Ο Κίριλ Πετκόφ είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που μαζί με τον Ασεν Βασίλεφ υπουργό Οικονομικών και το κόμμα τους «Συνεχίζουμε την αλλαγή» θα πρέπει να αποδείξουν πλέον ότι είναι σε θέση να κάνουν τα θαύματα που υποσχέθηκαν προεκλογικά στο λαό. Απόφοιτοι και οι δύο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αφού υπηρέτησαν ως υπουργοί σε μια από τις μεταβατικές κυβερνήσεις του 2021, ίδρυσαν το κόμμα τους τον Σεπτέμβρη και εντός δύο μηνών έλαβαν την πλειοψηφία στις εκλογές και βρίσκονται επικεφαλής μιας τετρακομματικής συμμαχίας. Οι πολίτες της χώρας ψήφισαν τρεις φορές (Απρίλιο Ιούλιο και Νοέμβριο) μέσα στο 2021 και είδαν κόμματα που σε σύντομο χρονικό διαστήματα οδηγήθηκαν από τα ουράνια στα τάρταρα ή και αντίστροφα. Και όλα αυτά μέχρι να απαλλαγούν από τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό Μπορίσοφ, πράγμα που αποδείχτηκε πάρα πολύ δύσκολο αφού η πρωθυπουργία και η κυβέρνηση του είχαν μεταμορφωθεί σε πολιτικό καθεστώς τύπου μαφίας. Τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, μόνο οι πολίτες του Ισραήλ τράβηξαν τόσα πολλά μέχρι να απαλλαγούν από το καθεστώς Νετανιάχου την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο, όπου επίσης υποχρεώθηκαν σε σχηματισμό πολύχρωμου κυβερνητικού σχήματος.

 

Καυτά προβλήματα

 

Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να βγάλει την Βουλγαρία από την τελευταία θέση αντιμετώπισης της πανδημίας στην ΕΕ –με 74% ανεμβολίαστους πολίτες–, από την πρώτη θέση στη διαφθορά και στη διαβλητή Δικαιοσύνη με επικεφαλής τον διαβόητο γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, που δεσμεύτηκαν ότι θα τον απομακρύνουν, καθώς και να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη φτωχοποίηση, που έχει οδηγήσει τα τρεισήμισι εκατομμύρια των κατοίκων από τα δέκα σε μετανάστευση στο εξωτερικό και όσους απέμειναν στην αναζήτηση δουλειάς στην πόλη. Είναι γνωστή η ραγδαία ερήμωση των χωριών της βουλγαρικής επαρχίας και η αδυναμία της χώρας να παράξει τρόφιμα αρκετά για να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της.

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν, εκτός από το πλειοψηφικό «Συνεχίζουμε την αλλαγή», το «Υπάρχει τέτοιος λαός», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το συντηρητικό «Δημοκρατική Βουλγαρία». Στην κυβέρνηση επίσης συμμετέχουν τεχνοκράτες, όπως ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Ντάνιελ Λορέλ, με σπουδές στο Ισραήλ και στέλεχος στην Ελβετία, η αντιπρόεδρος Κοσταντίνοβα, με σπουδές στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Πολιτισμού Ατανάσοφ, με σπουδές στις ΗΠΑ και καριέρα σε Χόλιγουντ, Βερολίνο και Λονδίνο ως ηθοποιός, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μποζάνοφ, με σπουδές στο πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου.

 

Κυβέρνηση ή μαθητευόμενοι μάγοι;

 

Στο πρώτο κρας τεστ, όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η νέα κυβέρνηση μάλλον τα πήγε καλά. Συγκεκριμένα η στάση της κυβέρνησης της Σόφιας μετατοπίστηκε από την πάγια θέση του βέτο που έθετε στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Κατόρθωσαν να μη δημιουργήσουν αντιπαλότητα με τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, που επανεκλέχτηκε από τον λαό στη νέα του θητεία σε ταυτόχρονες εκλογές με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε βρεθεί με τον λαό ενάντια στον Μπορίσοφ στις διαδηλώσεις που τον ανέτρεψαν, αλλά ήταν και πρωτεργάτης της έντασης και του εθνικιστικού εκβιασμού που γινόταν στα Σκόπια, ώστε να αποδεχτούν ότι η γλώσσα τους είναι βουλγαρική διάλεκτος και όχι σλαβομακεδονική και άλλα παρόμοια. Επίσης ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς ηγέτες των Παρευξείνιων χωρών που υποστήριξαν την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και του ζήτησε πίστωση χρόνου έξι μηνών ως την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ. Στον Ζάεφ υποσχέθηκε αλλαγή πλεύσης ενώ στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι θα είναι 100% στη σωστή πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τέλος, υπουργός εξωτερικών ανέλαβε η Θεοδώρα Γκεντσόφσκα από το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», που είναι από τα λίγα κόμματα που έχουν θέση να μη σταθεί η Βουλγαρία εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, εφόσον συμμορφωθεί με τις βουλγαρικές υποδείξεις.

 

Η οπτική της Βόρειας Μακεδονίας

 

Στο μεταξύ, παρόλες τις ελπίδες, ο λαός της Β. Μακεδονίας αυτό που εισέπραξε είναι υποσχέσεις για ένταξη στα λόγια και απόρριψη στην πράξη. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου 2021, δεν κατάφερε, για ακόμη μια φορά, να συμφωνήσει για να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και την Β. Μακεδονία, ενώ δεν προσδιόρισε ούτε ημερομηνία έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης. Και όλα αυτά διότι το βέτο της Βουλγαρίας παραμένει ακλόνητο. Εκτός από την απαίτηση των Βουλγάρων για τη γλώσσα υπάρχει και η απαίτηση να αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων η αναφορά στη φασιστική βουλγαρική κατοχή. Ως γνωστόν, η φασιστική Βουλγαρία, το 1941, όπως είχε προσαρτήσει την Ανατολική Μακεδονία και μεγάλο μέρος της Θράκης και το θεώρησε ως δική της επαρχία την Μπελομόρια, έτσι είχε προσαρτήσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών της Β. Μακεδονίας με πολιτική εκβουλγαρισμού. Αυτό ήταν που οδήγησε τον λαό σε μαζική συμμετοχή στους Παρτιζάνους του Τίτο και στον αγώνα για την ενότητα της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Το ιστορικό αυτό γεγονός είναι στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Σλαβομακεδόνων που όμως θεωρείται τώρα ως απαράδεκτο από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet