Μπορεί οι επιστημονικές μελέτες για την πανδημία και το σύστημα υγείας να χάνουν τον δρόμο τους προς το Μαξίμου, φαίνεται, όμως, πως άλλες μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι οι Αθηναίοι είναι μακαρονάδες έφτασαν στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος και τις έλαβε πολύ σοβαρά υπ' όψιν του. Δεν εξηγείται αλλιώς ο ζήλος του Κώστα Μπακογιάννη να διοργανώσει πρωτοχρονιάτικη φιέστα με μοναδικό θεατή τον ίδιο στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, πληρώνοντας πάνω από 200.000 ευρώ για 17 λεπτά εμφάνισης του Σάκη Ρουβά, για να υποδεχτούν τηλεοπτικώς οι δημότες τον 2022, ακούγοντας το γευστικό άσμα «Μακαρόνια με κιμά» σε σκηνικό με βελούδινες κουρτίνες, κρυστάλλινους πολυελαίους και εκατοντάδες φώτα.

Έτσι, έπειτα από τις εκπλήξεις του Λουδοβίκου των Αθηνών με τις ψευδοπιπεριές του «Μεγάλου Περιπάτου» και τις κάμπιες που έφαγαν το γκαζόν της Ομόνοιας, ήρθαν και οι καλλιτεχνικές... ακρίδες να ροκανίσουν δημόσιο χρήμα.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πανδημίας και η κοινωνία ταλανίζεται από την ακρίβεια, ο Κ. Μπακογιάννης διαθέτει ένα εξωφρενικό ποσό, σχεδόν τριπλάσιο του κόστους μεγαλεπίβολων καλλιτεχνικών παραγωγών, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν αντιλαμβάνεται –ή καλύτερα δεν τον ενδιαφέρει να αντιληφθεί– τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι «υπήκοοί Του». Εκτός τόπου και χρόνου (και αισθητικής) και η επιλογή του συγκεκριμένου καλλιτέχνη που μόνο οξύμωρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι δεν θα τραγουδήσει μπροστά σε κοινό το «είδωλο» Sakis. Και το πλέον σκανδαλώδες; Η 17λεπτη συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ με την αλλαγή του χρόνου, αν και την κάλυψή της θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία!

Προφανώς, ο δήμαρχος Αθηναίων, ως υψηλός γόνος, δεν πτοείται και για ακόμα μία φορά ακολουθεί πιστά τον δρόμο που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός θείος του αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως ευκαιρία εξυπηρέτησης πολιτικών φίλων και λοιπών παρατρεχέμενων.

Ο Κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης μόλις εννιά μέρες πριν από την εκδήλωση χωρίς να δώσει, όπως είναι υποχρεωμένος, αναλυτική κοστολόγηση με τα ακριβή ποσά, τις επιμέρους συμβάσεις με τους εργολάβους και κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την αμοιβή του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, με τη δικαιολογία ότι το κόστος είναι ανάλογο με τις προηγούμενες χρονιές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τεχνόπολη (ο δημοτικός οργανισμός που έχει αναλάβει την παραγωγή), που με ανακοίνωσή της έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επισημαίνοντας ότι το κόστος των 210.000 ευρώ είναι εύλογο και περίπου σταθερό τα τελευταία χρόνια.

Το επιχείρημα αυτό όχι μόνο δεν δικαιολογεί την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αλλά υπενθυμίζει τη διαχρονική προκλητική πρακτική της Τεχνόπολης, να δαπανά περισσότερα από 200 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο μόνο για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση και μάλιστα με συμβάσεις απευθείας ανάθεσης. Και βέβαια, αν τις άλλες χρονιές που διοργανώθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις με το ίδιο ή χαμηλότερο κόστος, με περισσότερους καλλιτέχνες επί σκηνής και φυσικά με χιλιάδες θεατές, η πρακτική ήταν προκλητική, φέτος εν μέσω πανδημίας η εκδήλωση του ενός θεατή ξεπερνά κάθε όριο και το άρωμα της μίζας αναδίδεται ακόμα πιο δύσοσμο...

Τη δυσοσμία αυτή επιτείνει και μια ακόμα δικαιολογία του Κ. Μπακογιάννη, ότι στην παραγωγή της εκδήλωσης «απασχολούνται περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και 20 εταιρίες, μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών». Με βάση τα λεγόμενα του δημάρχου, λοιπόν, οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου. Μόνο που η απόφαση του Δ.Σ. της Τεχνόπολης πάρθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Απλά μαθηματικά! Οι περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και οι 20 εταιρίες εργάζονταν επί 21 ημέρες χωρίς να έχει γίνει ανάθεση του έργου!

 

«Ένας ακόμα Λουδοβίκος από τα πανέρια»

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων ήρθε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις των αντιπολιτευτικών παρατάξεων και ξεσήκωσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημοτική κίνηση, Ανοιχτή Πόλη, κατήγγειλε το «πριβέ πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Κώστα Μπακογιάννη» και καταψήφισε την «σπάταλη, σκανδαλώδη και αδιαφανή» πρόταση. Ο επικεφαλής της, Νάσος Ηλιόπουλος, ζήτησε από τον δήμαρχο να ακυρώσει την 17λεπτη φιέστα, αναφέροντας: «211.000 για μια εκδήλωση λίγων λεπτών, σε κάθε περίπτωση είναι προκλητικό. Στις σημερινές συνθήκες είναι αδιανόητο. Καλούμε τον κ. Μπακογιάννη να ακυρώσει την προκλητική φιέστα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων -ως Λουδοβίκος- επιχείρησε να διαχειριστεί τις αντιδράσεις κάνοντας λόγο για μίζερες και ανούσιες διαμαρτυρίες που δεν αξίζουν απάντησης.

Εξαιρετικά δηκτικός ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, μέσω facebook, ανέφερε: «Η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη στους “μίζερους πληβείους” που τον έψεξαν για τη διοργάνωση της χρυσοπληρωμένης φιέστας με τον Σάκη Ρουβά είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι από αλλού. Πορφυρογέννητος, αλαζόνας, αμετροεπής, ένας ακόμα Λουδοβίκος από τα πανέρια, σαν τον θείο του. Καιρός να ξεμπερδεύουμε με αυτή την κρατικοδίαιτη ψευτοελίτ που κάνει πάρτι με ξένα λεφτά. Η υπομονή εξαντλήθηκε». Μια συνταγή για παντεσπάνι του Στέλιου Παρλιάρου, με αναλυτικές οδηγίες για την παρασκευή του, ήταν η συνέχεια της επίθεσης του Δ. Τζανακόπουλου, όταν ο Κ. Μπακογιάννη προσπάθησε να ψελλίσει μιαν απάντηση.

 

Όταν τελειώσει η φιέστα

 

Η Πρωτοχρονιά θα περάσει, οι πολυέλαιοι στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού θα σβήσουν και μαζί τους θα ξεχαστούν και οι οργισμένες αντιδράσεις. Αυτά που θα μείνουν, όπως φαίνεται, θα είναι για ακόμα μία χρονιά η αδιαφάνεια και η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος διά των υπερκοστολογήσεων και των απευθείας αναθέσεων, οι κάθε είδους «εξυπηρετήσεις» σε ιδιώτες, η αντίληψη και η πρακτική των «νόμιμων ιδιοκτητών» και της δημοτικής εξουσίας. Διότι, όσο οι πρακτικές αυτές θα είναι σύννομες και δεν θα μπορούν να προσβληθούν, θα διαιωνίζονται. Είναι επομένως μείζον πολιτικό και νομοθετικό ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet