Ως πολίτης και ως γιατρός του ΕΣΥ, με την έναρξη της πανδημίας θεώρησα φυσιολογικό να ενημερωθώ όσο πιο πολύ μπορούσα για τη συμπεριφορά αυτού του ιού, του κορονοϊού που τον είχα πρωτακούσει στα φοιτητικά μου χρόνια και είχα διαβάσει στα βιβλία της Μικροβιολογίας πως ήταν ένας ιός που προσέβαλε κυρίως τα πρόβατα...

 

Στη φοιτητική (μας) περίοδο, δεν μας ενέπνεε ανησυχία επειδή οι ζωονόσοι δεν έδειχναν να... «αγγίζουν» τους ανθρώπους τόσο απειλητικά, πέρα από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Τώρα όμως, και με όσα καταφέρναμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε από τις ξένες δημοσιεύσεις, χάρη στο διαδίκτυο, διαπιστώναμε πως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα με τούτη την πανδημία, με την ταχύτατη εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού που τελικά δεν είχε σχεδόν καμία σχέση με τα στελέχη των προηγούμενων επιδημιών SARS και MERS που είχαν εκδηλωθεί περίπου δεκαπέντε με είκοσι χρόνια νωρίτερα σε άλλες ηπείρους, αφήνοντας (για την ώρα) αλώβητη την Ευρώπη και μαζί της την Ελλάδα. 

Η διεισδυτικότητα και η λοιμογόνος δράση του νέου κορονοϊού ήταν πρωτόγνωρες και για αυτό φόβιζαν και φοβίζουν, επειδή εκδηλώνονται απρόβλεπτα σε συμπτώματα και σε εξέλιξη. Οι αριθμοί σίγουρα φοβίζουν. Ιδίως αν δεν διευκρινίζεται σε τι αναφέρονται. 

Ακούμε «κρούσμα» και δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μόλυνση ή για νόσηση ή για βαριά νόσηση. Μπορεί αυτή η διευκρίνιση να έχει λίγη σημασία, αλλά αν γνωρίζαμε εξ αρχής για τι είδους κρούσμα πρόκειται, ίσως να είχαμε αντιμετωπίσει διαφορετικά τη σημασία των αναγκαίων μέτρων που λαμβάνονται αλλά και να είχαμε κατανοήσει (κι όχι παρανοήσει) τη σημασία των εμβολίων. Όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα πάσχει και οι πολίτες υποφέρουν από τα μέτρα που λαμβάνονται, η γνώση είναι όπλο για όλους μας. Αυτή η γνώση όμως, που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι πολίτες, μας αποστερείται και πολλές φορές η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται από τους κρατούντες. 

 

Δεν υπάρχει περιθώριο ανεμελιάς

 

Έτσι έγινε και με την πρόσφατη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που καταλάβαμε πλέον πώς ήταν σε γνώση και του πρωθυπουργού αλλά και των άμεσων συνεργατών του και των αρμόδιων υπουργών. Το περιεχόμενο της μελέτης το έχουμε πλέον εξαντλήσει. Μάθαμε τι έλεγαν τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά και τι δεν λέει ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας πως είπε στον πρωθυπουργό. Αντιλαμβανόμαστε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, αλλά δεν τον δικαιολογούμε! Διότι η μελέτη του αφορούσε κρίσιμα ζητήματα δημόσιας Υγείας, αυτός κατέχει μια επίσης κρίσιμη θέση για τη δημόσια υγεία και το μόνο που τον... «ενόχλησε» ήταν ότι η μελέτη του έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τι έπρεπε δηλαδή να γίνει; Να... «καταπιούμε» το ψέμα του πρωθυπουργού που εκστόμισε μέσα στη Βουλή, πώς δεν είχε δεδομένα έγκυρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων εντός κι εκτός ΜΕΘ, για να μην στεναχωρήσουμε ποιόν, τον Τσιόδρα ή τον Μητσοτάκη; Ως γιατρός που εργάζεται από το 1999 σε ΜΕΘ επαρχιακού νοσοκομείου, αυτό το θεωρώ απαράδεκτο, και για τον Τσιόδρα και για τον Μητσοτάκη. 

Διότι και οι δύο, καθένας με τη στάση του και για δικούς του λόγους, απαξιώνουν τη ζωή του ανθρώπου, αδιαφορούν για τα δεδομένα (όχι μόνο του Τσιόδρα, αλλά πολλών νοσοκομείων!) και (ήθελαν να) συνεχίζουν ανέμελα τους ρόλους τους.

 

Μα, τι ζητάμε;

 

Μα, τι ζητάμε κύριε Τσιόδρα και κύριε Μητσοτάκη; Ζητάμε ειλικρίνεια!

Ζητάμε ευαισθησία από σας για την ανθρώπινη ζωή! Ζητάμε να ληφθούν μέτρα που να μπορούν οι ασθενείς να νοσηλευθούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια! Ζητάμε να κατανοήσετε την αναγκαιότητα στήριξης του νοσοκομειακού συστήματος σε αυτή την πανδημία! Ζητάμε να προσλάβετε άμεσα, όσο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι αναγκαίο, ώστε να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ με ασφάλεια! Ζητάμε να αναπτύξετε όπου χρειάζεται (και όποτε χρειάζεται) νέες κλίνες ΜΕΘ, ώστε οι ασθενείς που διασωληνώνονται λόγω Covid-19, να νοσηλεύονται με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια, με άμεση ιατρονοσηλευτική επιτήρηση, έχοντας ολιστική αντιμετώπιση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και που απειλεί να τους στείλει στον τάφο!

Αυτά, μήπως είναι η «πολυτέλεια του ΕΣΥ» (που αφρόνως εκστόμισε ο υπουργός Σκέρτσος) ή είναι η αδήριτη αναγκαιότητα; Δυστυχώς κύριε Τσιόδρα και κύριε πρωθυπουργέ, αυτή η αναγκαιότητα πρέπει άμεσα να ικανοποιηθεί από σας, διότι αποτελεί την πεμπτουσία της αξιοπρεπούς νοσοκομειακής νοσηλείας που θεωρεί τη ζωή αυταξία και δεν την απαξιώνει όπως κάνουν τα «μέτρα...αδιαφορίας» τα οποία ως τώρα λαμβάνονται. 

 

Η κάθε ΜΕΘ και το προσωπικό της

 

Η κάθε ΜΕΘ και το προσωπικό της νιώθουν περήφανοι αν σώσουν έστω και μια ζωή και δεν βάζουν τις ζωές των ανθρώπων «σε ένα τσουβάλι» όπως τις έβαλε με τις αρχικές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης!

Η ΜΕΘ και το προσωπικό της πασχίζουν νυχθημερόν να σώσουν όσες περισσότερες ζωές ανθρώπων μπορούν, αδιαφορώντας πόσο καθυστερημένα πληρώνονται τις εφημερίες και κυρίως τις λεγόμενες «υπερβάλλουσες» που όμως είναι αναγκαίες –όχι υπερβάλλουσες– και πραγματοποιούνται έστω κι αν εμείς οι γιατροί της ΜΕΘ, υποχρεωνόμαστε σε παράνομη υπερεργασία, πολλές φορές, πέρα και από τα ανθρώπινα όρια αντοχής μας...

Η ΜΕΘ και το προσωπικό της, κύριοι της κυβέρνησης, αποτελούν σήμερα ότι πιο πολύτιμο υπάρχει στο νοσοκομειακό σύστημα. Όλοι οι υγειονομικοί είναι χρήσιμοι. Όλα τα τμήματα κι όλες οι ιατρικές ειδικότητες είναι χρήσιμες, παρά το ότι κάποιες τις έχετε «αχρηστεύσει» με τις συμπτύξεις των κλινικών και με τη μείωση των χειρουργείων που έχετε επιβάλει, αντί να προσλάβετε προσωπικό που υπάρχει, ώστε να λειτουργούν χωρίς πίεση και χωρίς κενά τα  νοσοκομεία. 

 

Έχετε παρανοήσει τον πολιτικό σας ρόλο

 

Τον ρόλο που επιβάλλει τον παρεμβατισμό του κράτους στη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας και όχι την παρέμβαση των –λεγόμενων– «αγορών» (δηλαδή των επιχειρηματιών και εμπόρων της υγείας) στη διαμόρφωση της πολιτικής του κράτους. 

Έχετε παρανοήσει τον πολιτικό σας ρόλο, στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Υπερτιμολογήσατε την αποζημίωση της νοσηλείας σε ΜΕΘ (και όχι μόνο) παρά τις προβλέψεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ που είχε νομοθετηθεί, λίγο πριν γίνετε εσείς κυβέρνηση. Επιτρέψατε σε στελέχη σας που διοικούν ή διευθύνουν δημόσιους φορείς, να προμηθευτούν υπερτιμολογημένα υλικά, τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

 

Κι εμείς, ως πολίτες πλέον, τι ζητάμε; 

 

Ζητάμε να διαχειριστείτε με χρηστό τρόπο το δημόσιο χρήμα, με διαφάνεια, με κανόνες δημοκρατίας, με κανόνες νομιμότητας. 

Ζητάμε να στηρίξετε το ΕΣΥ στο σύνολό του, επειδή αποδείχθηκε πώς και σε αυτή την κρίση (της πανδημίας) το δημόσιο, νοσοκομειακό σύστημα, «έβαλε πλάτη» και σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, όταν αυτοί του ιδιωτικού τομέα που γλυκοκοιτάζετε, έμειναν έξω από την κρίση (για να μην πω ότι ευνοήθηκαν κιόλας), περιμένοντας να «ξεκοκαλίσουν» ότι θα απομείνει από το κατακρεουργημένο ΕΣΥ λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας, λόγω της απαξίωσης, λόγω της (ιδεολογικής) απροθυμίας σας να το ενισχύσετε με όσα χρειάζεται σήμερα, για να συνεχίσει να προσφέρει στον λαό, στην κοινωνία, στη χώρα μας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μήπως ζητάμε πολλά; Δεν νομίζω!

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet