Ως «χώρα πρότυπο» αναφέρονταν, την προηγούμενη εβδομάδα, με δημοσιεύματά τους μεγάλες ελληνικές εφημερίδες στην Κούβα. Λόγο αποτέλεσαν τα στοιχεία που φέρνουν τη χώρα της Καραϊβικής, που βρίσκεται σε παρατεταμένο εμπάργκο από τις ΗΠΑ, στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό, αφού ποσοστό μεγαλύτερο του 85% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών από κορονοϊό βρίσκεται στους 8.137 ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας.

 

 

Για να οικειοποιηθούμε περισσότερο τους αριθμούς, η Ελλάδα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Κούβα –που καταγράφει 11,2 εκατομμύρια κατοίκους–, αναφέρει, την ίδια στιγμή, ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών 67% και 20.350 θανάτους συμπολιτών μας.

Το «μυστικό» της Κούβας, όπως σχολιάζουν και διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, είναι ότι την ώρα που άλλες χώρες του δυτικού κόσμου διαγκωνίζονταν για το ποια και πότε θα πάρει περισσότερες δόσεις του πολύτιμου εμβολίου, το οποίο παράχθηκε σε συγκεκριμένες αναπτυγμένες χώρες, η Κούβα δημιούργησε το δικό της εμβόλιο. Έτσι κατάφερε, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση το 87% του συνολικού πληθυσμού της και το 99,8% των ευάλωτων ομάδων.

Επιπλέον, το κουβανικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί οικονομικό στην παραγωγή του και δεν απαιτεί κατάψυξη, με αποτέλεσμα να αποτελεί για διεθνείς οργανισμούς υγείας πιθανή πηγή λύσης για τις πολύτιμες εμβολιαστικές δόσεις στις οποίες υπολείπονται σημαντικά οι άνθρωποι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Ωστόσο, τα απαραίτητα έγγραφα για την έγκρισή του από τον ΠΟΥ αναμένεται να κατατεθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο επικεφαλής του κουβανικού Finlay Vaccine Institute, που ανέπτυξε τα Soberana 02 and Soberana Plus κουβανικά εμβολιαστικά σκευάσματα, Vicente Verez, δήλωσε στο Reuters ότι τα στάνταρ που αξιολογεί ο ΠΟΥ δεν αφορούν μόνο το ίδιο το σκεύασμα αλλά και τις υποδομές στις οποίες παράγεται. Συνεπώς, η Κούβα χρειάζεται να εξελίξει περαιτέρω την παραγωγική διαδικασία της για να μπορέσει βάσιμα να διεκδικήσει την έγκριση του ΠΟΥ, όπως σημειώνει ο κουβανός επιστήμονας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Κούβα διαπραγματεύεται με τον Καναδά και την Ιταλία ώστε τα κουβανικά εμβόλια να παραχθούν σε υποδομές των χωρών αυτών, με σκοπό την εξαγωγή τους σε αφρικανικές χώρες.

Προφανώς η ανάπτυξη εμβολίου αποτέλεσε για τον κουβανικό λαό ένα καίριο βήμα ενάντια στον κορονοϊό, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η χώρα τήρησε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και διενέργησε εκτεταμένο testing. Εξίσου και ίσως ακόμη σημαντικότερα για τα εξαιρετικά αποτέλεσματα που κατάφερε η χώρα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό είναι, αφενός, η συμπόρευση των πολιτών με τις θεσμικές αποφάσεις, αφετέρου, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα του κόσμου, με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την ιατρική στην κοινότητα.

Στην Κούβα πάντως έκαναν Χριστούγεννα χωρίς κανένα θάνατο από κορονοϊό, ενώ τα σχολεία επέστρεψαν σε κανονική λειτουργία και η τουριστική προοπτική αναθερμαίνεται με εκστρατείες που καλούν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα με υγειονομικά εχέγγυα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet