Οι ουρές έξω από μονάδες του ΕΟΔΥ μετατρέπονται σε πιθανές εστίες μετάδοσης λόγω του συνωστισμού και του χρόνου αναμονής.

 

 

 

Και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσιαζόταν –κακώς– αιφνιδιασμένη από την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού (και) στη χώρα μας, τελικά ο αιφνιδιασμός της… πέρασε. Τα κρούσματα μετριούνται πλέον καθημερινά σε δεκάδες χιλιάδες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ανοίξει κανονικά τα σχολεία χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, να επιμένει να μη συνταγογραφεί διαγνωστικά τεστ ακόμα κι αν οι ουρές έξω από μονάδες του ΕΟΔΥ μετατρέπονται σε πιθανές εστίες μετάδοσης λόγω του συνωστισμού και του χρόνου αναμονής, και βέβαια να παραμένει αταλάντευτα ενάντια στη στήριξη του ΕΣΥ ακόμα και την ώρα που οι νοσούντες υγειονομικοί έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Η διάγνωση, με βάση τον βαρύ φιλελευθερισμό που τους διέπει, είναι ότι όλα αυτά είναι περαστικά.

 

Πάντως, σήμα κινδύνου εξέπεμψε, την περασμένη Τρίτη, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός, με περισσότερους από 90 υγειονομικούς να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, οπότε μπήκε μπλόκο στα επισκεπτήρια για δύο εβδομάδες. Για «υγειονομική βόμβα» μίλησε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Φερεντίνος: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε πάνω από 90 συναδέλφους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και βρίσκονται εκτός εργασίας. Ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Επίσης, πάνω από 90 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εδώ και περίπου τέσσερις μήνες».

Την αμέσως επόμενη ημέρα, δεκάδες υγειονομικοί δηλώθηκαν εκτός εργασίας και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» λόγω νόσησης από κορονοϊό. Την ώρα που, όπως μετέδωσε το Mega, στο Γεννηματάς πέντε κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid και η διοίκηση έχει κάνει αίτημα να ανοίξει άλλη μία, για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταποκριθεί στην πίεση. Παράλληλα, 95 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα του ΕΚΑΒ, κάποιοι εξ αυτών από τις 20/11, στην αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση.

 

Οι υγειονομικοί δεν είναι άτρωτοι

 

Συνολικά, και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ιστότοπος ieidiseis και τα οποία είναι στα χέρια της κυβέρνησης, τουλάχιστον 2500 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς νοσούν από κορονοϊό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατάσταση στα νοσοκομεία την Πέμπτη ήταν η εξής: Ευαγγελισμός: 89 υγειονομικοί, Γεννηματάς: 64, Σωτηρία: 55, Αγία Σοφία: 56, ΚΑΤ: 66, Αγιος Σάββας: 37 (ας σημειωθεί ότι πρόκειται για νοσοκομείο με νοσηλευόμενους που πάσχουν από καρκίνο) και Ελενα: 41 νοσούντες υγειονομικοί. Κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ή μάλλον, λάθος, κάποιο πρόβλημα πρέπει να διαπιστώνει διότι πληροφορίες την θέλουν να ετοιμάζει φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών. Μάλλον δεν πήρε τίποτα το αυτί του πρωθυπουργού για την τεράστια αποτελεσματικότητα που είχε μέχρι σήμερα η επιλογή της επίταξης ιδιωτών. Ας περάσει ο κ. Μητσοτάκης από οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εστάλησαν επιταγμένοι να ενημερωθεί από τους ίδιους τους ιδιώτες αλλά και τους συναδέλφους τους του δημοσίου, τους οποίους υποτίθεται ότι συνδράμουν – πάντα με υψηλότερο μισθό και αποζημίωση για εφημερίες μάλιστα.

Την παραπάνω είδηση συνοδεύει μία ακόμη, που είναι πιο κοντά στις ανησυχίες της κυβέρνησης: Μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί περίπου 200 κρούσματα στα σώματα ασφαλείας. Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. μετράει τουλάχιστον 2.000 ένστολους μακριά από τις υπηρεσίες τους και αναγκάζεται να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο.

 

Πέντε μέρες η κυβέρνηση, καμία η εργοδοσία

 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η καραντίνα όσων νόσησαν από κορονοϊό θα παύει την πέμπτη μέρα από τη θετική διάγνωση, χωρίς χρήση άλλου διαγνωστικού τεστ. Εκεί την οδήγησε η νεοφιλελεύθερη αγωνία της για τη διασπορά του κορονοϊού που αφήνει επιχειρήσεις και χώρους δουλειάς με σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού για αρκετές μέρες. Οι εντεταλμένοι που κρατάν στασίδι στο διαδίκτυο εκ μέρους της κυβέρνησης δεν είδαν για να μεταφέρουν εκεί στο Μαξίμου περιστατικά που καταγγέλλονται από εργαζόμενους, όπως «πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»... Αυτό καταγγέλθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E. - Καταστήματα Public ότι ήταν το περιεχόμενο sms που εστάλη από προϊστάμενο σε εργαζόμενη του καταστήματος Αγίου Δημητρίου, που παρουσίαζε συμπτώματα και τελικά βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Αργότερα βρέθηκε θετικό και το μισό σχεδόν προσωπικό του καταστήματος... «Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, όταν η απουσία των εργαζομένων για λόγους υγείας και οι αναρρωτικές άδειες ενοχοποιούνται συστηματικά από ανωτέρους και στελέχη της εταιρείας ακόμη και με αυταρχικές και εκφοβιστικές τακτικές» καταγγέλλει το Σωματείο.

Πάντως, την έντονη αντίδραση και των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για πενθήμερη καραντίνα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «αντιεπιστημονική, αντεργατική και επικίνδυνη οδηγία του υπουργείου Υγείας. Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκε με κριτήριο "τις αντοχές της οικονομίας" και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ επικαλείται και το CDC (Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), το οποίο «από τις 4/1/22 αναθεωρεί τις δικές του οδηγίες και τώρα συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το πενθήμερο».

 

Παρά λίγο διπλωματικό επεισόδιο

 

Αλλά, εκεί που πραγματικά μεγαλούργησε το κυβερνητικό επιτελείο την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν στο ζήτημα των PCR τεστ. Παρά τρίχα διπλωματικό επεισόδιο να δημιουργήσουν οι… προσεκτικοί χειρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης. Αφού πληρώσαμε επί μήνες ανάλογα με το κέφι του κάθε διαγνωστικού τα μοριακά τεστ, αφού η διασπορά του κορονοϊού τις γιορτινές μέρες και υπό το κράτος της Ομικρον έκανε τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο μποναμά σε όσους επωφελούνται από τη διενέργεια PCR τεστ, αφού μάλλιασε η γλώσσα των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητούν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, εδέησε η κυβέρνηση να ορίσει την τιμή τους στα 47 ευρώ. Πρόλαβε όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης να ρίξει τη μέχρι τώρα ευθύνη στους προέδρους του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, και για τη μη συνταγογράφηση και για την τιμή στην οποία πλήρωναν τα PCR τεστ οι πολίτες. Προς απάντησή του, με μακροσκελή ανακοίνωση ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση να μη συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κ.λπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το κράτος να μη συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά». Όχι αυτά που μετράνε για την κυβέρνηση μάλλον.

Αφού αυτό το ψέμα είχε κοντά ποδάρια, είπε να δοκιμάσει ένα άλλο ο υπουργός Ανάπτυξης για να δικαιολογήσει την κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών σχετικά με τα PCR τεστ. Υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ. Όταν όμως ενημερώθηκε από τον δημοσιογράφο ότι η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, επέλεξε να απαντήσει ότι «όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο ΠΙΣ, σε συνάντηση που κάναμε, (αυτό το τεστ) είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ». Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να παρέμβει ο ΠΙΣ για να τον διαψέυσει. Παρενέβη ο ίδιος ο κύπριος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αφού είχε προηγηθεί πολιτικό επεισόδιο με κύπριους βουλευτές να χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη προσβολή για την Κύπρο και να ζητούν άμεση δημόσια τοποθέτηση των αρμοδίων. Μεταξύ άλλων είπε ο κ. Χατζηπαντέλας: «Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας». Ε μα περί αυτού κόπτεται και ο έλληνας υπουργός, να παρουσιάσει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως αναπόφευκτη.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet