Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει έντονη διπλωματική κινητικότητα στην Γενεύη και τις Βρυξέλλες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στο πλαίσιο του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κυρίως για τις εγγυήσεις ασφάλειας και το ουκρανικό. Η Τουρκία, σ’ αυτό το περίπλοκο τοπίο, προσπαθεί να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη, αξιοποιώντας τη θέση της ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και τις ευρύτατες οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της με την Ρωσία. Εκτιμώντας την τεταμένη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν επίσης εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας για πιο ενεργητικό ρόλο στο ουκρανικό πρόβλημα.

Προς το παρόν, η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Bayraktar TB2. Στις 26 Οκτωβρίου 2021, τουρκικά drones χρησιμοποιήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να πλήξουν εγκαταστάσεις της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, 15 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει εκφράσει την επιθυμία του για προμήθεια νέας παρτίδας τουρκικών drones και το έντονο ενδιαφέρον του για συμπαραγωγή στην Ουκρανία. Τα Bayraktar συνέβαλαν ουσιαστικά στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο δεύτερο πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2020). Οι ένοπλες δυνάμεις του Μπακού, με την καθοδήγηση τούρκων στρατιωτικών συμβούλων, κατέστρεψαν μονάδες αρμάτων μάχης, πυραυλικά συστήματα και τμήματα πυροβολικού της Αρμενίας.

Η Τουρκία δεν συνορεύει με την Ουκρανία, ούτε με τη Ρωσία, ενώ έχει πολύ καλές οικονομικές σχέσεις με τις δύο χώρες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν, μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο.

Η Ρωσία διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να επέμβει στην Ουκρανία και ότι όλες οι φημολογίες εκπορεύονται από τη Δύση στο πλαίσιο μιας γενικευμένης ρωσοφοβίας. Επίσης, η Μόσχα θεωρεί ότι δεν αποτελεί τη μια πλευρά της αντιπαράθεσης, η οποία είναι εμφύλιος μεταξύ του Κιέβου και των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η υποστήριξη των προτάσεων της Μόσχας από την Άγκυρα θα οδηγούσε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Κατά την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ρωσίας κα ΗΠΑ, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις προτάσεις του Κρεμλίνου προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύπλευρες σχέσεις με τη Ρωσίας. Όμως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλές αντιθέσεις και αντικρουόμενα συμφέροντα σε περιφερειακά θέματα, όπως της Συρίας. Επίσης, η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει στις τουρκογενείς μετασοβιετικές χώρες με την πολιτική του παντουρκισμού, θίγοντας γεωστρατηγικά ρωσικά συμφέροντα στην Ευρασία. Η Ρωσία είναι αντίθετη στην προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει την περιοχή του Νότιου Καύκασου, μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια από υποκείμενο μετατράπηκε σε αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν το ουκρανικό αποσκοπώντας σε επίλυση δικών τους προβλημάτων. Ο Ερντογάν, για να ανεβάσει το κύρος του, εμφανίζεται ως υπερασπιστής των Τατάρων της Κριμαίας. Επίσης, η Τουρκία προσπαθεί να παζαρέψει τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία με δικά της συμφέροντα στη Συρία, όπου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν επιτρέπουν την επέλαση των τούρκων σε κουρδικές περιοχές.

Η Ρωσία, αν και επιθυμεί η Τουρκία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εντούτοις δε θα ήθελε να νομιμοποιήσει την τουρκική παρουσία στην ουκρανική σύγκρουση.

Η Τουρκία συμμετέχοντας ποικιλοτρόπως στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων προσπαθεί να ανεβάσει το κύρος της, σε περίπτωση που υπάρξει θετική κατάληξη σε κάποια θέματα. Επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο της διέλευσης των πλοίων που δεν ανήκουν στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Επίσης, σκοπεύει να πείσει τη Δύση να μην παρεμποδίσει την κατασκευή νέων γραμμών του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream. O τούρκος πρόεδρος αρέσκεται συνήθως να «ψαρεύει σε θολά νερά». Στην περίπτωση όμως των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιθυμεί την αποκατάσταση του διαλόγου επειδή θέλει να έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές .

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet