του Σιντζιάνγκ. Η Γαλλία προς το παρόν επιφυλάσσεται και σκοπεύει να θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ιαπωνία επίσης είναι επιφυλακτική και ο πρωθυπουργός της Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα του «θα επιθυμούσε να λάβει τις αποφάσεις της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα». Η Κίνα δηλώνει ότι οποιοδήποτε εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ολυμπιακών αγώνων έρχεται σε αντίθεση με την ολυμπιακή χάρτα για την ανεξαρτησία του αθλητισμού και το ολυμπιακό πνεύμα και προειδοποιεί, ότι «οι ΗΠΑ θα πληρώσουν ακριβά για τις λαθεμένες ενέργειές τους». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν πρέπει η πολιτική να εμπλέκεται στο ολυμπιακό κίνημα» και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί στην έναρξη.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet