Η Bohemian fc είναι μια ομάδα με στενούς δεσμούς με την κοινότητα και τις γειτονιές του βορειοδυτικού Δουβλίνου. Ένα από τα βασικά εγχειρήματα είναι το Bohemian Foundation, το οποίο συνεργάζεται με σχολεία της περιοχής, ενώ στηρίζει ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στη στήριξη και αποκατάσταση αστέγων. Η Bohemian συνεργάζεται με το ιρλανδικό post-punk συγκρότημα Fontaines DC και με την οργάνωση ICHH Inner City Helping Homeless που φροντίζει άστεγους του Δουβλίνου. Οι φανέλες της ομάδας έχουν τυπωμένα τα λογότυπα τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις τους διατίθενται τόσο στην ICHH, όσο και την παρόμοιας δράσης Focus Ireland. Η Bohemian είναι δίπλα σε οργανώσεις στήριξης προσφύγων και για την ενίσχυσης τους "κυκλοφόρησε” φανέλα με λογότυπο «Refugees Welcome». Η ομάδα “τρέχει” πρότζεκτ για ηλικιωμένους/ες, αλλά και για φυλακισμένους/ες, προσπαθώντας στην επανένταξή τους μέσω του αθλητισμού.

Εν μέσω πανδημίας, η Bohemian αντιμετώπισε το πρόβλημα για τη λειτουργία των ακαδημιών της. Στο αφιέρωμα του περιοδικού Humba (τεύχος 42 κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες) που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Βούρης διαβάζουμε τι λέει o Gerard «Gerry» Farell, ιστορικός, οπαδός της Bohemian FC και διαχειριστης του blog “A bohemian sporting life” (abohemiansportinglife.wordpress.com): «Οι ακαδημίες έχουν ήδη επανέλθει στις προπονήσεις στον χώρο του DCU. Δεν γνωρίζω αν ισχύει κάτι διαφορετικό για τα παιδιά, σε επίπεδο μέτρων και κανόνων – φαίνεται ότι ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με τους μεγάλους. Μέχρι πρότινος, η άθληση των παιδιών επιτρεπόταν μόνο σε ανοιχτούς χώρους, σε γκρουπ των 15 για αθλήματα χωρίς επαφή. Πλέον έχουν αρχίσει όλα τα μέτρα να χαλαρώνουν αρκετά, μιας και ο εμβολιασμός επιτρέπεται πλέον για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω και τα ποσοστά είναι ήδη υψηλά. Περισσότερο οι περιορισμοί αφορούν τους γονείς και πώς θα φέρουν τα παιδιά στον χώρο προπόνησης/άθλησης ή πώς θα τα παραλάβουν. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, η τελευταία εκτίμησε πώς τα οφέλη από την άθληση των παιδιών (σε ψυχολογικό και αναπτυξιακό επίπεδο) είναι μεγαλύτερα από τις επιπτώσεις του COVID και έτσι η χαλάρωση των μέτρων σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιά είχε ξεκινήσει από νωρίς».

Το μεγάλο “στοίχημα” για την ιρλανδική ομάδα είναι η ανακατασκευή του γηπέδου Dalymount Park. Το γήπεδο ανήκε στην ομάδα, όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων την προηγούμενη δεκαετία, ήρθαν σε συμφωνία με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου για πώλησή του στα 3,5 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο περνάει στον Δήμο, η Bohemian παραμένει η κύρια χρήστριά του, όμως θα προστεθεί και στίβος ώστε το γήπεδο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ευρύτερη κοινότητα και για άλλα αθλήματα/αγωνίσματα. Λόγω της πανδημίας, υπήρξαν καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση από πλευράς κυβέρνησης, όμως πλέον η ανακατασκευή ακολουθεί νέο χρονοδιάγραμμα και τα έργα έχουν ξεκινήσει, με την αφαίρεση του πρώτου στεγάστρου να είναι γεγονός.

Το ζήτημα του εμβολιασμού απασχόλησε τη Bohemian και ο Gerard Farell αναφέρει: «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί και αυτό ισχύει και για άλλα αθλήματα εξωτερικού χώρου». Δεν ισχύει το ίδιο, από όσο γνωρίζω, για τα αθλήματα εσωτερικού χώρου. Για παράδειγμα, για τις προπονήσεις της ομάδας futsal, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο για να μπορεί η ομάδα να προπονηθεί στο 100% των συμμετεχόντων (μέχρι 15 άτομα έως τις 22 Οκτωβρίου), όμως αν υπάρχει κάποιος ανεμβολίαστος, τότε ισχύει περιορισμός συμμετεχόντων σε γκρουπ των 6. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα για αθλητές που πρέπει να ταξιδέψουν για ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς εκεί οι κανόνες αλλάζουν». Κάτι σημαντικό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εμβολιαστεί ή όχι».

Η Bohemian (όπως και άλλες ομάδες στην Ιρλανδία), δεν είναι μια ομάδα που έχει κόσμο, αλλά ο κόσμος που έχει ομάδα. Μια ομάδα που ανήκει στα μέλη της, με το σύστημα «ένα μέλος = μία ψήφος», με τις εγκαταστάσεις της ανοιχτές για την κοινότητα και με συνεχή προσπάθεια να είναι ένα ζωτικό κύτταρο αυτής. Και όλα αυτά, χωρίς κάποιο πορτοφόλι να κάνει κουμάντο, αλλά με τον κόσμο να νιώθει το αίσθημα του «ανήκειν» και να προσφέρει στο μέτρο του δυνατού.

 

Σημ.: Ολόκληρο το κείμενο για την Bohemian FC, περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα: “Ο αθλητισμός, τα σπορ, το γήπεδο, η σωματική και ψυχολογική υγεία σε καιρούς πανδημίας”, στο τεύχος 42 του Humba που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet