Μόνο μία κατηγορία δεν μπορεί να προσάψει κανείς στους κυβερνώντες. Οτι δεν είναι στοχοπροσηλωμένοι στον εκάστοτε στόχο που θέτει το Μαξίμου. Με υπακοή που θα ζήλευε και το πιο πιστό σκυλί, οι μετέχοντες σ’ αυτό το ιδιότυπο σύστημα «επιτελικής» εξουσίας, επιχειρούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους χρεώνεται, έστω και αν χρειάζεται να ανατινάξουν τη λογική στον αέρα.

Το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα, παρά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά λόγω της επέλασης της Ομικρον, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Μαξίμου θέλει πάση θυσία ανοιχτά τα σχολεία, όχι φυσικά επειδή οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύουν ότι η δια ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίστανται, αλλά διότι αφενός δεν επιθυμούν να ξοδέψουν άλλα χρήματα σε ειδικές άδειες γονέων, αφετέρου θα αναγκαστούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα αν βάλουν και πάλι σε λειτουργία τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης – περί αυτού θα επανέλθουμε και παρακάτω.

 

Αφού λοιπόν υπάρχουν τα εμπόδια που περιγράψαμε, τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται δοκιμάζουν την ψυχραιμία των πάντων.

Μας λένε: «Τα σχολεία θα ανοίξουν παντού, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία και πάει λέγοντας».

Τους λέμε: «Ναι, αλλά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης εφαρμόζονται πιο αυστηρά πρωτόκολλα, η εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγαλύτερη και τα κρούσματα, αναλογικά του πληθυσμού, λιγότερα».

Μας λένε: «Το πρωτόκολλο του 50+1 για το κλείσιμο των τμημάτων αποδείχθηκε πλήρως επιτυχημένο. Έκλεισε ένα ελάχιστο ποσοστό τμημάτων ανά την επικράτεια».

Τους λέμε: «Μα πώς είναι δυνατόν να κλείσει ένα τμήμα όταν για να γίνει αυτό απαιτείται να νοσήσουν τα μισά παιδιά της τάξης συν ένα; Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο στα σοβαρά;»

Μας λένε: «Το μέτρο του 50+1 το εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων».

Τους λέμε: «Ο καθηγητής Τ. Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής, δήλωσε πρόσφατα δημοσίως ότι το εν λόγω μέτρο ήταν καθαρά κυβερνητική έμπνευση και απόφαση».

Οπως θα διαπιστώσατε, δεν διστάζουν να επιστρατεύσουν ωμά ψέματα, καραμπινάτα fake news και τακτικές γκεμπελισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δεν ζητούν καν μια απλή συγγνώμη δεσμευόμενοι παράλληλα ότι θα είναι περισσότερο προσεκτικοί από εδώ και πέρα. Πρέπει μέχρι το τέλος να «πουλήσουν» success story, έστω και αν αυτό δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία τους.

 

Ανακοινώσεις Κεραμέως: Να γελάσει ή να κλάψει κάνεις;

 

Τέλος πάντων, η υπουργός Παιδείας κάτι (νέο) έπρεπε να ανακοινώσει. Οταν τα σχολεία έκλεισαν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, τα κρούσματα δεν ήταν πάνω από 5.000. Τώρα καθημερινώς ξεπερνούν τις 30.000. Η λύση ήταν απλή: «Χορηγούμε» είπε η υπουργός «ένα ακόμα self test στους μαθητές για την εβδομάδα 10-14 Ιανουαρίου». Αυτό ήταν το μοναδικό νέο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς της Ομικρον στα σχολεία. Τίποτα άλλο. Nothing, nada!

Tα υπόλοιπα μέτρα προβλέπονταν και στην προ των Χριστουγέννων εποχή, ανάμεσά τους και το περιβόητο 50+1, το οποίο αφού κρίθηκε επιτυχημένο παρέμεινε αλώβητο. Τα πρωτόκολλα παρέμειναν ως είχαν και αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η σχολική κοινότητα θα επιχειρήσει να κρατήσει έξω από τα σχολεία τον μεταλλαγμένο ιό με παλιά όπλα. Εσπευσε επίσης η υπουργός να εξηγήσει, ως άλλη λοιμωξιολόγος, ότι τα self test στα οποία κατά κύριο λόγο βασίζεται το testing στα σχολεία, παραμένουν αξιόπιστα και για μετάλλαξη Ομικρον. Αυτό ελέγχεται...

 

Συνάντηση με εκπαιδευτικούς: Προπαγάνδα μέχρι τέλους

 

Η υπουργός, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θέλησε να συναντήσει και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών. Μέχρι πρότινος αδιαφορούσε για το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ από τις 15 Δεκεμβρίου. Οπως και να έχει, η συνάντηση εξελίχθηκε σε νέα παράθεση των μέτρων. Και είναι απορίας άξιον, από τη στιγμή που το υπουργείο δεν είχε σκοπό να ακούσει στα σοβαρά τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, γιατί τελικά διεξήχθη αυτό το ραντεβού.

Η κα Κεραμέως, όταν ρωτήθηκε από τους εκπαιδευτικούς για το μέτρο του 50+1, επανέλαβε το ίδιο ψέμα, ότι δηλαδή αποτελεί πρόταση και εισήγηση της επιτροπής. Η κορυφαία στιγμή ήρθε όμως όταν η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πώς σκέφτεται να καλύψει τα πολλά κενά των εκπαιδευτικών που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν από τη Δευτέρα (ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί εκπαιδευτικοί νοσούν). «Θα δούμε» ήταν η απάντηση! Αυτό θα πει κυβερνητικός προγραμματισμός και επιτελικό κράτος, κυρίες και κύριοι. Για τα κενά δασκάλων και καθηγητών στις σχολικές μονάδες η κα Κεραμέως διαθέτει ένα τόσο φανταστικό σχέδιο που κανείς δεν ξέρει ποιο είναι.

 

Τηλεκπαίδευση: Η κορύφωση της κοροϊδίας

 

Εν τέλει, υπάρχει η τηλεκπαίδευση. «Μην ανησυχείτε», είπε η κα Κεραμέως. «Εφόσον παρθεί απόφαση για τηλεκπαίδευση, η συμφωνία μας με τη Cisco για την πλατφόρμα Webex είναι σε ισχύ».

Η υπουργός λέει ψέματα, ή, για να ακριβολογούμε, λέει μισές αλήθειες. Η πλατφόρμα Webex φυσικά υπάρχει όπως και η συμφωνία με τη Cisco. Αυτό που... ξεχνά να αναφέρει η κα Κεραμέως είναι ότι εφόσον η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης μπει και πάλι σε μαζική, πανελλήνια λειτουργία, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει διόλου ευκαταφρόνητα πρόστιμα.

Η τελευταία απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τον Νοέμβριο είναι αναλυτική και σαφέστατη. Καλεί το υπουργείο να συμμορφωθεί με τα ισχύοντα της κείμενης νομοθεσίας στην Ελλάδα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις. Ηδη οι εισηγήσεις και οι υποδείξεις της Αρχής δεν ικανοποιούνται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Από τον Νοέμβριο και μετά δε, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να έχει κάνει απολύτως τίποτα έτσι ώστε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Αρχής. Ούτε σε νέα Εκτίμηση Αντικτύπου έχει προχωρήσει, ούτε αναλυτική έκθεση έχει υποβάλει στην οποία θα εξηγεί αναλυτικά πως «η προβληματική νομοθεσία (σσ των ΗΠΑ) δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη στα διαβιβαζόμενα δεδομένα ή/και στον εισαγωγέα (σσ Cisco) και, κατά συνέπεια, ότι η νομοθεσία αυτή δεν θα εμποδίσει τον εισαγωγέα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του οι οποίες απορρέουν από το άρθρο 46 του ΓΚΠΔ». Πώς, κοντολογίς, το ίδιο το υπουργείο και η Cisco θα τηρήσουν τον νόμο.

H κα Κεραμέως ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι βρίσκεται σε επαφές με την Αρχή. Περίεργο... Τον Νοέμβριο, λόγω της απόφασης, απειλούσε την Αρχή με προσφυγή στη Δικαιοσύνη σ’ ένα πρωτοφανές, για δυτικό κράτος, κρεσέντο λαϊκισμού και κυνισμού που άνετα θα το υιοθετούσε ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας έχει αποτύχει. Δεν μπορεί να πείσει τους εκπαιδευτικούς, δεν μπορεί να πείσει ούτε τους γονείς, ιδιαίτερα των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο τα οποία παραμένουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστα λόγω και της έλλειψης εμβολίων που παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στις δόσεις που προορίζονται για τους ανήλικους. Ηδη, οι ομάδες των γονιών στο viber και τις άλλες πλατφόρμες έχουν πάρει φωτιά με το ερώτημα που κυριαρχεί να είναι «αν συνιστά ρίσκο να στείλω το παιδί μου στο σχολείο μέχρι να εμβολιαστεί». Να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι οι άδειες καρέκλες μαθητών τη Δευτέρα θα είναι πολλές. Και αυτό γιατί κανείς δεν ρισκάρει την υγεία του παιδιού του για να προσποιείται το μαθητευόμενο μάγο η Νίκη Κεραμέως…

Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet