Το βασικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο και υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση, είναι ότι «η αγορά αυτορρυθμίζεται». Επειδή όμως «οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολα μέτρα» -άλλο ένα αγαπημένο τσιτάτο- είναι καιρός να αυτορρυθμιστεί και η κοινωνία, η Υγεία, η Πρόνοια, κ.ο.κ. Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο «χέσε ψηλά και αγνάντευε» (με συγχωρείτε για την έκφραση χρονιάρες μέρες), με την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα – μη μέτρα και να κάθεται και να περιμένει να περάσει η μπόρα, ελπίζοντας ότι η ομπρέλα που κρατά θα την κρατήσει στεγνή. Όλοι οι άλλοι, βέβαια, ας φροντίσουν για την προσωπική τους επιβίωση, μιας και «η ατομική ευθύνη» και επομένως η «ατομική επιβίωση», έγινε σημαία της κυβέρνησης στην εποχή του κορονοϊού.

 

Η επέλαση της «Όμικρον»

 

Στο μέτωπο -διότι μόνο με εμπόλεμη ζώνη μπορεί πια να συγκριθεί η επέλαση του κορονοϊού- της διαχείρισης της πανδημίας, η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να μην κάνει τίποτα. Ανακοίνωσε μέτρα, που θα είχαν εφαρμογή μία εβδομάδα αργότερα, για να «σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων». Άφησε έτσι τη μετάλλαξη «Όμικρον» να σαρώσει τη χώρα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την γεωμετρική αύξηση των θυμάτων της πανδημίας. «Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε ως εδώ», είπε ο Γ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, τη μέρα που καταγράφηκαν 21.657 κρούσματα. Αντί να παραδεχτεί την αποτυχία της η κυβέρνηση, δηλώνει πως είναι σε εγρήγορση: «Οι εξελίξεις μάς αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», συμπλήρωσε. Όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες, τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν λόγο για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να προλάβουμε την εξάπλωση της «Όμικρον». Τώρα είναι πια αργά. Ο ιός σαρώνει την κοινότητα, με γεμάτες τις ΜΕΘ και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δύο μέτρα πάρθηκαν τις προηγούμενες μέρες, το ένα είναι η μάσκα παντού, που για όποιον κυκλοφορεί στους δρόμους, μπορεί να δει ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά, το πιο πιθανό είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την επαναφορά του μέτρου. Το δεύτερο είναι η μάσκα αυξημένης προστασίας, για την οποία ήδη έχουν παρατηρηθεί -και από την κυβέρνηση- φαινόμενα αισχροκέρδειας (40-60% αύξηση), αλλά και πάλι μέτρα δεν παίρνονται. Χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης είπε στο Open: «Εκτός από νομικά είναι και ηθικά απαράδεκτο να θέλει κάποιος, επειδή η πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της, να βγάλει υπερβολικό κέρδος. Εγώ δεν είπα να μην βγάλουν κέρδος, και για αυτό δεν έβαλα διατίμηση. Τους άφησα να έχουν ένα λογικό, νόμιμο κέρδος». Μέχρι σήμερα, έλεγχοι δεν έχουν γίνει, ούτε έχει ανακοινωθεί κάποιο μέτρο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας. Τώρα θα έρθουν δύο ακόμα μέτρα, ουσιαστικά, ο περιορισμός θεατών στα γήπεδα και το κλείσιμο της εστίασης στις 12. χωρίς, ούτε σε αυτή την περίπτωση, να έχει -προς το παρόν- ανακοινωθεί κάποιο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 «πρέπει να στηριχθεί η εστίαση»: «Δηλαδή τι περιμένουν; να πληρώνουμε το 100% των υποχρεώσεων που έχουμε και να μην εισπράττουμε χρήματα;». Μάλλον, όμως, και αυτό αφήνεται για αργότερα.

 

Μόνο οι διακοπές δεν αναβάλλονται

 

Το μόνο που δεν μπορούσε να περιμένει, ήταν οι διακοπές του πρωθυπουργού. Ενώ βρισκόμαστε μέσα στο πέμπτο κύμα, ο πρωθυπουργός πήρε τα βουνά. Όπως ατύπως ενημέρωσε το Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης «πήγε για να περάσει λίγες χαλαρές στιγμές μαζί με την οικογένειά του, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αν και εννοείται πως το κινητό του τηλέφωνο είναι συνεχώς ανοιχτό». Γύρισε, όπως είχε προγραμματίσει, την Τετάρτη, για να παραβρεθεί στην κηδεία του Κ. Παπούλια, και να συνεδριάσει με την επιτροπή ειδικών επιστημόνων. Είναι ανεκδιήγητη η στάση του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος εγκατέλειψε το ρόλο του, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι και να φαίνεται παρών. Όμως, μάλλον «δεν μπορούσε να αναβάλλει για αύριο, αυτό που μπορούσε να κάνει σήμερα». Φυσικά, μόνο οι διακοπές δεν αναβάλλονται, όλα τα άλλα, είπαμε, μετατίθενται στον χρόνο, μπας και λυθούν από μόνα τους.

 

Δίνουν χρόνο, όχι χρήμα

 

Έτσι, μετατέθηκαν οι πληρωμές των τελών κυκλοφορίας (δύο μήνες), οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (δύο μήνες), η αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής (έξι μήνες), οι μεταβιβάσεις ακινήτων (ένα μήνα), η ένταξη σε δόσεις των χρεών πανδημίας (26 ημέρες). Φυσικά, τίποτα δεν προβλέπεται να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών το επόμενο διάστημα, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το αντίθετο. «Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους», επισημαίνεται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας κρούει, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος, τόνισε πως «βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού οι επιχειρήσεις», με αποτέλεσμα να είναι «αδύνατον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί». Την ίδια ώρα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ελάχιστα μέσα να αμυνθεί στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή κρίση». Στην έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων και πως «η «"ενέργεια" αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο του πραγματικού ωρομισθίου». Με άλλα λόγια, μειώνεται το ημερομίσθιο των εργαζομένων, αφού πρέπει να καλύψει την τεράστια αύξηση της ενέργειας. Μόνο ο υπουργός Εργασίας βλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού. Έτσι, «με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη -όπως ανακοινώνεται- από 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2%». Στους λογαριασμούς τους οι υπάλληλοι θα δουν μηνιαία αύξηση 13 ευρώ και οι εργατοτεχνίτες θα λάβουν αύξηση του ημερομισθίου τους κατά 0,58 ευρώ! Στο ράφι, πάλι, από 1η Ιανουαρίου θα δούμε αύξηση στα όσπρια 6%, στα ζυμαρικά 18%, στο λάδι 14%, στο γάλα 5%. Ταυτόχρονα, τα σούπερ μάρκετ, μειώνουν τις προσφορές τους στο 1/3, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες. 

Ο κορονοϊός δεν περιμένει την κυβέρνηση, το ίδιο και ο πληθωρισμός. Η κυβέρνηση, όμως, περιμένει από αυτούς να υποχωρήσουν, και δείχνει να μην την πιέζει τίποτα. Ή φορά παρωπίδες ή κλείνει τα μάτια. Ό,τι και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο επικίνδυνο, για όλους μας. Από καθαρή τύχη θα επιβιώσουμε, όσοι επιβιώσουμε, να δούμε το 2022. Καλή μας χρονιά;!

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet