Το υπουργείο Υγείας στις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσε την αναστολή των 24ωρων εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, με στόχο τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε, δεδομένου ότι αφορά ένα από τα τέσσερα –μόνο– δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό παιδιών όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από γειτονικούς νομούς. Ένα νοσοκομείο που από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχει εξετάσει πάνω από 11.000 παιδιά, από τα οποία 750 COVID θετικά, και έχει νοσηλεύσει μόνο στην Παιδιατρική Κλινική πάνω από 1.300 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Η κυβέρνηση τους ΝΔ δείχνει ότι δεν διστάζει να προχωρήσει σε «ακρωτηριασμό» τους δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, τη στιγμή μάλιστα που η πανδημία είναι σε έξαρση και η πίεση των νοσοκομείων τους εφημερίες είναι αφόρητη. Τους, η ανάθεση του εμβολιασμού των παιδιών στα νοσοκομεία και όχι σε δομές τους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί πρωτοφανή πρακτική διεθνώς, δεδομένου ότι ενισχύει τη δυσπιστία των πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων.

Γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του Παίδων Πεντέλης, αντιδρώντας στη διαλυτική για το νοσοκομείο απόφαση, προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Στα αιτήματά τους η απρόσκοπτη συμμετοχή του νοσοκομείου στο πρόγραμμα εφημεριών του Λεκανοπεδίου Αττικής και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, με ενδεχόμενη αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο μέτρο των δυνατοτήτων.

Η αυταρχική απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν η άμεση κατάθεση αγωγής για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. «Με την υπ. Αριθμ. 33/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε παράνομη η απεργία εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης. Οι εμβολιασμοί των παιδιών τους και η λειτουργία τους δομής συνεχίζεται κανονικά», ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και των συνδικαλιστικών φορέων που προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανέφερε ότι είναι «ντροπή, απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό ο υπουργός Υγείας να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση».

Η ΟΕΝΓΕ τόνισε σε ανακοίνωσή τους ότι: «Η επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση δείχνει ότι τους φοβούνται. Στον αυταρχισμό τους κυβέρνησης απαντάμε με δυνάμωμα των αγώνων τους».

Ο τομεάρχης Υγείας τους ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αντιδρώντας στην ενέργεια του υπουργού έκανε λόγο για «πολιτική «σιδηράς πυγμής» εναντίον των γιατρών του Παίδων Πεντέλης» και για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet