Πολλές οι ερμηνείες και οι σχολιασμοί για τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Δευτέρα. Ότι επαναφέρει πρακτικές άλλων εποχών, τότε που στην ΔΙΣ συμμετείχε ο επιτετραμμένος των Ανακτόρων προς υπογράμμιση του αδιάρρηκτου των σχέσεων μεταξύ Στέμματος και Μήτρας. Ότι πρόκειται για μείζον πολιτειακό ατόπημα, πλήγμα στον πυρήνα του πολιτικού φιλελευθερισμού, τη διάκριση των ρόλων εκκλησίας και κράτους. Ότι συνιστά επιβράβευση της απροθυμίας της εκκλησίας «να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στην επέκταση του εμβολιασμού, όχι με γραφειοκρατικές εγκυκλίους για να φύγει η υποχρέωση, αλλά με πράξεις και λόγους που ‘‘μετράνε’’ διαφορετικά στο τμήμα των πιστών που αντιστέκεται ακόμα».

Σε τελική ανάλυση πρόκειται για πολιτική δειλία πρώτου μεγέθους, χαρακτηριστική του ατόμου. Σε ένα συνταγματικό κράτος οι πρωθυπουργοί «δέχονται στον χώρο τους, το Μέγαρο Μαξίμου στα καθ’ ημάς, όποιους ιερωμένους θέλουν να δούνε, όχι το ανάποδο». Αλλά αν έτσι έπραττε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν συναντούσε τον αρχιεπίσκοπο κατ’ ιδίαν στο Μαξίμου για να μεταφέρει αυτός τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα στους μητροπολιτάδες της Συνόδου, θα του αναγνώριζε έναν ρόλο τον οποίο ο νυν πρωθυπουργός είχε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυναμιτίσει όταν, για να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, είχε μοχλεύσει εντός της Ιεραρχίας πάθη και φιλοδοξίες εναντίον του κ. Ιερώνυμου. Στο πρόσφατο παρελθόν αυτά, Νοέμβριος του 2018.

Το βράδυ της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2018 η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση που εξέφραζε την ικανοποίησή της «για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας», δηλαδή για τη συμφωνία –το πρωί της ίδιας ημέρας– ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η Εκκλησία και η Πολιτεία «να καταλήξουν σε μια ιστορική μεταξύ τους Συμφωνία που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης». Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία των δύο προέβλεπε, μεταξύ άλλων: Ότι το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 απέκτησε ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία με αντάλλαγμα μικρότερο της αξίας της και ότι, προς αναπλήρωση, ανέλαβε τότε τη μισθοδοσία του κλήρου. Ότι το κράτος και η εκκλησία συμφωνούν ότι στο εξής οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, με το ελληνικό δημόσιο να δεσμεύεται να καταβάλλει ετησίως στην εκκλησία, ως επιδότηση, ένα ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, που θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού δημοσίου. Ότι η επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της εκκλησίας αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με ευθύνη της εκκλησίας και με εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών. Ότι συμφωνείται ο αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών και ο αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της εκκλησίας και ότι πιθανή επιλογή της εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης. Ότι συναποφασίζεται η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του οποίου θα επιμερίζονται εξίσου στο δημόσιο και την εκκλησία. Ότι η εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία παραιτείται κάθε άλλης αξίωσης για την εκκλησιαστική περιουσία.

Ήταν αυτή η καθαρότητα των θέσεων της συμφωνίας που προκάλεσε τη θετική ανταπόκριση της ΝΔ. Που όμως δεν άντεξε παρά λίγες ώρες. Το πρωί της επομένης η κ. Σοφία Ζαχαράκη ανέτρεπε άρδην την ανακοίνωση του κόμματός της: «Η κυβέρνηση», δήλωσε η τότε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, «παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους…».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σπεύσει αμελητί να αναλάβει τα ηνία στην προσπάθεια να ματαιωθεί η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την εκκλησιαστική περιουσία και τα μισθολογικά των ιερέων, εμπλέκοντας μάλιστα στις μεθοδεύσεις του τον κ. Ιερώνυμο. Μετά από αίτημά του, είχε μυστική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο πριν το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου, ζητώντας του ευθέως, κατά αδιάψευστες πληροφορίες, να μην προχωρήσει στις συνεννοήσεις του με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά να περιμένει έως ότου αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία.

Κατατίθεται με κάθε επιφύλαξη –μολονότι προερχόμενη από αξιόπιστες πηγές– η πληροφορία ότι πρόβαλε το επιχείρημα πως «ο Τσίπρας είναι άθεος», ενώ «εγώ είμαι χριστιανός». Ακριβής θεωρείται, αντιθέτως, η πληροφορία ότι ο αρχιεπίσκοπος τού απάντησε ότι η Εκκλησία συνομιλεί και συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις. Έτσι μάλλον εξηγείται η εξαιρετικά υποτιμητική για τον προκαθήμενο της εκκλησίας δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) λίγες ημέρες αργότερα. «Ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια», είχε πει, «κλείνοντας το μάτι» στους ιεράρχες που «βλέπουν» κάποιον αδιάλλακτο στη θέση του κ. Ιερωνύμου.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Ο ΙΣΚΕ εκφράζει βαθύτατα συντηρητικές θέσεις, εκπρόσωποί του είχαν επιτεθεί με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις στον αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία, ως φορέας είχε πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμήθηκαν όλα αυτά από τον Κυρ. Μητσοτάκη καθ’ οδόν προς την εξουσία. Όπως και το μήνυμα που εξέπεμψε τις ημέρες εκείνες ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ «προς τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία», ότι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ο αριθμός των κληρικών και των οικογενειών τους ως ψηφοφόρων...

Ανάλογης πολιτικής ευτέλειας είναι απόφασή του να παραστεί στην ΔΙΣ, θέλοντας, ο κοσμοπολίτης, να τοποθετήσει εαυτόν στην κορυφή ενός υπερβατικού τριγώνου, με τον αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες στη νοητή βάση. Θα προσγειωθεί ανώμαλα όταν θα υποχρεωθεί να «ξεπαγώσει» τις μονιμοποιήσεις 4.000 ιερέων. Όταν θα ακουστεί η ρήση: «Κοροΐδευε τάζοντας 4.000 διορισμούς, την ώρα που γονάτιζε τους πολίτες στην ακρίβεια και στην εγκατάλειψη στο έλεος της πανδημίας».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet