Αύξηση της κρατικής ενίσχυσης για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και τα κοινωνικά τιμολόγια για τον Δεκέμβριο, όπως και της έκπτωσης για τους λογαριασμούς καταναλωτών φυσικού αερίου αυτού του μήνα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων.

Παρόλ’ αυτά μικρή ανακούφιση μπορεί να προσφέρει η δήλωση αυτή, αφού όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρόκειται για έκπτωση περίπου 10 ευρώ μόνο πάνω από αυτήν που είχε ληφθεί τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερης τάξης, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η κατανάλωση του ρεύματος σε κάθε σπίτι λόγω χειμώνα.

Όσον αφορά δε το φυσικό αέριο, γίνεται λόγος για έκπτωση περίπου 40% για τον Δεκέμβριο, που δεν μπορεί με τίποτα να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις μέχρι και 450%, που έχουν παρατηρηθεί στη λιανική πώληση φυσικού αερίου όλο αυτό το διάστημα. Σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, ότι η κρατική ενίσχυση που είχε ανακοινωθεί και ψηφιστεί για τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου δεν φάνηκε ποτέ σε πολλούς καταναλωτές, αφού η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Εμπορίου) ξεκίνησε να πιστώνει μόλις τη Δευτέρα, 20 του μηνός, την έκπτωση 16% και έτσι οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου θα πιστώσουν με τη σειρά τους την έκπτωση αναδρομικά (ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να γίνει). Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολλοί πολίτες δεν θα μπορέσουν τώρα να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών που λάβανε.

 

Ανάγκη κανονιστικών μέτρων

 

«Ενόψει του χειμώνα, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση από την πολιτεία για την πρόσβαση των πολιτών στην ενέργεια, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Μέχρι τώρα έχουν παρθεί κάποια μέτρα, αλλά μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, είναι ψίχουλα. Προφανώς κάθε κρατική επιδότηση είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα στην ουσία του. Πρέπει να ληφθούν κανονιστικά μέτρα για την αγορά ενέργειας –που λειτουργεί με πολλές στρεβλώσεις και με αδιαφάνεια– όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση διακοπής ρεύματος, η δυνατότητα ρυθμίσεων με σαφείς όρους, όρια στη μετακύλιση του κόστους των ανατιμήσεων στους καταναλωτές κ.ο.κ, ώστε να προστατευθούν πραγματικά οι πολίτες», εξηγεί στην «Εποχή» η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση».

Το τελευταίο διάστημα, όπως περιγράφει η ίδια, έχουν δεχτεί πλήθος καταγγελιών στην Ένωση για πολύ υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που αδυνατούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, λόγω της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, της αύξησης δηλαδή της τιμής της κιλοβατώρας βάσει της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του χρηματιστηρίου, που ισχύει από τον Αύγουστο και για την ΔΕΗ και για τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος. Η αύξηση αυτή, όμως, στην τιμή της κιλοβατώρας δεν καταγράφεται απευθείας στον λογαριασμό, αλλά διατηρείται τεχνηέντως η παλιά τιμή και η ρήτρα αναπροσαρμογής προστίθεται παρακάτω στις λοιπές χρεώσεις, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να συγκρίνουν ποιο τιμολόγιο τελικά τους συμφέρει.

 

Καθαροί λογαριασμοί

 

«Αυτό που ζητάμε, είναι οι λογαριασμοί να γίνουν απλοί και κατανοητοί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις τιμές και τι τους συμφέρει. Για αυτό θα πρέπει να καταγράφεται η τελική τιμή της κιλοβατώρας και όχι σε κομμάτια με ρήτρα αναπροσαρμογής κτλ, όπως και να καταργηθεί το πάγιο που θέτουν πολλοί προμηθευτές, καθώς έτσι οι καταναλωτές μπορούν να παραπλανηθούν από τις φαινομενικές χαμηλές τιμές που προσφέρονται για την κιλοβατώρα, αλλά τελικά να πληρώνουν το ίδιο με πριν ή και περισσότερο λόγω του υψηλού πάγιου», τονίζει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Πέραν αυτών, όπως προσθέτει, είναι σημαντικό να ενοποιηθούν στην τελική τιμή της κιλοβατώρας οι χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΗΕ και να καταργηθούν οι μη σχετικές χρεώσεις με την κατανάλωση ρεύματος, όπως είναι τα δημοτικά τέλη, η ΕΡΤ, ο ΕΤΜΕΑΡ, που αυξάνουν κατά πολύ τους λογαριασμούς ρεύματος. «Ο ΕΤΜΕΑΡ είναι χρέωση για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι πολύ υψηλή για την χαμηλή τάση. Καλούμαστε, δηλαδή, τα νοικοκυριά να επιδοτήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι προφανώς άδικο και πρέπει να σταματήσει».

Αντίστοιχα αδιανόητο, όπως συνεχίζει, είναι να χρεώνονται και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, «να πληρώνουμε, δηλαδή, εμείς την κοινωνική πολιτική του κράτους για το κοινωνικό τιμολόγιο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Προφανώς πρέπει να υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο και βοήθεια προς τα νησιά, αλλά η χρηματοδότησή τους πρέπει να γίνεται από το κράτος, από χρήματα που έχει από τη φορολογία, και όχι με αυτόν τον έμμεσο φόρο, με επιπλέον επιβάρυνση των ασθενέστερων».

Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια μέριμνα ή τάση στην αγορά ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών. Ίσα–ίσα που παρατηρούνται και πόσα ακόμα προβλήματα, όπως είναι η χρηματική ποινή σε περίπτωση που κάποιος θέλει να φύγει από έναν προμηθευτή και να πάει σε άλλον ή το γεγονός ότι τα προγράμματα σταθερής χρέωσης που προσφέρονται προκειμένου κάποιος να προστατεύεται από τις ανατιμήσεις, έχουν υπερβολικά υψηλές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην συνιστούν πραγματικά εναλλακτική επιλογή για τους καταναλωτές. Παράλληλα, «παρατηρούμε μια ανελαστική στάση από τους προμηθευτές ενέργειας αναφορικά με τις δόσεις, τις προκαταβολές κτλ. Ζητάνε από τους καταναλωτές τουλάχιστον το 30% του ποσού αρχικά και μόνο μετά δέχονται να γίνει διακανονισμός με δόσεις, ενώ αν δεν πληρώσει κάποιος τον τρέχοντα λογαριασμό, ακυρώνουν όποια ρύθμιση έχει συμφωνηθεί. Έτσι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι πραγματοποιούν αρκετές διακοπές ρεύματος σε πολίτες», σημειώνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

 

Ξανά χωρίς θέρμανση

 

Προβλήματα παρατηρούνται και στον τομέα της θέρμανσης, σύμφωνα με την ίδια, λόγω αυξήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, ενώ τα τελευταία τρία–τέσσερα χρόνια είχαν ξεκινήσει πάλι κάποια σπίτια και πολυκατοικίες να ανάβουν τα καλοριφέρ, τώρα να παρατηρείται πάλι σε αρκετό βαθμό το φαινόμενο που κυριάρχησε επί οικονομικής κρίσης. Οι σόμπες υγραερίου και οι ξυλόσομπες, δηλαδή, με την επικινδυνότητα που συνεπάγονται, όπως διαπιστώθηκε με τον χειρότερο τρόπο την περασμένη εβδομάδα, με τον θάνατο δύο παιδιών στο Καματερό.

«Οι ανατιμήσεις δεν φαίνονται να είναι πρόσκαιρες, για αυτό και χρειάζεται μια πιο ρηξικέλευθη πολιτική για την προστασία των καταναλωτών, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αυξήσεις καλά κρατούν. Η ενεργειακή φτώχεια έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας και θα ενταθεί δυστυχώς κι άλλο την χρονιά που έρχεται. Πέραν των όσων προαναφέραμε, χρειάζεται να διευρυνθούν τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου, καθώς έχει περιοριστεί πολύ το ποιους αφορά, όπως αντίστοιχα και τα κριτήρια του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, να επιβληθούν κυρώσεις όταν δεν τηρείται η νομοθεσία, να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση για την αγορά ενέργειας και να τεθούν όροι διαφάνειας και αποτροπής αισχροκέρδειας των εταιρειών σε βάρος των πολιτών», καταλήγει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet