Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Σε κάθε συνεδρίαση καταδεικνύεται από τους αυτόπτες μάρτυρες πως το έγκλημα ήταν ρατσιστικό και απάνθρωπο και σε κάθε συνεδρίαση επιχειρείται από την πλευρά των κατηγορούμενων να εμφανιστεί ο Ζακ Κωστόπουλος σαν «επικίνδυνος ληστής», «αλκοολικός», «πρεζάκι». Την Τρίτη, ανάμεσα στους μάρτυρες, κατέθεσε και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Αναδημοσιεύουμε την κατάθεσή του, γιατί αποτελεί επιτομή για το πώς πρέπει η κοινωνία να αντιδρά στη βαρβαρότητα.

«Είμαι κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέλω να πω ότι είμαι εδώ διότι αξιολογώ ότι είναι μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά, αλλά όταν ένα έγκλημα συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, η Δικαιοσύνη πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα και αυτό δεν μπορεί να είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις πρέπει να απαξιώνονται τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα δικαστήρια. Όταν οι πράξεις, όχι μόνο ιδιωτών αλλά και του κράτους, είναι βάρβαρες πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού, στο οποίο ο δράστης στρέφεται εναντίον γιατί θεωρεί ότι το θύμα, όχι επειδή έχει προηγούμενα αλλά γιατί, για κάποιο λόγο, οι ιδιότητες που έχει συμπυκνώνουν για τον δράστη αυτό που αποστρέφεται. Αν αφήσουμε σαν κοινωνία οι άνθρωποι να στρέφονται εναντίον των άλλων, χωρίς να τους έχουν κάνει τίποτα, μόνο και μόνο γι' αυτό που είναι, τότε θα αφήσουμε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν που βρήκαμε. Τέσσερα χρόνια δεν βρήκαν την ευκαιρία οι Αρχές να πούνε κάτι. Αυτά όλα κατά τη δική μου εκτίμηση, και όχι μόνο, είναι πράγματα, που πρέπει να τιμωρούνται. Εγώ ο ίδιος αν ήμουν στη θέση αυτή, στη Γλάδστωνος, προφανώς δε θα ήμουν στη θέση αυτού του παιδιού αλλά αυτό το παιδί προφανώς γιατί συμπυκνώνει το περιθώριο, ότι είναι κλεφτρόνι, ότι είναι πρεζάκι. (…) Δικηγόρος: Είπατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι αυτό έπαιξε ρόλο; Χριστόπουλος: Είπα ότι πιστεύω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά και βαρβαρότητα έγινε γιατί συμπύκνωνε όλη αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι ο στιγματισμός που υπέστη το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξαιτίας των ιδιοτήτων.»

Σε ένα κόσμο γεμάτο «κοσμηματοπώλες» και «μεσίτες» που με 14 κλωτσιές αποτελειώνουν έναν άνθρωπο, σε έναν κόσμο γεμάτο «αστυνομικούς» και «τραυματιοφορείς», που δεν αντιδρούν στο έγκλημα, αλλά ρίχνουν και αυτοί ένα χτύπημα ακόμα, ας είμαστε αυτοί που θα αντιδράσουν. Για να σταλεί ένα μήνυμα. Για να μην αφήσουμε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν που βρήκαμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet