Στην ψυχολογία, μία άσκηση ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης είναι να κάθεσαι μπροστά στον καθρέφτη και να μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Η γιαγιά μου έλεγε συχνά περνώντας από τον καθρέφτη της «φτου σου κοπελάρα μου». Και πάντα έφευγε από την πόρτα του σπιτιού της με ένα χαμόγελο. Όταν οι ασκήσεις με τον καθρέφτη μεταπηδούν από την ψυχολογία στην πολιτική, τότε χτίζεται αντί αυτοπεποίθησης αλαζονεία, που φτάνει έως και τον αυταρχισμό. Έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ, που ζει και μακροημερεύει μπροστά στον καθρέφτη της, κάθε μέρα ακούει και λέει τα καλύτερα για τον εαυτό της, και έχει φουσκώσει σαν το παγώνι, κρύβοντας με την ουρά της την πραγματικότητα, που θα έπρεπε να καθρεφτίζεται πίσω της.     

 

Ουκ αντιπολιτευθείς

 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και την αναβολή του συνεδρίου της ΝΔ δήλωσε «περιμένω υπεύθυνη αντιπολίτευση από το ΚΙΝΑΛ, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένω τίποτα», ενώ κατηγόρησε ότι η αντιπολίτευση «αντί για πλάτη βάζει τρικλοποδιές». Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είπε αντίστοιχα: «Είστε η μοναδική αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που το μόνο που αντιπολιτεύεστε είναι η πανδημία. Η μοναδική (…) Όλη η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το προφανές: ότι εύχεστε να πάει άσχημα, για να κερδίσετε σε ψήφους (…) Σταματήστε αυτό που κάνετε, κ. Σκουρλέτη και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα αντέχει και στην πανδημία, αυτή είναι η αλήθεια». Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με τη σειρά του, είπε στη βουλή «Δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, αλλά μάλλον η αντιπολίτευση παρουσίαζε μια εικονική, μία μεμψίμοιρη πραγματικότητα». Κάθε μέρα γίνεται, λοιπόν, σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν επιτρέπεται στην αντιπολίτευση να ασκεί το ρόλο της.

 

Ου παραδεχτείς

 

Τελευταίο, ύστατο, παράδειγμα είναι η έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα (βλ. σελ. 14), η οποία επιβεβαιώνει όσα λένε οι γιατροί που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης εδώ και δύο χρόνια, ότι το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί και αυτό σημαίνει απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όπως είπε στο Kontra ο εντατικολόγος στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, Βασ. Τσάπας, «η μελέτη ανοίγει ανοιχτές πόρτες». Όλοι γνωρίζουν πως το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Για αυτό και, όπως πληροφορούμαστε, συγγενείς θυμάτων της πανδημίας που πέθαναν εκτός ΜΕΘ έχουν αρχίσει και συναντιούνται, οργανώνονται για να αντιδράσουν συλλογικά για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν. Η κυβέρνηση, φυσικά, επιμένει στην απαξίωση της μελέτης και να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δια της επίθεσης προσπάθησε να αποφύγει –όπως κάνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον πρωθυπουργό που δεν έχει προβεί καν σε δήλωση– την ουσία: «Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή.» Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να διαβεβαιώσει την κοινωνία πως «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τη έκθεση». Ο Θ. Λύτρας ένας εκ των δύο υπογραφόντων της μελέτης –που είναι και οι μόνοι που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, καθώς δεν είναι προσβάσιμα στην επιστημονική κοινότητα– διέψευσε τον κ. Οικονόμου μιλώντας στον Real FM: «Δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Εγώ και ο κ. Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι αν δεν δίναμε τα αποτέλεσμα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε». Η κυβέρνηση ήξερε και γνωρίζει, κάθε λεπτό, για το πώς εξελίσσεται η πανδημία. Επομένως είναι πολιτικά υπόλογη. Και θα πρέπει να έρθει στη βουλή και να εξηγήσει τις επιλογές της, όπως και να ενημερώσει τα κόμματα –τα οποία από την αλλαγή υπουργού Υγείας δεν έχουν άτυπη ενημέρωση- αλλά και την κοινωνία.

Το απαράδεκτο ξέσπασμα του Π. Κουρουμπλη στη βουλή (το οποίο και προκάλεσε τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο βουλευτής δεν δέχθηκε να ανακαλέσει, παραλίγο να επισκιάσει την ουσία. Για το θέμα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικυρώνοντας την απόφαση του Αλ. Τσίπρα. Η θανατοπολιτική –στην οποία έχει επιδοθεί ουκ ολίγες φορές η ΝΔ- δεν μπορεί να ασκείται από κανέναν, ειδικά όταν πράγματι έχουμε να κάνουμε με θανάτους. Είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν επιπλέον θάνατοι, αλλά και να υποχρεωθεί να έρθει στη βουλή και να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό και θα επιχειρηθεί τις επόμενες ώρες και ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σήμερα, όπου θα προκαλέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

 

Ουκ αντιδράσεις

 

Δεν είναι, όμως, το κρίσιμο θέμα της πανδημίας, το μόνο «απαγορευμένο θέμα». Η πολιτική αντιπαράθεση εκτείνεται σε όλη τη γκάμα της επικαιρότητας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό (βλ. σελ. 8), έγινε σαφές ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι επίσης θέματα που πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα, για αυτό και εμφανίζονται ως «παροδικά», περίπου ανύπαρκτα δηλαδή. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών παρότι επανέλαβε πως «το φαινόμενο θα είναι παροδικό», δεν μπόρεσε να αποκρύψει πως «το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί». Άλλωστε, η ΕΛΣΤΑΤ έκρουσε τις προηγούμενες μέρες το «καμπανάκι κινδύνου» δημοσιεύοντας πως η πληθωρισμός έφτασε το 4,8% τον Νοέμβριο. «Επιβεβαιώνω ότι θα είναι ακόμα υψηλότερος τον Δεκέμβριο» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Για αυτό και αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα Σάββατο, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ο νέος αντιπερισπασμός που σχεδιάζεται δεν μπορεί να κρύψει από τους πολίτες την ασφυξία που βιώνουν, καθώς βρίσκονται μέσα στην καταιγίδα ανατιμήσεων, χωρίς ομπρέλα.

Απροστάτευτοι είναι και οι εργαζόμενοι, με τελευταίο παράδειγμα τα Jumbo, όπου με τη σφραγίδα της Επιθεώρησης Εργασίας –και επομένως του υπουργείου Εργασίας- επικυρώθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται ακόμα και σε εφταήμερη εργασία, με την εταιρεία να ορίζει το ωράριο και να έχει δικαίωμα να αφαιρεί μέχρι και το ¼ του μισθού σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν υπακούει τις εντολές της εργοδοσίας. Οι αντιδράσεις έρχονται και αυτή τη φορά από την κοινωνία και τα σόσιαλ μίντια, με το #cancel_Jumbo να βρίσκεται στα κορυφαία trends του τουίτερ, όπως το προηγούμενο διάστημα συνέβη με την efood και την cosco. Το υπουργείο δεν έλαβε μέτρα, οι εταιρείες υποχρεώθηκαν από τον κόσμο σε υποχώρηση και κατόπιν το υπουργείο επικύρωσε την υποχώρηση της εργοδοσίας. Έτσι, λειτουργεί η κυβέρνηση, με σενάριο και σκηνοθεσία.

 

Θεούλης

 

Το είδαμε να συμβαίνει και στην Εύβοια, όπου πήγε ο πρωθυπουργός, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές, σε κενό χρόνο, να δηλώσει ότι «δυστυχώς η φωτιά μας ξεπέρασε» και να παρουσιάσει (με το μισό υπουργικό συμβούλιο) το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Από την αίθουσα απουσίαζαν οι πυρόπληκτοι, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος, ούτε δόθηκε ο λόγος κατά την επιθεώρηση του πρωθυπουργού. Τους κρατούσαν πολύ πίσω από τη γη τους τα ΜΑΤ, προκειμένου να σκηνοθετηθεί η «θεόσταλτη αποστολή», όπως χαρακτηρίστηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Βόρειας Εύβοιας στην αίθουσα με τον πρωθυπουργό να απαντάει «δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω θεόσταλτο, γιατί αφού εγώ τον έστειλα θα πάμε σε παραπομπές πολύ επικίνδυνες» (!) «Φτου σου κοπέλαρα μου», λέει και ο πρωθυπουργός στην κυβέρνησή του, αλλά ξεχνά να αναρωτηθεί μήπως παράλληλα την φτύνουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet