Για τις 13 Φεβρουαρίου 2023 αναβλήθηκε η δίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός (πρώην και νυν διευθύνοντων συμβούλων) που κατηγορούνται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ καθώς και του εκπροσώπου εταιρείας μεταφορών για άμεση συνέργεια στο αδίκημα.
Η δίωξή τους προέκυψε μετά από καταγγελία οχτώ πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη πριν από πέντε χρόνια αλλά και από Πράξη Βεβαίωσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 18 Μαΐου του 2018. Σε αυτήν διαπιστώνονταν παραβάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τον τρόπο μεταφοράς τους από τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα.
Το αδίκημα αναδείχθηκε και μέσα από μια σειρά περιβαλλοντικών ατυχημάτων στην περιοχή, με διαρροή τοξικών αποβλήτων από φορτηγά συνεργαζόμενης εταιρείας με την Ελληνικός Χρυσός.
Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε ελέγχους τόσο την 11η Δεκεμβρίου 2015 στις Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ολυμπιάδα όσο και στις 23 Ιουνίου 2016, μετά από καταγγελία κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με μεταφορά τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα με φορτηγά ανοικτού τύπου. Εκεί διαπιστώθηκε πως η εταιρεία, παρότι της έχει βεβαιωθεί η ίδια παράβαση και έχει επιβληθεί σχετικό πρόστιμο, δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις του νόμου και δεν προέβη στη διενέργεια των προβλεπόμενων δοκιμών χαρακτηρισμού των αποβλήτων της, συνεχίζοντας να αποδίδει στα απόβλητα τον χαρακτηρισμό των μη επικινδύνων. Επιπλέον, η εταιρεία διακινούσε μεγάλη ποσότητα αποβλήτων μέσω μιας μεταφορικής εταιρείας αντιμετωπίζοντας τα ως μη επικίνδυνα.
Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα, στο παραπεμπτικό βούλευμα επισημαίνεται πως η Ελληνικός Χρυσός δεν χρησιμοποιούσε τα σωστά όρια στις μετρήσεις της αλλά εκείνα που εξυπηρετούσαν την ίδια. Έτσι διέθετε στο ρέμα του Μαυρόλακκα απόβλητα που υπερέβαιναν σε σημαντικό βαθμό τα επιτρεπόμενα όρια σε βαρέα μέταλλα, κάτι που της είχε επισημανθεί από προηγούμενο έλεγχο του Σώματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «πρόκειται για συστηματική απόρριψη των υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις, από την έναρξη της δραστηριότητάς της (ήτοι το 2ο εξάμηνο του 2011) τούτη οδηγεί σε ρύπανση και υποβάθμιση των υδάτων».
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος διαπίστωσε μετά από αυτοψία ότι εταιρεία μεταφοράς που εκπροσωπείται από τον τρίτο κατηγορούμενο μετέφερε επικίνδυνα απόβλητα που παραλάμβανε από την Ελληνικός Χρυσός και τα εναπόθετε στο ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα με άδεια και όρους μεταφοράς μη επικινδύνων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς διαχείρισής τους και να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου μεταφορές μεγάλου όγκου επικίνδυνων αποβλήτων λάμβαναν χώρα για μακρό διάστημα, τουλάχιστον από το 2014 μέχρι και τα μέσα του έτους 2016, μέσα από την επαρχιακή οδό Ολυμπιάδας - Στρατωνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα το Δικαστικό Συμβούλιο επισημαίνει την πολιτική της Ελληνικός Χρυσός να απευθύνει εξώδικο σε βάρος της Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος ένα μήνα μετά την αυτοψία στις εγκαταστάσεις της, κάτι το οποίο, όπως λέει, «εγείρει ερωτήματα για τις πραγματικές διαθέσεις της Ελληνικός Χρυσός, εκπεφρασμένες από τον εκάστοτε εκπρόσωπό της. Άραγε, η προάσπιση του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων της αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι πράγματι κυρίαρχο μέλημά της;».
Τουλάχιστον τέσσερα περιβαλλοντικά ατυχήματα συνέβησαν από το 2013 μέχρι και σήμερα με το τελευταίο να καταγράφεται τον Μάρτιο του 2018.
Στις 10 Μαρτίου 2018 μια νταλίκα που μετέφερε χύδην απόβλητα της Ολυμπιάδας, τα οποία θα έπρεπε να διαχειρίζονται ως επικίνδυνα, ανετράπη κοντά στα αρχαία Στάγειρα με αποτέλεσμα να χυθούν δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων στα πρανή του δρόμου. Αντίστοιχα παρόμοιο ατύχημα συνέβη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης με διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από φορτηγό που κινούνταν προς στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης. Στις 5 Οκτωβρίου 2013 ο καπετάνιος πλοίου που μετέφερε συμπυκνώματα της Ελληνικός Χρυσός αρνήθηκε να φορτώσει κοντέινερ με φορτίο της εταιρείας καθ’ ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών αποβλήτων. Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου 2013 φορτηγό που μετέφερε φορτίο της εταιρείας άρπαξε φωτιά στα ελαστικά και ακινητοποιήθηκε και πάλι κοντά στην περιοχή της Ρεντίνας.
Το περιστατικό είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από κατοικημένες περιοχές, μια ανησυχία η οποία κρατάει χρόνια καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν τέτοιου τύπου μεταφορές συνεχίζονται ακόμη.