Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη που έδωσε για τους στρατιωτικούς ATASE και τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ξένων πρεσβειών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Δύση θα επιθυμούσε έναν «μικρό πόλεμο» στην Ουκρανία, για να ρίξει όλη την ευθύνη στη Ρωσία και να βρει αφορμή για επιβολή νέων κυρώσεων. Η Μόσχα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ εντούτοις θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάποια προβοκάτσια της ουκρανικής κυβέρνησης. Για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης προειδοποιεί το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κωνσταντίν Κοσατσόφ θεωρεί ότι «το Κίεβο αφού αρνείται ντε φάκτο τις συμφωνίες του Μινσκ, φαίνεται ότι αναζητάει τρόπους “να χάσει” το Ντονμπάς. Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να απαλλαγεί από τις εξεγερμένες περιοχές, για να μπορέσει να προσεγγίσει στο μάξιμουμ το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «ποτέ η Ρωσία δεν επιτίθεται πρώτη» και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επέμβαση στην Ουκρανία.
Το Κίεβο, από την άλλη, προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο και για ενδεχόμενη προβοκάτσια εκ μέρους της Ρωσίας. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό δήλωσε ότι «οι ανακοινώσεις και οι απειλές της Ρωσίας, η συγκέντρωση στρατευμάτων του κατακτητή στα σύνορα, μας υποχρεώνουν να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο».
Όλοι τώρα προετοιμάζονται για τη σύγκλιση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας που πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για τις 12 Ιανουαρίου του 2022, όπου θα συζητηθούν οι ανησυχίες της Δύσης για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και οι εγγυήσεις ασφάλειας που αξιώνει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως η μη ένταξη της Ουκρανίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας θα συγκληθεί για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια. Είναι προφανές ότι ο διάλογος θα αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά είναι δύσκολο να οδηγήσει σε άμεσα απτά αποτελέσματα. Από τη Ρωσία τονίζεται ότι δεν θα προχωρήσουν σε κάποιες υποχωρήσεις στο ουκρανικό, αν η Ουκρανία δεν σταματήσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ και ότι θα ζητήσει έγγραφες εγγυήσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Μέχρι τώρα τόσο η Μόσχα, όσο και το Κίεβο, ήταν σε κατάσταση αναμονής της προβοκάτσιας η μία της άλλης πλευράς. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του, επειδή η Ουκρανία ετοιμαζόταν για δυναμική επίλυση του προβλήματος του Ντονμπάς, κάτι που θα την οδηγούσε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για στρατιωτικές προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια των εορτών του νέου έτους. Στο Κίεβο, από την άλλη, συνεχίζουν να διατυμπανίζουν ότι θα προκύψει «στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «το Κίεβο αντί να μεριμνήσει για τον τερματισμό του εμφυλίου, που συνεχίζεται για όγδοη χρονιά, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για δυναμική επίλυση του προβλήματος του Ντονμπάς». Για την επιβεβαίωση των δηλώσεών της, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ντενίς Σμιγκάλ, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του το 2022 θα αυξηθούν περίπου κατά 12 δισ. δολάρια ή κατά 20%. Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, εκτός από τους εξοπλισμούς, αυξάνεται και ο αριθμός των πολεμικών συμβούλων από το εξωτερικό. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιούνται 10.000 σύμβουλοι από τους οποίους οι 4.000 είναι από τις ΗΠΑ.
Η Ουκρανία επιμένει ότι ενισχύονται οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της και ότι σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βρίσκονται πλέον 122.000 ρώσοι στρατιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η Ρωσία συνεχίζει τη μεταφορά, προς τα δυτικά, αρμάτων μάχης πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, στις 7 Δεκεμβρίου, δόθηκαν εντολές για συνέχιση των διπλωματικών επαφών «για ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα», όπως είναι το ουκρανικό. Εν τω μεταξύ οι δύο πλευρές, ενόψει των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν, εξαπολύουν προειδοποιητικές βολές, για να φανεί η αντίδραση της άλλης πλευράς. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα πληρώσει ακριβά με νέες κυρώσεις ενδεχόμενη επέμβαση στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνηθούν να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας, η στάση του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα του παρέχουν οι στρατιωτικοί του σύμβουλοι.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη διπλωματική κινητικότητα. Στις 10 Ιανουαρίου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την κατάσταση στην Ουκρανία. Στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ–Ρωσίας και στις 13 Ιανουαρίου ενδέχεται να γίνει συνάντηση στο πλαίσιο του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).