Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου τις θέσεις του Κρεμλίνου για τις νομικές εγγυήσεις ασφαλείας, που ζητάει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις οποίες απέστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση δύο μέρες πριν. Η Μόσχα ζητάει, μεταξύ άλλων, από την Ουάσινγκτον έγγραφες εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ πλέον δε θα επεκτείνεται, ότι θα σταματήσει τη συνεργασία του με τις μετασοβιετικές χώρες, ότι θα απομακρυνθούν τα αμερικανικά όπλα από την Ευρώπη και ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα επιστρέψει στα όρια που είχε πριν το 1997. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Στην επιστολή περιλαμβάνονται δύο συμφωνητικά: το ένα είναι διμερές και ονομάζεται «Συμφωνητικό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» και το άλλο έχει τίτλο «Συμφωνητικό για τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και κρατών – μελών του ΝΑΤΟ». Τα δύο σχέδια δόθηκαν στην αμερικανίδα αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κάρεν Ντόνφριντ, που επισκέφτηκε την Μόσχα. Η δημοσίευση των δύο σχεδίων, λίγες μέρες μετά την επίδοση, δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τη ρωσική διπλωματία .

Στο σχέδιο για τη διμερή συμφωνία αναφέρεται ότι η κάθε πλευρά δεν θα αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης και ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν πρέπει να διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην άλλη πλευρά και απειλούν την εθνική της ασφάλεια. Επίσης προτείνεται η κάθε πλευρά να μην πραγματοποιεί πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από τον εναέριο χώρο ή να επιτρέπει τη διέλευση των πολεμικών της πλοίων στα χωρικά ύδατα της άλλης. Προβλέπεται ακόμα η μη εγκατάσταση πυραύλων μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς σε περιοχές που μπορούν να πλήξουν στόχους της άλλης πλευράς. Η Ρωσία ζητάει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τα ζωτικά της συμφέροντα στις χώρες του μετασοβιετικού χώρου. Ζητείται από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που εντάχθηκαν μετά το 1997, παρά τις περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η βορειοατλαντική συμμαχία είναι λάθος να αναπτύσσει στρατεύματα στα εδάφη της Ουκρανίας, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Με τις θέσεις της αυτές, η Ρωσία επιθυμεί να θέσει στρατηγικά θέματα ως σύγχρονη υπερδύναμη εκ νέου και όχι ως μια διαλυμένη χώρα, όπως ήταν επί Γιέλτσιν. Από την άλλη, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία και να ικανοποιηθούν οι θέσεις των δύο συμφωνητικών που προτείνει και είναι το μάξιμουμ αυτών που ζητάει. Επιδίωξή της είναι να ικανοποιηθούν κάποιες από αυτές τις θέσεις και να αναζητηθεί η χρυσή τομή με στόχο να αποφύγει την περικύκλωσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιεί τις συγκυριακές δυσκολίες των ΗΠΑ και τις στενές σχέσεις της με την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον, από την άλλη πλευρά προς το παρόν μελετάει τις ρωσικές θέσεις, αλλά ακόμη δεν απαντάει. «Είδαμε τις ρωσικές προτάσεις. Τις συζητάμε με τους ευρωπαίους συμμάχους μας» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, υποσχέθηκε ότι θα συγκαλέσει σύντομα το φορμάτ «5+1», όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για θέματα ασφάλειας με τη Ρωσία και ότι σύντομα θα επικοινωνήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση για τα περαιτέρω.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet