Με γράμμα στον Άγιο Βασίλη μοιάζει η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. «Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, ήμουν πολύ καλό παιδί όλη τη χρονιά. Για φέτος θα ήθελα να παραμείνω πρωθυπουργός και να είναι όλοι οι φίλοι μου ευτυχισμένοι. Για τον υπόλοιπο κόσμο εύχομαι υγεία και ευημερία.» Επειδή, όμως ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι οχτάχρονο και έχει την ευθύνη μίας χώρας, δεν αρκούν τα ευχολόγια. Εκείνος έχει το χαρτί και το μολύβι, για να χαράξει πολιτικές, που θα αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα της περιόδου. Αντ’ αυτού, σχεδιάζει να αναβάλει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της πανδημίας, για μετά τις γιορτές, και αν.

 

«Επαγρύπνηση», αντί μέτρων

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπέρασαν οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό τους 20.000. Η μετάλλαξη «Ο» δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και επιτάσσει να παρθούν άμεσα μέτρα (βλ. συνέντευξη με Α. Ξανθό, σελ. 6-7). Όπως, όμως, αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής επιστημόνων, «η επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 μέρες». Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, και αλλού) παίρνουν μέτρα, στην Ελλάδα αποφασίστηκε σχέδιο «δύο φάσεων», δύο δωρεάν self test για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και επαγρύπνηση! Αυτό είναι το σχέδιο, ειλικρινά. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το σχέδιό του «Δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test», είπε, «τις απέρριψα γιατί θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους». Ξεχνά φυσικά πως είναι ο πρωθυπουργός μίας χώρας, με θεσμικό ρόλο, και είναι αποποίηση των ευθυνών του να αναθέτει τη διαχείριση της πανδημίας στον κόσμο. Παράλληλα, φέρνει στη βουλή νομοσχέδιο, το νιοστό στη σειρά, που δίνει και πάλι ολιγόμηνη παράταση (μέχρι τον Μάρτιο) στα έκτακτα μέτρα που παίρνονται εδώ και δύο χρόνια. Ούτε ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ ή προστασίας της κοινωνίας.

 

Υπό κατάρρευση

 

Μέτρα προστασίας, φυσικά, δεν παίρνονται ούτε για την ακρίβεια, με την κυβέρνηση να βλέπει το χρηματιστήριο τιμών βασικών προϊόντων ή ενέργειας να κάνει άλματα προς τα πάνω και να μένει ενεή. Μέσα σε δέκα μέρες καταγράφηκε αύξηση 51% στις τιμές ενέργειας, με το 20% να είναι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, την περασμένη Τρίτη, για το φυσικό αέριο (βλ. σελ. 10-11). Επιπλέον, σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σημειώθηκε πως από τις ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών, τα νοικοκυριά χάνουν ενάμιση μισθό το χρόνο, με τη μηνιαία επιβάρυνση για τετραμελή οικογένεια να υπολογίζεται ότι φτάνει τα 1.812 ευρώ. Η φτωχοποίηση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένονται νέες ανατιμήσεις, σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα φανούν από τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός που καταγράφεται για τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη έσπασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας το 4,9%, με την Ελλάδα  να φτάνει το 4,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η «ζημιά» έχει αρχίσει και ποσοτικοποιείται από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης σε 400-500 εκατ. ευρώ το μήνα, «ποσό που φρενάρει την ανάπτυξη», όπως γράφεται στον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις –που αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες, αλλά ας δεχτούμε αυτό το σενάριο- αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρρεύσει, όπως εκτιμάται και από το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «η εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελεί τη μεγάλη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία».

Η αβεβαιότητα αυτή έχει ήδη φτάσει στα σπίτια. Και ενώ ελπίζει η κυβέρνηση στο «πνεύμα των Χριστουγέννων», με δανεικά θα αγοράσει τρόφιμα και δώρα για τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την European Consumer Payment Report 2021. Όπως υπογραμμίζεται, το 24% των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπει ότι στο τέλος του 2021 θα βρεθεί με περισσότερα χρέη από οποτεδήποτε άλλοτε, ποσοστό που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο μεταξύ των 24 χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 88.346) οι οφειλέτες στην εφορία με χρέη από 50 έως 500 ευρώ. Φυσικά η «είδηση» δεν είναι αυτή, καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του ενός εκατ. ευρώ, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 312 πρόσωπα. Έχει σταλεί, δηλαδή, ένα μήνυμα στους έχοντες και κατέχοντες, σε αυτούς που η κυβέρνηση φτιάχνει νομοσχέδια για να εξυπηρετήσει, ώστε να «επενδύσουν» στη χώρα, πως δεν υπάρχει βιάση να πληρώσουν τα χρέη τους.

 

Φόβος, οργή, ντροπή

 

Όλα αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να «σηκώσει τα μανίκια». Φευ. Η κυβέρνηση στο ίδιο τροπάρι. «Μέσα σε αυτό το δυσχερές υγειονομικά και οικονομικά περιβάλλον, η κυβέρνηση δίνει σκληρό αγώνα, προστατεύοντας κατά το μέγιστο τους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους», είπε ο Γ. Οικονόμου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που πλέον ζητά εκλογές. Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Star είπε «το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν μπορεί να αντέξει η χώρα εκλογές εν μέσω πανδημίας, αλλά αν θα μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα μία κυνική κυβέρνηση, ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή».

Η απογοήτευση και ο φόβος των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται πια και στις έρευνες κοινής γνώμης. Στις τάσεις της MRB, που παίχτηκαν στα ΜΜΕ κυρίως για την πρόθεση ψήφου αποσιωπώντας τα άλλα ευρήματα, κυριαρχεί η απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συγκεκριμένα, ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα (47,5%), ακολουθεί η οργή (43,7%) και η ντροπή (34,2%). Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα μας», το 59,1% απαντά «πολύ άσχημα-αρκετά άσχημα». Στην ερώτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 60,1% την αξιολογεί από μέτρια έως πολύ κακή και μόλις το 10,4% λέει καλή. Ακόμα το 31,9% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Το δε 44,6% κρίνει την προσωπική του οικονομική κατάσταση ως κακή ή πολύ κακή και μόλις το 14% ως καλή ή πολύ καλή. Τα προβλήματα όπως τα αξιολογούν οι πολίτες είναι υγεία και περίθαλψη (45%), πανδημία (43,1%), ανεργία (35,9%) και ακρίβεια (25,2%). Η Alco, αντίστοιχα, κατέγραψε πως το 63% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας (ήταν 54% τον προηγούμενο μήνα). Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η μεγαλύτερη ανησυχία για το 2022 είναι η πανδημία και το 40% τα οικονομικά της οικογένειας. Επιπλέον, το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2022 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2021.

«Εκτός από το φόβο πρέπει να πρυτανεύσει η ελπίδα», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του. Το σχέδιο για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει την κοινωνία στο φως, από το σκοτάδι που έχει βυθιστεί, μένει να το δούμε. Χρειάζεται δουλειά πολλή, για να επανέλθει η ελπίδα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet