Αντισυνταγματική έκρινε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία το 2019 καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και διορίστηκε η νέα διοίκηση. Το θέμα τώρα μεταφέρεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου αναμένεται και η τελική απόφαση. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δ’ Τμήματος εξέφρασαν οι εργαζόμενοι και οι Σύλλογοι Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια, με διαδικασία κατεπείγοντος η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση –έπειτα από 37 χρόνια λειτουργίας– του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, επιθυμώντας επί της ουσίας τον διορισμό της διοίκησης και την κομματικοποίηση του οργανισμού. Μετά από έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, τον Μάιο του 2021, το υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του οργανισμού –που θα προκαλούσε διάλυση του θεραπευτικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ– και κάλεσε το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση των εργαζομένων με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ έρχεται να ανατρέψει τα σχέδια του υπουργείου, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον διορισμό της διοίκησης.

Συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Δημήτρη Κολοκάθη, για να μας σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. «Είναι μία δικαίωση για τον αγώνα ενάντια στην ΠΝΠ που εξαρχής όλα τα κόμματα, οι εργαζόμενοι, εξυπηρετούμενοι, όλοι λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματική. Έρχεται τώρα το Δ’ τμήμα του ΣτΕ να μας δικαιώσει […] Αυτό κατά την άποψή μου πολιτικά –αν και αναγκαστικά πρέπει να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ– ουσιαστικά αλλάζει όλα τα δεδομένα. […] Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω πως μια διοίκηση, η οποία είναι ακόμα και τυπικά υπό αμφισβήτηση, μπορεί να νομοθετήσει τεράστιες αλλαγές στον οργανισμό. […] Αυτή τη στιγμή με το Σύλλογο Εργαζομένων η διοίκηση βρίσκεται στα δικαστήρια γιατί αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Πώς μια τέτοια διοίκηση, η οποία είναι υπό αμφισβήτηση και τυπικά σε σχέση με τη νομιμότητα του διορισμού της μπορεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα μείζονα ζητήματα του οργανισμού;», σχολιάζει ο πρόεδρος των εργαζομένων και μας παρουσιάζει την πρόταση που θα καταθέσουν στην υφυπουργό.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε να περιμένουμε την οριστική απόφαση του ΣτΕ και την επικύρωση από την Ολομέλεια και να “βαλτώσει” ο οργανισμός, γιατί αυτό μπορεί να πάρει πάρα πολύ χρόνο, είτε να προχωρήσουμε, να πάρει το υπουργείο πρωτοβουλία –και αυτό θα προτείνουμε στην κ. Ράπτη– ούτως ώστε να ανοίξει ένας πολύ μεγάλος διάλογος με τα κόμματα, με τους φορείς, τους εργαζόμενους, με τους εξυπηρετούμενους, με τους συλλόγους γονέων, ώστε να υπάρξει μια νέα νομοθέτηση που να σέβεται και την ιστορία του ΚΕΘΕΑ και την απόφαση του ΣτΕ. Που να σέβεται το αυτοδιοίκητο. Αυτό θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. […] Αυτό προϋποθέτει να εκλεγεί μία καινούρια διοίκηση», τονίζει στην «Εποχή» ο Δημήτρης Κολοκάθης.

«Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε προτάσεις. Οι εργαζόμενοι κάναμε μια μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης και συλλογής προτάσεων. Τις επεξεργαστήκαμε, τις περάσαμε από γενικές συνελεύσεις και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σώμα προτάσεων συλλογικής διαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο θα καταθέσουμε στις 20 Ιανουαρίου στην κ. Ράπτη. […] Η πρόταση μας είναι για έναν οργανισμό όπου θα σέβεται το αυτοδιοίκητο, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ελέγχεται απευθείας από τον υπουργό, θα υπάρχει εκλογή μελών της διοίκησης από τη γενική συνέλευση, θα υπάρχουν εκπρόσωποι που θα εκλέγονται από τους εργαζόμενους, από τους συλλόγους οικογένειας, από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα υπάρχουν και κάποια –όπως υπήρχαν και πριν– μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θα ορίζονται από το υπουργείο. Αυτό είναι ένα υβριδικό σχήμα, μία απολύτως λειτουργική πρόταση, η οποία σέβεται και το αυτοδιοίκητο, σέβεται και την απόφαση του ΣτΕ –περιμένουμε να την δούμε καθαρογραμμένη– και σέβεται και την ιστορία και τους αγώνες που έχουν γίνει γι αυτό τον οργανισμό».

Οι επιλογές της κυβέρνησης και η προσπάθεια επιβολής μίας μη εκλεγμένης διοίκησης δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αυταρχικός τρόπος βίαιης αλλαγής του μοντέλου διοίκησης όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά δημιούργησε και συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

«Βρήκαν ένα οργανισμό που λειτουργούσε. Προφανώς είχε προβλήματα, τα οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαμε την επίλυσή τους, αλλά στην ουσία επιδείνωσαν την όλη κατάσταση. Μπήκαν εξαιρετικά επιθετικά ως νέα διοίκηση, λέγοντας “εμείς θα αλλάξουμε τα πάντα”. Αυτό έφερε τεράστια πόλωση, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο Δ.Σ. από την πλευρά των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και η διοίκηση ούτε ψυχολογικά, ούτε ουσιαστικά, ούτε και τυπικά. Διότι δύο ήταν τα πράγματα που έλεγε η διοίκηση: ότι έχει την πολιτική νομιμοποίηση να βρίσκεται εκεί ακόμα κι αν δεν το ήθελαν οι εργαζόμενοι ή οι εξυπηρετούμενοι –που τώρα πια φαίνεται να μην την έχει και να της την αφαιρεί η απόφαση του ΣτΕ– και το δεύτερο, πως θέλουν να κάνουν τεράστιες αλλαγές. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να τις κάνουν, αλλά δεν έχουν καταθέσει καν την τελική τους πρόταση, μετά από δυόμιση χρόνια. Πλησιάζει το τέλος της θητείας τους και δεν έχουν καταθέσει καν πρόταση για το τί θέλουν να κάνουν. Συλλογικά δεν μπορεί να διοικήσει, γιατί δεν έχει την αποδοχή για να διοικήσει», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet