«Τη νέα χρονιά η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές και σύνθετες απειλές ασφάλειας», υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του τόνισε ότι «το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για το Μεταναστευτικό» και απαρίθμησε τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των δομών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης ως «μερικά μόνο από τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής ανάκτησης του ελέγχου που εφαρμόζουμε». Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης άλλαξε –συμβολικά–  το χρόνο στο δρόμο με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ευχαριστώντας τους «για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους» και ευχόμενος σε όλους μας «καλή χρόνιά» [την επόμενη μέρα πήγε στους υγειονομικούς, με τη σειρά επισκέψεων να δείχνει και τις προτεραιότητες]. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά  του έγραψε ότι «το 2021 ήταν η χρονιά που μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με την υπερψήφιση του νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, διευρύναμε τις συμμαχίες μας και απαντήσαμε στις προκλήσεις. Το 2022 θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια Ελλάδα ισχυρή». «Τη νέα χρονιά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι ετοιμοπόλεμες, αξιόμαχες και να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα υπερασπιζόμενες την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου. Αυτές οι πρωτοχρονιάτικες «ευχές» δείχνουν και που θα κινηθεί η χρονιά που έρχεται.

 

Όπου κριθεί σκόπιμο

 

Ένα δείγμα, άλλωστε, πήραμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Από τη μία, ήταν το πώς αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός που προκλήθηκε στην πλατεία Συντάγματος από Πακιστανούς που πήγαν στο Σύνταγμα να υποδεχτούν το νέο έτος. Ως «εισβολή» και «οργανωμένη επίθεση» παρουσιάστηκε το ζήτημα, χωρίς φυσικά να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ή κάποιο μέτρο ενάντια σε συνωστισμό στο δημόσιο χώρο. Το μόνο μέτρο που είναι σε ισχύ είναι η καθολική χρήση μάσκας, για το οποίο η αστυνομία εξάντλησε κάθε έννοια αυστηρότητας επιβάλλοντας σωρηδόν (60) πρόστιμα των 300 ευρώ. Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδος – Πακιστάν ζήτησε συγγνώμη καθώς «δεν ήταν σε γνώση μας ότι οι εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος, όπως κάθε χρόνο», αλλά τα ΜΜΕ έδωσαν δημόσιο βήμα σε κάθε είδους ακροδεξιό-φασιστικό στοιχείο να τοποθετηθεί. Όπως μας είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης οι «εικόνες αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες» και εννοούσε η παρουσίας των Πακιστών στο Σύνταγμα γενικότερα:  «Κάθε χρόνο συμβαίνει αλλοδαποί να βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή χρόνου. Από το 2000 είδα πλάνα στο youtube, καθώς οι Έλληνες είναι στα σπίτια τους για την αλλαγή του χρόνου». Το ζήτημα λοιπόν είναι που οι Πακιστανοί δεν είναι «Έλληνες νοικοκυραίοι».

Από την άλλη, ήταν η κατεδάφιση του Στεκιού στο Βιολογικό στο ΑΠΘ, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με τον πρύτανη Ν. Παπαϊωάννου να τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό για να τον ευχαριστήσει προσωπικά. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, όπου δήλωσε πως συζήτησε με τον υπουργό «την ενίσχυση της συνεργασίας μας (!!), η οποία εδράζεται στη λογική της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελεύθερης συζήτησης μέσα στους χώρους πανεπιστημίου». Κατόπιν ο υπουργός  ανακοίνωσε πως ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και δήλωσε, μεταξύ άλλων, «στο σύνολό της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των ΑΕΙ. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».

 

Θερμό 2022

 

Αφού αναπνεύσαμε «αέρα ελευθερίας» την εβδομάδα που μας πέρασε, η κυβέρνηση μάς πρόσφερε και «εθνική ανάταση», απαντώντας στην «τουρκική προκλητικότητα». Για αυτή της τη στάση, άλλωστε, μας είχε προετοιμάσει όλο το 2021, κατά το οποίο «μεγαλώναμε ως χώρα», «εξοπλιζόμασταν», «υπερασπιζόμασταν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και παράλληλα είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, οι οποίες φροντίσαμε να ναυαγήσουν με γδούπο. Ομοίως τώρα, στις προκλητικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, οι οποίες είναι και απολύτως αναμενόμενες αν δούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πολιτική κατάρρευση του Ερντογάν, η διπλωματία έχει πεταχτεί από το παράθυρο και  «ρίχνεται λάδι στη φωτιά».

Όπως είχε γράψει ο Π. Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο liberal.gr (3/1/2022), με τίτλο «Τι φέρνει το 2022 στα ελληνοτουρκικά», «το 2022 ξεκινά για τα ελληνοτουρκικά με όλα όσα του κληροδότησε η προηγούμενη χρονιά, μια μικρογραφία της ιστορίας των διμερών σχέσεων. Δύσκολα προοιωνίζεται αλλαγή στάσης στα θέματα που είναι καθοριστικά για την Άγκυρα, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (…) Στη νέα χρονιά, η τουρκική εξωτερική πολιτική αναμένεται όχι μόνο προκλητική αλλά και αρκούντως επιθετική, όπως άλλωστε και πέρυσι.» Αναμενόμενη, λοιπόν, η στάση της Τουρκίας. Για αυτό και η Ελλάδα θα έπρεπε να δείξει το δρόμο προς το διάλογο και τη συνύπαρξη. Αντ’ αυτού ο Ν. Δένδιας χαρακτηρίζει «επιτομή παραλογισμού» τη στάση της Άγκυρας και την εξωτερική της πολιτική ως «λαϊκίστικους και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς». Κάθε άλλο παρά διπλωματική στην κατεύθυνση του διαλόγου η φρασεολογία. Υπεύθυνη στάση για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να επιδείξει ψυχραιμία και επιθυμία διαλόγου, έμπρακτα. Αλλά μάλλον είναι –και φαίνεται– επιθυμία της η όξυνση της κρίσης. Μάλλον έρχεται θερμό (προεκλογικό) 2022. Και η σπίθα άναψε ήδη στην αλλαγή του χρόνου.

 

Τείχος ανοσίας ή ανοσία αγέλης

 

Όσο η κυβέρνηση καλλιεργεί «ασφάλεια» και «κυριαρχία», θάβει όσο πιο βαθιά μπορεί την πανδημία. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εξέπεμψε ένα ακόμα μήνυμα τύπου «τελευταίο μίλι», ενημερώνοντάς μας ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό». Η δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων περνά ασχολίαστη από τον πρωθυπουργό που από την Λήμνο δήλωσε κυνικά και ανεύθυνα «Από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές». Οι υπόλοιποι θάνατοι εμβολιασμένων μένουν «άκλαφτοι», στην υπηρεσία του σχεδίου περί «πανδημίας ανεμβολίαστων», το οποίο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, όπως και το δόγμα της διαστρέβλωσης [εδώ τον Άη Στράτη, τόπο εξορίας και βασανιστηρίων των κομμουνιστών, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τοπόσημο διχασμού», επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία]. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά «έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους στην Ευρώπη, οπότε προφθάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας». 

Για ανοσία της αγέλης κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, που ως μοναδικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων πήρε την αύξηση των σελφ τεστ κατά ένα, και μόνο για την πρώτη βδομάδα: «Το άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, με απόφαση Μητσοτάκη-Κεραμέως αποτελεί απόφαση για ανοσία της αγέλης και συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δέκα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, το ΚΙΝΑΛ πρότεινε επτά μέτρα, το ΚΚΕ πρότεινε έξι μέτρα. Η κυβέρνηση δεν απαντά σε κανένα από αυτά, ο Γ. Οικονόμου το μόνο που έχει να δηλώσει είναι ότι «οι μαθητές είναι πιο προστατευμένοι στις αίθουσες των σχολείων από όσο έξω». Χειροκρότημα, τίτλοι τέλους, αποχώρηση από την αίθουσα… κοιτώντας ψηλά.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet