ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Από το «ποτέ την Κυριακή», ως αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου, βρεθήκαμε στο «κάποιες Κυριακές» και, αυτήν την Κυριακή, ενώπιον του διακυβεύματος για εν τοις πράγμασι κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Σχεδόν το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο εμπόριο και των εμπορικών συλλόγων της χώρας αντιτίθενται στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και, αν παρατηρήσει κάποιος ποιοι δεν αντιστέκονται, απλώς αποκαλύπτεται με σαφήνεια ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της πλειοψηφίας.

«Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι το διακύβευμα της κυριακάτικης αργίας, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων» επισημαίνει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν να επιβάλουν τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο. Μετά από αγώνες και προσφυγή στο ΣτΕ κατορθώσαμε να ισχύουν οι 7 Κυριακές το χρόνο. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε στο πλάι μας όλες τις οργανώσεις του εμπορίου, σχεδόν όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, συγκεκριμένα το 88%, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Οι μόνοι που επιχειρούν να ανοίξουν, είναι τα καταστήματα στην Ερμού και το Κολωνάκι, στην Αθήνα, το κέντρο της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά. Και αυτό γιατί ο στόχος τους είναι να επεκταθεί το μέτρο, ώστε να επιτευχθεί η υφαρπαγή του τζίρου από τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξαφανιστούν. Ακόμα και κάποιοι σύλλογοι που έβλεπαν με θετικό μάτι το μέτρο και συζητούσαν τις 10-12 Κυριακές το χρόνο, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τώρα βλέπει ότι δεν περπατάνε ούτε οι 7 Κυριακές. Είναι πλέον αποδεδειγμένο και στην πράξη. Το 90% των εμπορικών καταστημάτων στη χώρα μας είναι μικρές επιχειρήσεις με κάτω από τέσσερις εργαζόμενους. Αυτές εξαφανίζονται».

Έχει αποδειχτεί στην πράξη

Τα επιχειρήματα καταστηματαρχών και εργαζομένων συμπίπτουν και προκύπτουν από τη βιωμένη πραγματικότητα. Όπως υπογραμμίζει ο Θ. Βασιλόπουλος, «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όχι μόνο δεν προσφέρει κανένα κέρδος, αλλά είναι καταστροφική. Όχι μόνο δεν επιφέρει αύξηση τζίρου, αλλά προσθέτει έξοδα που αποδεικνύονται δυσβάστακτα. Παράλληλα, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει και για έναν ακόμα λόγο: σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2016, προβλέπεται μείωση της λαϊκής κατανάλωσης από το -1,4% στο -2,6%. Με αυτήν τη συνθήκη και όταν τα καταστήματα στη χώρα μας ήδη παραμένουν ανοιχτά 5 μέρες την εβδομάδα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, δεν έχει νόημα η εγκατάλειψη της αργίας της Κυριακής. Τέλος, αυτό το μέτρο επιφέρει σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα: κανένας σχεδόν εργαζόμενος δεν πληρώνεται την κυριακάτικη εργασία του, ενώ δουλεύουν και 6ήμερα».
«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί αυτές τις συνέπειες η κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο γγ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Πολύ μάλλον που, όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε δεσμευθεί για την προστασία της κυριακάτικης αργίας. Χρειάζεται τώρα να αποδείξει στην πράξη ότι έχει τη βούληση να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση. Παρά τις πιέσεις που ασκεί το κουαρτέτο. Αλλιώς οδηγούμαστε σε πόλεμο».
«Το επιχείρημα της άλλης πλευράς, που μιλά για απελευθέρωση του εμπορίου, είναι σαν να διατείνεται ότι θα βάλουμε σε ένα ενυδρείο καρχαρίες, γαύρους, σαρδέλες, λαυράκια και θα δούμε ποιος θα επιβιώσει. Το επιχείρημα της τουριστικής ανάπτυξης είναι επίσης σαθρό, αφού έτσι κι αλλιώς τέτοιες επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές είναι ανοιχτές, και μάλιστα με νόμο του Μεταξά».

Ζ.Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet