Την επετειακή αυτή εβδομάδα, οπότε συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας, η κυβέρνηση σήμανε με αξιομνημόνευτες επιλογές. Την προηγούμενη Δευτέρα εξήγγειλε καινούργια μέτρα τα οποία όμως… θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου. Η «ιδιαιτερότητα» να εξαγγέλλονται μέτρα για μία εβδομάδα μετά, σε περίοδο παγκόσμιας έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται να επικρατεί και χαρακτηρίζεται από υπερμεταδοτικότητα, δημιούργησε εσφαλμένο εφησυχασμό στους πολίτες και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι «είναι λάθος το μήνυμα του εφησυχασμού που δίνεται στην Ελλάδα, ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια νόσηση» και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση το στέλεχος αυτό δεν προκαλεί ηπιότερη νόσηση από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Ως παράδειγμα έφερε τη Γαλλία, όπου μέσα σε λίγες μέρες μετά την επικράτηση της Όμικρον η πίεση στις ΜΕΘ ανέβηκε από το 25% στο 59%.
Ο εφησυχασμός ίσως δεν κράτησε πολύ, αφού μόλις μία μέρα μετά σημειώθηκε αρνητικό «ρεκόρ» –αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές– με 21.657 κρούσματα, 60 θανάτους και 635 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, ενώ το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3.89%. Ο προβληματισμός βέβαια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εντάθηκε, ενώ άμεσα ανακοινώθηκαν νέες συσκέψεις και νέα εξαγγελία μέτρων με άμεση ισχύ, από το πρωί, στις 6πμ, της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου. Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη και η εμπειρία από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στις χώρες όπου επέλαυνε, έδειχνε πολύ έντονη αυξητική τάση.
Πάντως, ο πρωθυπουργός πέταξε το μπαλάκι στους επιστήμονες, ή καλύτερα στους ειδικούς όπως για την ακρίβεια είπε, δηλώνοντας κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα: «Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις ώστε να μπορέσουμε να φρενάρουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την εξάπλωση της Όμικρον για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσες στο σύστημα Υγείας». Φρενάρισμα ωστόσο δεν επετεύχθη και μένει να συνειδητοποιήσουμε τι κόστος και τι ευθύνες επιφέρει αυτό.
Όλα καλά στα σχολεία;
Παρόλες τις εξαγγελίες μέτρων, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να μην ανησυχεί την κυβέρνηση τουλάχιστον. Σε καμία εξαγγελία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές, ενώ ο υπουργός Υγείας το αρνείται σε κάθε περίσταση που ερωτάται. Σε αντίθετο στίγμα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισήμανε για άλλη μια φορά τη σημασία του έγκαιρου έστω και για μικρό διάστημα κλεισίματος των σχολείων και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση «αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων».
Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Εν τω μεταξύ, σε ανύποπτο χρόνο, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, έδειξε την πόρτα της εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους υγειονομικούς που δεν θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μέχρι τις 31 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, κάλεσε «όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε: ή μένετε στο σύστημα Υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ», και προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους», προσέθεσε. Πολύ «ειδικό» το ενδιαφέρον του υπουργού πάντως, τη στιγμή που οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και σε ανθρώπινο δυναμικό δεν χτυπάνε απλώς κόκκινο, αλλά κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και με «ερευνητική βούλα» πλέον.
Εν τέλει, για να κλείσουμε από εκεί όπου ξεκινήσαμε, η εμφάνιση μεταλλάξεων κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί, συνεπώς κάθε άλλο παρά δικαιολογημένος είναι ο καθένας –πολλώ δε μάλλον ο καθένας κυβερνών– στο ρόλο του αιφνιδιασμένου. Όπως εύστοχα το έθεσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Δεν υπάρχει "δεν γνώριζα", "δεν το περίμενα"».