Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν αμερικανορωσικές διαβουλεύσεις, κεκλεισμένων των θυρών, στη Γενεύη. Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και της ρωσικής ο ομόλογός της, Σεργκέι Ριαμπκόφ. Οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους Ρεπουμπλικάνους και κυρίως από τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα ή δεν υπήρξαν ή δεν ανακοινώθηκαν επισήμως.

Η αμερικανική πλευρά χώρισε τα θέματα που απορρέουν από τη ρωσική πρόταση σε δύο ενότητες: α) τα non-starters, δηλαδή θέματα που δεν πρέπει να συζητηθούν και β) τα θέματα γύρω από τα οποία μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Η Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κλείσει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι για τις ΗΠΑ το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων είναι το ουκρανικό και όχι η επέκταση του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ζητούν να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η Ρωσία ζητάει από τις ΗΠΑ τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και αυτό να προκύπτει από έγγραφες νομικές δεσμεύσεις και ρήτρες, επειδή δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στις προφορικές διαβεβαιώσεις του παρελθόντος που δεν τηρήθηκαν, μετά το 1997. Η Μόσχα προτείνει τη συμμετοχή της, με ίσους όρους, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, «να μην κλείσουν οι ανοικτές θύρες» του ΝΑΤΟ γενικώς, αλλά να παραμείνουν κλειστές για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, επειδή και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ανοικτά εδαφικά θέματα με τις μη αναγνωρισμένες αυτοανακηρυγμένες ανεξάρτητες περιοχές. Από τη ρωσική πλευρά προτείνεται η εγκατάσταση νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία να συζητηθεί στα πλαίσια της θέσπισης κανόνων για την εγκατάσταση τακτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι σε κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να συναινέσουν οι ΗΠΑ. Από το Κρεμλίνο τονίζεται ότι η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την υπό κατάρρευση της εποχής του Γέλτσιν και οι ΗΠΑ πλέον δεν μπορούν να κινούνται με την έπαρση εκείνης της εποχής και να μην διαβουλεύονται με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Όσο για τη διάταξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας δηλώθηκε από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ότι «εμείς από μόνοι μας θα αποφασίζουμε πού και πότε θα διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας και θα συνεχίσουμε τη διεξαγωγή τους με βάση την ασφάλειά μας».

Στις 12 Ιανουαρίου συγκλήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Στο σχέδιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, που έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα στις 17 Δεκεμβρίου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, προτείνεται η βορειοατλαντική συμμαχία να σταματήσει την επέκτασή της στην Ουκρανία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Η σύγκλιση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας έγινε στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος μέχρι το 2018 ήταν μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο, το οποίο δεν συγκλήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω των άσχημων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός συνασπισμός και δεν υποχρεώθηκε κάποιος να γίνει μέλος του. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ τη δεδομένη στιγμή δεν είναι αλήθεια ότι αποτελεί επεκτατική πράξη. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για την εμπέδωση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Τα θέματα μεταφέρθηκαν και συζητήθηκαν στα πλαίσια του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις 13 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος Τύπου του Τζο Μπάιντεν , Τζεν Ψάκι, μίλησε απαξιωτικά για τη Μόσχα και την κατηγόρησε ότι διαδίδει ψευδείς ειδήσεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προσέγγισε τις διαπραγματεύσεις με τον δέοντα επαγγελματισμό και ότι αν συνεχίσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, θα υποστεί πολύ μεγάλες συνέπειες. Ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και αναμένει όχι δημαγωγικές ανακοινώσεις, αλλά γραπτές απαντήσεις στις συγκεκριμένες προτάσεις της και συνέστησε στην κ. Νούλαν να είναι πιο προσεκτική στη φρασεολογία της, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Στη Μόσχα θεωρούν ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι ΗΠΑ ξεσυνήθισαν να κάνουν διαπραγματεύσεις, επειδή έδιναν μόνο εντολές, και ότι είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι πλέον δεν μπορούν να αποφασίζουν ερήμην των άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Κίνας και της Ρωσίας. Κανένας βέβαια δεν περίμενε να υπάρξει ταύτιση μετά από τρεις συναντήσεις. Το χάσμα είναι πολύ βαθύ.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet