Παράταση απλά των ανεπαρκέστατων μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, τη στιγμή που σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα μένουν σταθερά άνω των 20.000 και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 70. Παρόλ’ αυτά ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω το πέμπτο κύμα της Όμικρον απλά σαν «καλοκαιρινό μπουρίνι» που θα περάσει.

Έτσι για την κυβέρνηση αρκεί να μην ακούγεται μουσική στα μαγαζιά, οι πολίτες να φορούν διπλή μάσκα σε ΜΜΜ που στοιβάζονται σαν σαρδέλες, οι μαθητές απλά να διαπιστώνεται ότι είναι θετικοί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, χωρίς καμία πρόληψη για να μην κολλήσουν, ε και ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα φύγει –παρέα βέβαια με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

 

Κατάρρευση του ΕΣΥ

 

Κι ενώ σιγά–σιγά φαίνεται να υποχωρεί η πρόωρη πεποίθηση πως η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε όλους ανεξαιρέτως και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία –με αρκετό νοσοκομειακό προσωπικό να έχει νοσήσει και το σύστημα να καταρρέει– το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν προχωράει στην απαραίτητη στήριξη του ΕΣΥ, αλλά ακόμα και οι επιτάξεις κλινών στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύονται φιάσκο. Και αυτό γιατί η εγκύκλιος του υπουργείου δίνει το δικαίωμα στους κλινικάρχες να επιλέγουν ποιους αρρώστους θα δεχθούν, αφού θεσπίζει το, γενικότατο και απαράδεκτο ταυτόχρονα, κριτήριο της «απουσίας συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου».

Παράλληλα, πανδαιμόνιο επικρατεί και με την επιστράτευση ιδιωτικών γιατρών για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού με τον τρόπο που έκανε τη διαλογή το υπουργείο, έχει αφήσει ουσιαστικά χωρίς προσωπικό τις ιδιωτικές κλίνες που έχει επιτάξει, αλλά και μαιευτήριο που εφημερεύει καθημερινά και δέχεται πλήθος γυναικών. Ενώ δεν έχει λάβει υπόψιν κανένα ηλικιακό κριτήριο, με αποτέλεσμα να έχει επιστρατεύσει ακόμα και γιατρούς άνω των 70 ετών, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μην προχωρήσει (ιδεοληπτικά και εμμονικά) στις απαραίτητες προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού αορίστου χρόνου, προκειμένου να μην μείνει μετά την πανδημία ένα καλό σύστημα που δεν θα μπορεί να ξεπουλήσει.

Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι παλινωδίες, το υπουργείο Υγείας φρόντισε να δημιουργήσει κι άλλο πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφαιρώντας από τις εφημερίες το Παίδων Πεντέλης για να το κάνει εμβολιαστικό κέντρο (πιο αναλυτικά βλ. στο πλαίσιο της Μαρίας Λυκούρα). Την ίδια στιγμή έρχονται στη δημοσιότητα ολοένα και νέες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στις εφημερίες των νοσοκομείων, με το Αττικό, για παράδειγμα, την Τρίτη να είχε γεμίσει ράντζα με ασθενείς COVID και στην Κρήτη τα μεγάλα νοσοκομεία να έχουν φτάσει σε πληρότητα κλινών και ΜΕΘ στο 90%.

 

Έκθετη η κυβέρνηση για τα μοριακά τεστ

 

Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές έχουν προκαλέσει, προφανώς, σφοδρότατες αντιδράσεις τόσο από την αξιωματική και ήσσονα αντιπολίτευση, όσο και από τους υγειονομικούς. Συγκεκριμένα την Πέμπτη το πρωί, που ορίστηκε ως μέρα δράσης, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από τις πύλες, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης.

Κριτική δε προς τη διαχείριση της πανδημίας έχουν αρχίσει να ασκούν ακόμα και βουλευτές της ίδιας της ΝΔ, όπως ο Δ. Καιρίδης για τη δυνατότητα επιλογής ασθενών και ο Α. Κουτσούμπας για την ανάγκη συνταγογράφησης των μοριακών τεστ. Για το ζήτημα αυτό σημειώνεται πως η κυβέρνηση εκτίθεται συνεχώς, αφού η επιτυχία των δημάρχων Χαλανδρίου, Νεάπολης – Συκεών και Μοσχάτου – Ταύρου να εξασφαλίσουν μετά από διαπραγματεύσεις με εταιρείες μοριακά τεστ με κόστος 25 ευρώ λιανική τιμή, καταδεικνύει πως κεντρικά για το θέμα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια τόσο καιρό, αφήνοντας τον κόσμο στην τύχη του.

 

Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα στα σχολεία

 

Η ίδια λογική, δηλαδή, που ακολουθείται εν γένει από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, όπως διαπιστώθηκε και από το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εβδομάδα. Η εμμονή της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης, είχε ως αποτέλεσμα τη νόσηση χιλιάδων μαθητών. Για την ακρίβεια την Τρίτη βρέθηκαν θετικοί με σελφ τεστ 10.000 μαθητές, που την προηγούμενη ημέρα (προφανώς θετικοί και τότε) ήταν στο σχολείο σε τάξεις με 25 και παραπάνω παιδιά επί ώρες. Την Πέμπτη το βράδυ βρέθηκαν άλλα 6.364 μαθητές θετικοί.

Την επόμενη εβδομάδα ούτε να φανταστούμε πού θα έχουν φτάσει, αφού μετά και από αυτά τα αποτελέσματα, ως γνωστόν, ούτε οι τάξεις κλείνουν, ούτε σε προληπτική καραντίνα μπαίνουν οι επαφές των κρουσμάτων. Παρά μόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί που έχουν χριστεί, αναγκαστικά, υπεύθυνοι διαχείρισης COVID, θα πρέπει να βρουν τις επαφές του κάθε κρούσματος στο σχολείο, να τις ενημερώσουν και αυτές μετά από πέντε μέρες να κάνουν εκ νέου τεστ για να δουν αν έχουν κολλήσει. Μέχρι τότε πρέπει να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο και να μεταδίδουν τον ιό. Οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι COVID σημειώνεται πως προκειμένου να εκτελέσουν τις έξτρα αρμοδιότητές τους, εργάζονται και εκτός ωραρίου, ενώ όταν κάποιος μαθητής εμφανίσει συμπτώματα εν ώρα μαθημάτων, θα πρέπει να αφήνουν τη διδασκαλία τους, ώστε να τον απομονώσουν και να φροντίσουν για την εξέτασή του. Προφανώς και πάλι ούτε λόγος από την κυβέρνηση για πρόσληψη υγειονομικών για τα σχολεία, που θα έκαναν αυτή τη δουλειά.

Προληπτική καραντίνα δεν προβλέπεται ούτε και για την οικογένεια των ασθενών, με τους γονείς να υποχρεούνται να πάνε στις δουλειές τους και τα αδέρφια τους στο σχολείο μέχρι να βγουν κι αυτοί θετικοί σε κάποιο τεστ, που θα πρέπει να το πληρώσουν μόνοι τους. Ταυτόχρονα, η απουσία, ακόμα, θέσπισης άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς των παιδιών–κρουσμάτων σημαίνει την περαιτέρω διασπορά του ιού, αλλά και ότι οι γονείς των μικρών παιδιών που νοσούν, δεν δικαιούνται άδεια μετ’ αποδοχών για όσες μέρες χρειαστεί, προκειμένου να τα προσέξουν.

 

Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις

 

Η απάντηση της κυβέρνησης στα πολλαπλά αυτά προβλήματα ήταν, δια στόματος του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, ότι ευτυχώς άνοιξαν τα σχολεία και βρέθηκαν τα κρούσματα, φθάνοντας σε νέα επίπεδα θράσους και αλαζονείας.

Άμεσα, όμως, δίνεται και η απάντηση από την κοινωνία, αφού εκατοντάδες σχολεία ανά την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, απαιτώντας τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας ζητά την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ώστε να είναι δυνατή η αραίωση των τάξεων, τη διενέργεια συχνών και δωρεάν ράπιντ τεστ στα σχολεία, τη χορήγηση δωρεάν μασκών, την προληπτική καραντίνα χωρίς απουσίες και την ενίσχυση της καθαριότητας/απολύμανσης των σχολείων. Την Τρίτη, μαθητές/φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς προχώρησαν σε διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Ενώ το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, έχει κηρυχθεί ως «Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια», καλώντας σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πλατείες όλης της χώρας, προκειμένου η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να αναγκαστεί να λάβει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, να συνταγογραφήσει τη διενέργεια μοριακών τεστ, να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ και να θεσπίσει μέτρα προστασίας της υγείας σε σχολεία και δουλειές.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet