ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ο λογότυπος των δελτίων Tύπου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εσωκομματικών εκλογών του… ΚΙΝΑΛ, την περασμένη Κυριακή. Βεβαίως έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα για την πορεία του κόμματος και το ηγετικό εκτόπισμα του νέου προέδρου, καθώς είναι ακόμη αδιευκρίνιστες οι πραγματικές του θέσεις και προθέσεις.
Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το ΚΙΝΑΛ, ευθυγραμμιζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως προς την τροπολογία στη Βουλή που αφορά στις μετατάξεις της ΕΥΠ: «Για χάρη του πλήρους κομματικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν διστάζουν να υπονομεύσουν τους σκοπούς της αρμόδιας διεύθυνσης που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και εν γένει των εθνικών συμφερόντων, καταδιώκοντας υπαλλήλους με πολυχρόνια εμπειρία, επειδή δεν ταιριάζουν πολιτικά με τις νεοδημοκρατικές επιθυμίες. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι ταυτίζει απόλυτα το δήθεν “επιτελικό κράτος” με το “κομματικό”. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετασχηματιστεί και σε παρακράτος. Χρειάζεται τώρα δημοκρατική εγρήγορση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο νέος πρόεδρος εκτός από την αλλαγή του λογότυπου είχε ως πρώτη προτεραιότητα τη διευθέτηση των θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας. Την Τετάρτη, σε μια σύντομη συνεδρίασή της και ανάμεσα σε αβρότητες και αμηχανία, υπέδειξε τα όργανά της, τα οποία έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από τους βουλευτές του κόμματος. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί διαβούλευση με Παπανδρέου και Λοβέρδο.
Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, (σ.σ. όχι πρόεδρος), ορίστηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, «ουδέτερος» κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατά σειρά ο Κώστας Σκανδαλίδης και αναπληρώτρια η Νάντια Γιαννακόπουλου (πλευρά Λοβέρδου). Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Ευαγγελία Λιακούλη και αναπληρωτής γραμματέας ο Γιώργος Αρβανιτίδης (πλευρά Παπανδρέου).
Την Πέμπτη, ο Ν. Ανδρουλάκης συμμετείχε στο ετήσιο Συμβούλιο «για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού», του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες. Εκτός από τις εθιμοτυπικές επαφές που είχε στο περιθώριο της συνάντησης, έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών – μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό, εάν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σήμερα Σάββατο, συνεδριάζει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του νέου προέδρου. Θα ανοίξει κάποια από τα πολιτικά του χαρτιά ή θα περιοριστεί στη διαχείριση της συζήτησης επί του προϋπολογισμού που διεξάγεται στη Βουλή;
Πάντως, και εν αναμονή των πρωτοβουλιών του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ενδιαφέρον η θέση που ανέπτυξε σε πρόσφατο άρθρο του, έμπειρος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Τρείς επιλογές αντιπολίτευσης έχει μπροστά του το Κίνημα Αλλαγής–ΠΑΣΟΚ: 1) Αντιπολίτευση κατά θέμα, δηλαδή αντιπολίτευση τακτικής. 2)Αντιπολίτευση γενικής άρνησης, δηλαδή λαϊκίστικη αντιπολίτευση. 3) Αντιπολίτευση στρατηγικής, με μια εναλλακτική ριζοσπαστική, σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Θα είναι πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία του Ευρωπαϊκού Νότου ή τη σοσιαλδημοκρατία του Ευρωπαϊκού Βορρά; Η τελική επιλογή θα διαμορφώσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική του, θα προσδιορίσει τον ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας και θα καθορίσει την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών συμμαχιών του».