Οι πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους με τηλεδιάσκεψη, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ήταν η 37η σύνοδος μεταξύ των δύο ηγετών, από την ανάληψη της προεδρίας της Κίνας από τον Σι Τζινπίν, το 2013. Η ημερήσια διάταξη ήταν γνωστή πολύ πριν τη σύνοδο και υπήρξε χρόνος για την προετοιμασία των υπό συζήτηση θεμάτων. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Ήδη οι δύο χώρες προχώρησαν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ιαπωνική θάλασσα και στη συνέχεια πραγματοποιούν κοινές αεροπορικές περιπολίες στην περιοχή.
Επίσης, ανέπτυξαν περαιτέρω τις σχέσεις τους στον τομέα του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, οι ημερήσιες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Power of Siberia είναι κατά 30% πάνω από τις συμφωνημένες.
Ένας τομέας για την ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών είναι οι υποδομές και ιδιαίτερα οι γέφυρες. Το 2022 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μιας τεράστιας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Αμούρ που θα εξυπηρετεί την διέλευση 3 εκατομμυρίων επιβατών, 300 χιλιάδων αυτοκινήτων και τη μεταφορά 6 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων ετησίως.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Κίνα αποτελούνταν για πολλές δεκαετίες κυρίως από καύσιμα και πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αναπτύσσονται ραγδαία οι εξαγωγές καταναλωτικών και γεωκτηνοτροφικών προϊόντων. Η Κίνα, από την άλλη, πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Το 2022 θα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εξοπλισμό στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη μελέτη και επεξεργασία νέων κοιτασμάτων και στις νέες τεχνολογίες.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλο βάρος στη συνεργασία στην ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και τη δημιουργία ανεξάρτητης δομής που θα εξυπηρετεί τις εμπορικές σχέσεις Κίνας και Ρωσίας και δε θα επηρεάζεται από τη συμπεριφορά τρίτων χωρών. Ουσιαστικά, τέθηκε το θέμα της μείωσης της επιρροής του αμερικανικού δολαρίου και της δαμόκλειας σπάθης των κυρώσεων που αποτελούν μόνιμη απειλή για τον περιορισμό της επιρροής και της ανάπτυξης των δύο χωρών.
Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε διάφορες διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπως η «σύνοδος των δημοκρατιών» που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν και σύμφωνα με τους δύο ηγέτες είχε αντικινεζικό και αντιρωσικό χαρακτήρα. Επίσης κατά τη συζήτηση εκδηλώθηκε έντονη ανησυχία για τη δημιουργία νέων συνασπισμών στις περιοχές του Ινδικού και του Ειρηνικού, όπως η AUKUS που διαταράσσουν τις διεθνείς ισορροπίες.
Υπάρχει βέβαια κάπως διαφορετική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου και της Μόσχας, σε ορισμένα θέματα. Στον ΟΗΕ, οι δύο χώρες είτε συμφωνούν, είτε κινούνται συμπληρωματικά η μια της άλλης. Σε περιπτώσεις που δεν συμφωνούν σε κάποια σημεία, συνήθως η μία χώρα ψηφίζει βέτο και η άλλη απέχει. Ποτέ όμως στις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν ψηφίζει η μία χώρα αντίθετα από την άλλη. Είναι γεγονός ότι στην Ουάσινγκτον θεωρούν την Κίνα ως τον κύριο αντίπαλό τους και προσπαθούν να τραβήξουν την Ρωσία προς το μέρος τους ή να την καταστήσουν ουδέτερη. Προς το παρόν, όμως η πολιτική τους οδηγεί στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε το Σι Τζινπίν, ότι οι προηγούμενες συνομιλίες του με τον Τζο Μπάιντεν δεν επηρεάζουν καθόλου τις κινεζορωσικές σχέσεις.