Αν μπορούσαμε να δούμε από κάπου μακριά τον πλανήτη μας, θα βλέπαμε χιλιάδες ανθρώπους να περπατούν. Να φεύγουν από τον πόλεμο, τη βία, την πείνα και να κατευθύνονται προς τα εκεί που θα βρουν ειρήνη, ηρεμία, τροφή.

Ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Το 2015 το μεγάλο προσφυγικό κύμα έφτανε στα ελληνικά νησιά. Ένα από τα νησιά το οποίο υποδέχτηκε πολλούς πρόσφυγες ήταν η Λέσβος. Το ίδιο νησί, το 1922 είχε δεχτεί ξανά μεγάλο κύμα προσφύγων. Τότε προερχόταν από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας και είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις περιουσίες τους για να σωθούν από την εκδικητική επέλαση του τουρκικού στρατού και των ατάκτων.

Πρόσφυγες τότε, πρόσφυγες και τώρα, άνθρωποι τότε, άνθρωποι και τώρα. Κι αν κάποιοι έχουν ξεχάσει την ιστορία τους υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν ξέχασαν και την τιμούν. Τέτοια είναι και η Φιλιώ Μπαλτατζή, η ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα η οποία έσπευσε με την εγγονή της στη Μυτιλήνη για να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Γιατί η Φιλιώ θυμόταν την προσφυγιά της δικής της οικογένειας που το 1922 είχε φύγει κυνηγημένη από τη Σμύρνη. Η οικογένεια Μπαλτατζή και ιδίως οι διαφορετικές γενιές γυναικών της οικογένειας αποτελούν τη σχέση επάνω στην οποία χτίζεται η ιστορία της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», μια υπερπαραγωγή διεθνών προδιαγραφών, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και βασισμένη επάνω στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση.

Με άξονα, λοιπόν, το διαχρονικό δράμα των προσφύγων, η ταινία –όπως αναφέρει η εταιρεία διανομής– δεν έχει ως σκοπό την αναμόχλευση των παθών, ούτε την πυροδότηση του σοβινισμού. Αλλά θέλει να μιλήσει για το προσφυγικό και να θυμίσει πως γεγονότα όπως ο πόλεμος στη Συρία έχουν ξανασυμβεί. Με θύματα τότε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και ίσως αυτή η μνήμη της δικής τους προσφυγιάς να είναι η εξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και ιδίως της Λέσβου αγκάλιασαν τους σύγχρονους πρόσφυγες.

Πρόκειται για υψηλών προδιαγραφών υπερπαραγωγή η οποία αναπαριστά με τρόπο πειστικό την εποχή, με τη χρήση θαυμάσιων σκηνικών και κουστουμιών. Για την δε απόδοση των δραματικών γεγονότων της καταστροφής της Σμύρνης, επιστρατεύτηκε η χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ, χωρίς όμως να γίνει κατάχρηση.

Το εξαιρετικό καστ αποτελούν οι: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδου, Ντάφνε Αλεξάντερ, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Ντάνιελ Κρόσλι, Ντάνκαν Σκίνερ, Νέιθαν Τόμας, Φωτίνα Παπαθεοδώρου, Γιάννης Βογιατζής.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet