Είναι ακατανόητο το γιατί να επιλέξει ο πρωθυπουργός να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης. Ο συντονιστής αυτής, Ν. Χατζηνικολάου, είπε εισαγωγικά πως ήταν δική του πρωτοβουλία, λόγω της πανδημίας, όμως η συνέντευξη ούτε κινήθηκε αποκλειστικά στην υγειονομική κρίση, ούτε παρατέθηκαν κάποια νέα στοιχεία όξυνσης, ώστε να απαιτείται επείγουσα ενημέρωση των πολιτών από τον πρωθυπουργό. Το αντίθετο, η εκτίμηση του πρωθυπουργού ήταν ότι «θα έχουμε αποκλιμάκωση» και ότι «βαδίζουμε προς το τέλος του κύματος της Όμικρον». Επομένως, προς τι η βιάση για μία συνέντευξη «ενώπιος ενωπίω»;

 

Η συγκυρία

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε άναψαν πολλές σπίθες. Άνοιξαν τα σχολεία, χωρίς μέτρα αποτροπής της υπερμετάδοσης, με 15.000 κρούσματα και 6.900 απόντες εκπαιδευτικούς. Επιχειρήθηκε να κλείσει το νοσοκομείο Παίδων, ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο. Ανακοινώθηκε πανελλαδικό κάλεσμα δράσης για την υγεία στις 22 Ιανουαρίου, στις 12 μ., στο Σύνταγμα και στις πλατείες. Ανακοινώθηκε η παράταση του μέτρου απαγόρευσης της μουσικής, χωρίς να παίρνονται μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Το #δικό_σας_συνάδελφοι, που ξεκίνησε από τον Χρήστο Δάντη και έγινε πρώτο στις τάσεις στο τουίτερ, έδειξε τη συσσωρευμένη οργή που υπάρχει. Κλήθηκαν σε απολογία τρεις δημοσιογράφοι, που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis (Γιάννα Παπαδάκου, Κώστας Βαξεβάνης, Αλέξανδρος Τάρκας) ποινικοποιώντας την ερευνητική δημοσιογραφία. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην 24η θέση στο σύνολο των 27 της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και η δίωξη για κατηγορίες όπως κατάχρηση εξουσίας, εκβιασμοί, παράβαση καθήκοντος και εγκληματική οργάνωση θα τη φτάσει με γδούπο στον πάτο της κατάταξης. Ακόμα, η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, σύμφωνα με την Eurostat, με 39,1% τον Νοέμβριο και δέκα μονάδες διαφορά από τη δεύτερη σε κατάταξη χώρα, την Ισπανία.  Η Eurostat δημοσιοποίησε, επιπλέον, πως οι ανατιμήσεις στον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα έφτασαν το 34,8%, όταν στην ευρωζώνη η άνοδος ήταν 26%, όπως και ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 5%. Επιπλέον, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί -1.100 πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε- με την πρώτη κατοικία να μην προστατεύεται πια και να βγαίνει στο σφυρί.

 

Κατ’ επιλογήν

 

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην πει τίποτα με το όνομά του. Η πανδημία ήταν «περιπέτεια», η ακρίβεια «αναταραχή», η Βόρεια Μακεδονία –σταθερά- «γειτονική χώρα». Επίσης, επέλεξε να δοκιμάσει την οργή του κόσμου, αφού οι περισσότερες από τις απαντήσεις του ήταν είτε προκλητικές [«ήταν καλύτερη χρονιά το 2021 από το 2020. Ήταν χειρότερη χρονιά ως προς τους νεκρούς», «έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό»] είτε καταφανώς ψευδείς. Είπε τόσα πολλά ψέματα, που αναζητούσαμε την αλήθεια αυτή τη μιάμιση ώρα, έστω και σε μία απάντηση.  Ενδεικτικά, κατά τον πρωθυπουργό με τις ΜΕΘ «φτάσαμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» (ο μέσος όρος είναι 11,5 κλίνες ανά 100.000 άτομα και στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες), «το PCR δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα» (στην Ευρώπη συνταγογραφείται σε 17 χώρες), «Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τον έχουμε προσλάβει» (η πάγια τακτική είναι οι τρίμηνες συμβάσεις), «η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα» (μείωση του εισοδήματος κατά το 1/6, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Ακόμα επέλεξε για μία ακόμα φορά το δρόμο της αμετροέπειας και της αλαζονείας. Όσον αφορά τη συζήτηση για τις ΜΕΘ είπε ανερυθρίαστα «αν μπεις στη ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, έχεις σημαντικές πιθανότητες να μη βγεις ζωντανός». Όσον αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια είπε «να ξέρει ο πολίτης, ο οποίος θα πληρώσει περισσότερα, ότι θα πλήρωνε πολλά περισσότερα εάν δεν γινόταν η κρατική παρέμβαση».

 

Μισές δεσμεύσεις

 

Για να δικαιολογήσει την παρουσία του σε μία τηλεοπτική συνέντευξη «άνοιξε» και κάποια χαρτιά, κρατώντας όμως και ένα μυστήριο… Προέβη, δηλαδή, σε μισές δεσμεύσεις. Δήλωσε πως μας επιφυλάσσει «μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που το ΕΣΥ έχει ανάγκη την επόμενη μέρα». Για τη στήριξη του κλάδου του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης, «θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται από την επιχείρηση». Για την ενίσχυση του εισοδήματος ανακοίνωσε «δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου (…) Δεν μπορώ να την προσδιορίσω, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι σημαντική αύξηση».

Μερικά μόνο στοιχεία να παραθέσουμε ως προς τις δεσμεύσεις, για το 2022 μειώθηκε ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας κατά 820 εκατ., για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 280 εκατ. και κατά 140 εκατ. στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μόνο ανησυχία γεννά η πρόθεση για μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Η ΓΣΕΒΕΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου για την εστίαση, με τον πρόεδρό της Γ. Καββαθά να δηλώνει πως «χάθηκε το 50% του τζίρου την περασμένη διετία. Ο χαμένος τζίρος δεν θα αναπληρωθεί ποτέ. Τα συσσωρευμένα χρέη είναι πάρα πολλά». Πώς να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με μέτρα διάρκειας δύο εβδομάδων και μόνο αναστολής; Ως προς τον κατώτατο μισθό, η αύξηση που φημολογείται ότι θα εφαρμοστεί την Πρωτομαγιά, μέρα ορόσημο στις εργατικές διεκδικήσεις, είναι της τάξης του 6%. Με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο κατά 135%, την αύξηση του γενικού ΔΤΚ κατά 5,1%, τις αυξήσεις στα τρόφιμα κατά 19,7%, πώς θα φανεί η φημολογούμενη αύξηση 6%, δηλαδή από τα 663 στα 703 ευρώ;

 

Ο δρόμος της έντασης

 

Για να ολοκληρώσει την εικόνα του ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της βίας στα πανεπιστήμια. Ως προς το πρώτο, έφτασε στην εξής επικίνδυνη για την εξωτερική πολιτική δήλωση: «Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα». Το δρόμο της έντασης ακολούθησε –σταθερά- και στα πανεπιστήμια. Αφού μίλησε πατρικά και τρυφερά για τους φοιτητές [«είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάσει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές;»] δήλωσε με πυγμή ότι «αν χρειαστεί να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια η αστυνομία για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εμφάνισης, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κατονομάσει την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και να την αξιολογήσει πολιτικά. Ήταν απαξιωτικός και προσβλητικός, όποτε αναφέρθηκε σε αυτή. «Δεν μπορώ να δεχτώ την αντιπολιτευτική υστερία», «η καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης (ήταν το 50+1)». Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ανήθικο αυτό που έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ότι έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση», ενώ επισήμανε για μία ακόμα φορά ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ, άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή». Κατέληξε δε πως «δεν ακούσαμε ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση».

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εκτεθεί σε μία συνέντευξη, που δεν είχε τίποτα να προσθέσει. Ήταν σαν να έκανε πρόβα το προεκλογικό του κουστούμι, να δει αν του πάει και αν αρέσει στον κόσμο. Όπως ο ίδιος τόνισε «ο κόσμος το τελευταίο το οποίο θέλει σήμερα είναι η τοξικότητα. Δεν θέλει πόλωση, δεν θέλει ακραίες φωνές. Εγώ προσπαθώ πάντα να εκπέμπω έναν λόγο μετριοπαθή και συναινετικό». Κάθε άλλο, και τοξικός και πολωτικός και ακραίος αποδείχθηκε, όταν βρέθηκε ενώπιος ενωπίω… με κάποιον που ένιωσε οικεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet