«Οι παρόντες, στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκαλούν κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, ειρωνεύονται, διακόπτουν, επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ασέβεια προς τους μάρτυρες, τη μνήμη και τους συγγενείς του θύματος, προς το ίδιο το δικαστήριο και τη διαδικασία, υποβάλλουν καταχρηστικά αιτήματα που μοναδικό σκοπό έχουν τον εκφοβισμό των μαρτύρων, γενικότερα αποθρασύνονται» ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής για την απαράδεκτη στάση της Υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης από την Πολιτική Αγωγή του αυτόπτη μάρτυρα, Δημήτρη Μελαχρινόπουλου, φίλου του Π. Φύσσα που δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση το βράδυ της δολοφονίας, οι συνήγοροι της Υπεράσπισης γελούσαν εις βάρος του, σχολιάζοντας ακόμα και το γεγονός ότι πίνει νερό, ασκώντας κατά αυτόν τον τρόπο ψυχολογικό πόλεμο στον μάρτυρα.
Παρόλα αυτά, η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε να αναγνωστεί ολόκληρη η δήλωση της Πολιτικής Αγωγής, καθώς έκρινε πως «αυτά είναι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, να τα δώσετε στους δημοσιογράφους, δεν αφορούν το δικαστήριο».

Απόπειρα δίωξης του μάρτυρα

Ταυτόχρονα, οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής προσπαθούσαν με παραπλανητικές ερωτήσεις να δημιουργήσουν εντυπώσεις για αναξιοπιστία του μάρτυρα. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Παππά, μάλιστα, ζήτησε την κράτηση του μάρτυρα για ψευδορκία. Όταν έλαβε την αρνητική απάντηση της έδρας, καθώς κάτι τέτοιο «θα συνιστούσε τη στέρηση της ελευθερίας του μάρτυρα για μεγάλο διάστημα, ενώ δεν προκύπτει και νομικό έρεισμα», απείλησε πως θα καταθέσουν αυτοτελή μήνυση εναντίον του.
Οι ερωτήσεις της Υπεράσπισης εστίαζαν στο πόσο ακριβής είναι ο αυτόπτης μάρτυρας στον προσδιορισμό των δευτερολέπτων ή των εκατοστών, προκειμένου να υποδαυλίσουν την ουσία της κατάθεσης για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση. Παράλληλα, διαστρέβλωναν τα λεγόμενά του και τον παραπλανούσαν αναφερόμενοι σε «αντιφάσεις» των καταθέσεων, όπως για το πόσα άτομα αναγνώρισε στο αμάξι, ενώ πρόκειται για δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές και όχι διαφορετικές περιγραφές. Απροκάλυπτα διατύπωσαν ψέματα προς τον μάρτυρα πως δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Λαγού με τον Γιώργο Πατέλη πριν τη δολοφονία, όπως απάντησε, ενώ υπάρχουν τα στοιχεία στη δικογραφία που το αποδεικνύουν.
Ιδιαίτερα επιθετική ήταν και η προσέγγιση, όμως, και της εισαγγελέως όσον αφορά στις προσθήκες που υπάρχουν στις καταθέσεις του μάρτυρα όσο περνούσε ο καιρός. «Στην πρώτη κατάθεση είχα το αίμα του φίλου μου πάνω μου, βρισκόμουν σε απίστευτη ψυχολογική φόρτιση», απάντησε ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος που, όπως τόνισε και η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρύσα Παπαδοπούλου στον τελικό σχολιασμό, μετά από τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που δέχθηκε στην τελευταία κατάθεση, είναι λογικό να είναι πιο πλήρης.

Οργανωμένη δολοφονική επίθεση

Παρά την εκφοβιστική στάση της Υπεράσπισης και την προσπάθεια αποδόμησης του μάρτυρα, η ουσία περιγράφθηκε λεπτομερώς. Η επίθεση που δέχθηκε η παρέα του Παύλου Φύσσα ήταν χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε συμπλοκή με τους χρυσαυγίτες πριν, οργανωμένη και κατά κύματα από μικρότερες ομάδες που έφευγαν από την ομάδα των 40 περίπου χρυσαυγιτών, που βρίσκονταν στο απέναντι πεζοδρόμιο και εμψύχωναν τους δικούς τους. Τα τελευταία 5 – 6 άτομα που επιτέθηκαν στον Π. Φύσσα με το που έφτασε ο Γιώργος Ρουπακιάς, του έκαναν χώρο για να τον μαχαιρώσει.

Τζέλα Αλιπράντη
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet