Παρελθόν αποτελούν δέκα φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ), ενώ τα διοικητικά συμβούλια των υπόλοιπων 26 περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση και των δικών τους φορέων. Η κατάργησή τους σηματοδοτεί την εισαγωγή ενός περισσότερο συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Συγκεκριμένα, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν την περίοδο των γιορτών, καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης Έβρου – Σαμοθράκης, Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, Βόρειας Πίνδου, Ολύμπου, Πάρνηθας, Σχινιά – Μαραθώνα – Υμηττού – Νοτιοανατολικής Αττικής, Τζουμέρκων – Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων και Θερμαϊκού κόλπους.

Η κατάργησή τους είχε δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020 με νόμο του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των καταργούμενων φορέων μεταβιβάζονται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αποτελείται από μια κεντρική διοίκηση και 24 τοπικές μονάδες, οι οποίες θα αναλάβουν την κατά τόπους διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Πάγιο αίτημα των φορέων διαχείρισης, οι οποίοι συχνά ήταν αντιμέτωποι με την πολυγλωσσία της ελληνικής γραφειοκρατίας, ήταν να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο. Ωστόσο, με τη μετατροπή τους σε μονάδες χάνουν την αυτοτέλειά τους και η διοίκηση μεταφέρεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ, στην Αθήνα. «Εμείς σαν φορείς διαχείρισης είχαμε το αίτημα να μιλάμε με μια κεντρική υπηρεσία αρμόδια για τους φορείς, που να μοιράζει οριζόντια και στο επίπεδο του υπουργείου και στο επίπεδο του των φορέων τις κοινές αποφάσεις. Αυτό εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο και πήγε όλη η διοίκηση σε μια ομάδα», αναφέρει μιλώντας στην «Εποχή», ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς- Δυτικής Κρήτης.

Παράλληλα, αποδυναμώνεται ο έλεγχος των τοπικών κοινωνιών στις δραστηριότητες που χωροθετούνται στις προστατευόμενες περιοχές. Διότι, το νέο σύστημα προβλέπει τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, οι οποίες έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τη στιγμή που το προηγούμενο εξασφάλιζε τη συμμετοχή τους στα ΔΣ των φορέων, των οποίων οι γνωμοδοτήσεις για αδειοδοτήσεις εντός των προστατευόμενων περιοχών ήταν δεσμευτικές. «Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. Η κατάργηση των ΔΣ δεν είναι από τα σκληρότερα μέτρα που πλήττουν τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς θα συνεχίσει να υπάρχει ένας φορέας που τα διοικεί έστω από την Αθήνα, αλλά είναι κερασάκι στην τούρτα», σημειώνει Πέτρος Λυμπεράκης.

Δυσαρέσκεια έχει δημιουργήσει και η απόφαση να κατανεμηθούν οι προστατευόμενες περιοχές σε 24 μονάδες διαχείρισης αντί για 36, όσοι ήταν, δηλαδή, οι φορείς διαχείρισης. Στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων αυτό σημαίνει ότι τη διαχείριση θα αναλάβουν μονάδες στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, στα όρια των οποίων απλώνεται. «Το εθνικό πάρκο που ήταν σε τέσσερις διοικητικές περιφέρειες κατατμείται στα διοικητικά τους όρια. Πρόκειται για χωρισμό των Natura, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλάμε για κρατικά πάρκα. Με την κατάργηση δημιουργείται πρόβλημα διαχείρισης και χάνεται το brand name», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Τζουμέρκων, Σεραφείμ Φελέκης.

Αλεξάνδρα Λαοπόδη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet