Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης αποτελεί μια συλλογικότητα της πόλης με πολύχρονη κι αποτελεσματική δράση στα δύσκολα ζητήματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Ήταν πάντα παρούσα και συνέβαλε αποφασιστικά με τολμηρές απόψεις και δράσεις, πέρα από τη φοβική και συμβατική διαχείριση του μεταναστευτικού και απέναντι στον καλυμμένο ρατσισμό του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας. Δημιούργησε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το πρώτο Στέκι Μεταναστών–Κοινωνικό Κέντρο, το οποίο αρχικά στεγάστηκε στην οδό Φιλίππου μαζί με την Οικολογική Κίνηση, την ΑΚΟΑ και την «Εποχή» Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας το Στέκι μετακόμισε στην οδό Ερμού, μεγάλωσε κι έγινε ένας λειτουργικός, ανοιχτός αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος, που φιλοξένησε τις ανάγκες έκφρασης, αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης των μεταναστών, της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων της πόλης. Η ενεργής παρουσία πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, πολλών μεταναστών από διαφορετικές κοινότητες, τα μαθήματα «Εκτός Τάξης», η Κουζίνα Αλληλεγγύης, ποικίλες εκδηλώσεις, συναυλίες και φυσικά το ετήσιο ραντεβού του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ είναι δείγματα της σημαντικής κινηματικής του συμβολής.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, το Στέκι ήταν έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα στην αναζήτηση ενός νέου χώρου. Η πανδημία, όμως, πάγωσε τις διαδικασίες επανεκκίνησης, οι οποίες ξεκινούν και πάλι με στόχο το Στέκι να είναι αυτή τη φορά απαλλαγμένο από τα παλιά οικονομικά βάρη και χωρίς τη απειλή των χρεών ενός σημαντικού, αλλά σχεδόν ξεχασμένου, εγχειρήματος αλληλεγγύης, του παλιού Ξενώνα Προσφύγων. Στα πλαίσια αυτής της επανεκκίνησης, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και ο Εκδοτικός Οίκος «Ψηφίδες» παρουσιάζουν το ιστορικό και λογοτεχνικό Ημερολόγιο «1922–2022, Θεσσαλονίκη πόλη των προσφύγων»:

«Εκατό χρόνια πριν, η Θεσσαλονίκη δέχεται τους πρώτους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την επόμενη χρονιά, από το λιμάνι της θα αναχωρήσουν 350.000 μουσουλμάνοι, στο πλαίσιο της αναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμών. Δύο μόνο στιγμές από τη συνεχή κίνηση ανθρώπων που ήρθαν ή έφυγαν από αυτή την πόλη στους 23 πρώτους αιώνες της ζωής της.

Πολλά θα ειπωθούν φέτος για την επέτειο του ‘22, αυτού του φοβερού ξεριζωμού που κορύφωσε ένα δεκαετή κύκλο εθνοκαθάρσεων στα Βαλκάνια. Αν κάτι έχουμε να κομίσουμε εμείς σε αυτή τη συζήτηση, είναι η διαρκής υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν πρόσφυγες. Πρόσφυγες και προσφύγισσες διωγμένοι από τον πόλεμο, τον εθνικισμό, τις εθνοκαθάρσεις των δύο αντιμαχόμενων κρατών. Όπως πρόσφυγες και προσφύγισσες ήταν τόσοι και τόσες που έφτασαν, έζησαν, πρόσφεραν σε αυτή την πόλη, από τις Σεφαραδίτισσες του 16ου αιώνα ως τους Σύριους του 21ου.

Σε αυτούς αφιερώνουμε, λοιπόν, το φετινό μας ημερολόγιο. Ένα ψηφιδωτό πάνω στην ιστορία της μετανάστευσης και της πόλης μας, φτιαγμένο από διηγήματα που μας χάρισαν λογοτέχνες και λογοτέχνιδες της πόλης, από στιγμιότυπα και τεκμήρια που συγκέντρωσαν για εμάς ερευνητές και ερευνήτριες, από μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων. Τους ευχαριστούμε όλους και όλες, όπως ευχαριστούμε το Blind Studio για τη γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης. Όλοι και όλες τους, επαγγελματίες και μη, εργάστηκαν εθελοντικά, μιας και όλα τα έσοδα από το ημερολόγιο θα πάνε στην κάλυψη του χρέους που έχει ο παλιός Ξενώνας Προσφύγων προς τη ΔΕΗ –μια από τις πολλές αγκαλιές που έχει ανοίξει αυτή η πόλη στους πρόσφυγες. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε αυτή την εκκρεμότητα, για να ανοίξουμε νέες αγκαλιές».

Το ημερολόγιο θα κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και κοινωνικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Κείμενα: Γιάννης Αρσακιάν, Μαρία Γεωργούλα, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, Ισίδωρος Ζουργός, Χριστίνα Ιωάννου, Δημήτρης Καταϊφτσής, Κώστας Κατσάπης, Θωμάς Κοροβίνης, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστας Κουτρουμπάκης, Σπύρος Λαζαρίδης, Στυλιανή Λέτσιου, Χρίστος Μάης, Αργύρης Μπακιρτζής, Λένα Καλαϊτζή - Οφλίδη, Σίμος Οφλίδης, Αθηνά Παπανικολάου, Ελένη Σιδέρη, Γιώτα Τεμπρίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Θανάσης Τριαρίδης, Βασίλης Τσιράκης, Γιώργος Τσιτιρίδης, Θοδωρής Φέστας, Javid, Zahir Athari, Γιώργος Αγγελόπουλος, Ζώγια, Ρέα και Σ.Χ. 

Φωτογραφίες: Έλενα Γανδά, Γιάννης Πομάκης και Μένη Σεϊρίδου (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης».

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet