Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος που έζησε έναν άνθρωπο τόσο πληθωρικό, τόσο δυναμικό και τόσο ανθρώπινο να τον αποχαιρετίσει. Να μιλήσει γι’ αυτόν λίγες μόνο ώρες μετά την είδηση του οριστικού τέλους. Ίσως γιατί αυτός που γράφει αυτές τις γραμμές ούτε είναι, ούτε μπορεί, ούτε θέλει να είναι αντικειμενικός. Αυτό το προνόμιο ανήκει στους ιστορικούς, που θα γράψουν μετά από χρόνια την κοινωνική αποτύπωση της ζωής και της δράσης του.

Εγώ θα μιλήσω από καρδιάς για τον σύντροφο, τον φίλο, τον πολιτικό μου πατέρα Θανάση Μπαρτζώκα. Θα μιλήσω για αυτά που έζησα και, κυρίως, ένιωσα κοντά του. Λοιπόν ο Θανάσης δεν ήταν εύκολος άνθρωπος. Ήταν απαιτητικός, υπεράσπιζε με σθεναρότητα τις ιδέες του και δεν υποχωρούσε εάν πίστευε πως είχε δίκιο. Ήταν, όμως, και πολύ ανθρώπινος και ευσυγκίνητος. Μπορούσε ένα τραγούδι ή το συναπάντημα με έναν φίλο να υγράνει τα μάτια του. Δεν ήταν μέτριος άνθρωπος. Είχε εντάσεις, είχε πάθη και περισσότερο από όλα ένιωθε μέσα του μια απόλυτη αίσθηση ευθύνης. Ευθύνη απέναντι στον φίλο, απέναντι στον σύντροφο, απέναντι στον πολίτη της Καισαριανής.

Αυτή η ευθύνη τον οδήγησε στα βήματά του σε ολόκληρη τη ζωή του. Από την αντιδικτατορική πάλη ως φοιτητής του Μαθηματικού, έως στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, την ίδρυση του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως της ΛΑΕ. Πάντοτε ακολουθούσε αυτό τον δρόμο και αυτή την παρόρμηση.

Ήταν στο πλάι του ιστορικού δημάρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, και πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής, της ιστορικότερης δημοτικής παράταξης της πόλης μας. Μια παράταξης που συνεχίζει την πορεία της προσφέροντας στους πολίτες της Καισαριανής. Μια παράταξη που συνεχίζει να ακολουθεί τις αρχές του Θανάση. Να είναι ανοιχτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και στην ψυχή της αριστερή.

Αλλά και ως δήμαρχος ο Θανάσης, από το 1990 έως το 1998 και από το 2002 έως το 2005, ήταν δίπλα στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα των πολιτών. Αγωνιζόταν και για το να πάρει ο δήμος το Σκοπευτήριο, ως ύψιστο χώρο αντιφασιστικής μνήμης, από τα χέρια της Σκοπευτικής Εταιρείας, αλλά και για τον άνεργο της διπλανής πόρτας. Ήταν αγαπητός γιατί ήταν αληθινός. Διεκδικούσε από την κεντρική εξουσία και παρ’ όλες τις συγκρούσεις του, τον εκτιμούσαν όλοι. Μιλούσε με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά ταυτόχρονα κερνούσε ούζα στο μαγειρειό του Τσουβάλα. Ήταν καταδεκτικός και δίκαιος.

Αλλά και για τη δική μου ζωή ήταν πολύ σημαντικός ο Θανάσης. Με βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις και τον άκουγα με προσοχή. Είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής και για λίγο καιρό δήμαρχος της πόλης μας. Στο δύσκολο εκείνο διάστημα η παρουσία του ήταν για μένα καταλυτική. Ιδιαίτερα προς το τέλος που η μοναξιά της ήττας βάρυνε πολύ και η ευθύνη έγινε τεράστια. Ο Θανάσης ήταν εκεί! Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς υστεροβουλία. Εγώ κι αυτός απέναντι σε πράγματα σκληρά. Εγώ κι αυτός να συζητάμε και να με στηρίζει. Με βουρκωμένα μάτια και με τη βαθιά του φωνή.

Και μετά ήρθε η νίκη του Ιανουαρίου του 2015 και ο σκληρός συμβιβασμός του Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Και ο Θανάσης δεν το άντεξε και διαφώνησε. Αλλά αυτή η διαφωνία δεν έσκαψε χαντάκι ανάμεσά μας. Τουλάχιστον όχι με όλους. Συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά για τον ίδιο σκοπό, στην ίδια όχθη του ποταμού. Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Από τον Θανάση, όμως, τώρα που τον χαιρετώ για τελευταία φορά, θα ήθελα να κρατήσω την πιο ζεστή και την πρώτη μου ανάμνηση. Όταν σε ένα φωτεινό γραφείο, θα ήταν Απρίλης ή Μάης του 1982 κι εγώ 16 χρονών, ακούστηκε η φωνή του. «Είναι καλό παιδί και θα γίνει καλός σύντροφος». Και έγινα μέλος της ΚΝΕ. Γι’ αυτό λέω πως ο Θανάσης ήταν ο πολιτικός μου πατέρας. Με έβαλε χαμογελαστός στη μεγάλη περιπέτεια της Αριστεράς και στον αγώνα για μια όμορφη και αξιοπρεπή ζωή. Του χρωστώ, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και στην αγαπημένη μου Δέσποινα, αλλά και στις κόρες του την Κατερίνα και την Κωνσταντίνα μια ζεστή αγκαλιά.

Αγαπημένε σύντροφε Θανάση δεν θα σε ξεχάσω ποτέ! Η Καισαριανή δεν θα σε ξεχάσει ποτέ! Θα συνεχίσουμε πεισματικά να ανιχνεύουμε τους δρόμους του μέλλοντος και θα είσαι μαζί μας…

Γιώργος Κοντόσταυλος Ο Γιώργος Κοντόσταυλος είναι μέλος Ο.Μ. Κάτω Καισαριανής Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet