Νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών για μία σειρά προϊόντων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, και για τους λογαριασμούς ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο). Στις 13 Ιανουαρίου αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 5% για τον Δεκέμβριο. Τις περασμένες μέρες καταγράφηκαν βραχύβιες μειώσεις στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, και η κυβέρνηση ένιωσε πως θα επιβεβαιωθεί ότι είναι παροδικό το φαινόμενο του πληθωρισμού. Διαψεύστηκε από το χρηματιστήριο των τιμών, αμέσως. Για αυτό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα μέτρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Είχαν προηγηθεί έκπτωση 15% για Οκτώβριο και Νοέμβριο, η οποία δεν φάνηκε στους εκκαθαριστικούς που εκδόθηκαν αρχές Δεκεμβρίου και 40% έκπτωση τον Δεκέμβριο. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε 80% έκπτωση επί της αύξησης, δηλαδή μόλις 3 ευρώ παραπάνω από την επιδότηση του Δεκεμβρίου. Ακόμα και αυτή η τέταρτη δέσμη μέτρων δεν αναμένεται να καλύψει το τεράστιο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια που σκεπάζει όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προέβη σε δήλωση πριν τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, δείχνοντας και πως η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, χαρακτήρισε «αποτελεσματικά και λογικά» τα μέτρα που θα ισχύσουν μόνο για τον Ιανουάριο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός, ο οποίος θα ακολουθεί την πορεία των τιμών της χονδρικής ρεύματος. Αυτός ο μηχανισμός θα στραγγαλίζει το οριζόντιο πλαίσιο επιδότησης, καθώς θα εισάγει κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά αλλά και κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η επιδότηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, να είναι η λιγότερη δυνατή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ) παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη συνάντησή τους, με το οποίο ενημέρωσαν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να κλείσουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους (...) καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί υψηλό μερίδιο του κόστους παραγωγής και δραστηριότητάς τους.» Ο διευθύνων σύμβουλος της Μασούτης ΑΕ, Γιάννης Μασούτης, δήλωσε στο capital.gr πως «με την πίεση του τζίρου που παρουσιάζεται για όλη την αγορά τελευταία, αλλά και λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας που είναι πολύ μεγάλος παράγοντας επιβάρυνσης για τα σούπερ μάρκετ, πολλές επιχειρήσεις θα πιεστούν σημαντικά, δεδομένου ότι η αύξηση της ενέργειας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα κέρδη τους». Και στα νοικοκυριά «έσφιξαν το ζωνάρι», για να αντέξουν τις ανατιμήσεις. Όπως ανακοινώθηκε, ο τζίρος της αγοράς κυμάνθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο (15%) από πέρυσι, που ήμασταν σε λοκντάουν.
Ο προϋπολογισμός για το 2022 στηρίχθηκε σε έναν εξωπραγματικό στόχο για ανάπτυξη φέτος (4,5%). Όπως τονίζεται στην «Καθημερινή», «αν οι επιδόσεις, αναπτυξιακές και δημοσιονομικές, ξεφύγουν από τους στόχους σημαντικά διαταράσσεται ο ενάρετος κύκλος, στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση». Καταρρέει, δηλαδή, ο προϋπολογισμός. Οι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων για το 2022 προέβλεπαν ανάπτυξη από 2,7% (Morgan Stanley) έως 4,5% (HSBC), εφόσον ο πληθωρισμός διαμορφωθεί στο 1,8-1,9%. Οι δείκτες της Eurostat δείχνουν πληθωρισμό ρεκόρ για όλη την γηραιά ήπειρο, στοιχείο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα, όσα παραμορφωτικά φίλτρα και να περνά.