Στην τρίτη μαραθώνια πορεία Ειρήνης, 23/5/1965

 

 

 

Η συναγωνίστριά μας και εξαίρετος άνθρωπος Ζαχαρούλα Καπουράνη – Χονδροκούκη έφυγε από τη ζωή στις 18/12. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 6/1/1940 με καταγωγή από τη Μέσα Μάνη. Πολύ νέα εντάσσεται στις γραμμές της αριστεράς. Από τα πιο μαχητικά και με άποψη στελέχη της περιόδου της δεκαετίας του 1960.

Το 1959 μπήκε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή όπου ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό στον φοιτητικό σύλλογο Πειραιά. Υπήρξε στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ. Μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μπήκε στην Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης όπου ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά και τις λέσχες. Το 1965 γίνεται μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Συμμετείχε στους αγώνες για το 114 και το 15% για την Παιδεία, που τους χαρακτήριζε ως το μεγαλείο του νεολαιίστικου κινήματος και τους συνέκρινε με τις κινητοποιήσεις των Ιουλιανών όπου η Νεολαία Λαμπράκη έδινε έμπνευση και πνοή. Με τη δικτατορία πέρασε στην παρανομία και συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1969 και εξορίστηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Η Ανωτάτη Βιομηχανική της έστειλε έγγραφο για να απολογηθεί για την αντιδικτατορική της δράση και τη διέγραψε. Με τη διάλυση του στρατοπέδου γυναικών των φυλακών Αλικαρνασσού μεταφέρθηκε μαζί με άλλες 41 γυναίκες στο στρατόπεδο του Ωρωπού απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971. Υπήρξε από τα επιφανή γυναικεία στελέχη της αριστερής νεολαίας εκείνης της εποχής μαζί με την Καίτη Τσαρουχά, την Αθηνά Νικολάου – Γιάνναρου, την Αργυρώ Ζάννη (μετέπειτα Ρεκλείτη) και την Ειρήνη Μίσσιου. Τέθηκαν επικεφαλής των νέων αγροτισσών, εργατριών, μαθητριών και φοιτητριών. Θα αποτεφρωθεί σήμερα Πέμπτη.

 

Η συναγωνίστριά της και καρδιακή φίλη Ζωή Ξενάκη

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet