Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αποτροπή υιοθέτησης αλλαγών και ρυθμίσεων οι οποίες θα προκαλέσουν ένα ακόμη «κούρεμα» συντάξεων και παροχών φαντάζει πολύ δύσκολη. Η περίπτωση που αφορά τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους γιατρούς είναι ενδεικτική…
Όπως είναι γνωστό, το 2011, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3986 αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε «απαγορευτικά» -κατά τους εκπροσώπους τους- ύψη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη διαγραφή περίπου 10.000 ασφαλισμένων από το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ περίπου οι 6 στους 10 από τους υπαγόμενους στο εν λόγω ταμείο μπήκαν στη λίστα των «οφειλετών». Μετά από αγώνα 2,5 ετών η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το νόμο 4331 ενσωμάτωσε άρθρα για τη διετή μόνο (2015 - 2016) αναστολή των αυξήσεων σε κατηγορίες ασφαλισμένων, εξαιρώντας όσους δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους, αλλά ταυτόχρονα επαναφέροντας τις αναδρομικές -από το 2011- αυξήσεις.
Τα συλλογικά όργανα των μηχανικών χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις αυτές σαν «ασπιρίνη στον καρκινοπαθή». Το χειρότερο, όμως, ήταν ότι η «ασπιρίνη» αυτή είχε διάρκεια μόνο ενός εξαμήνου…
Με το τρίτο μνημόνιο, ακόμη και αυτές οι ρυθμίσεις - «ασπιρίνες» καταργήθηκαν σε συνεννόηση με τους «θεσμούς» (πάλαι ποτέ «τρόικα», νυν «κουαρτέτο»). Σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα των μηχανικών, με τον πρόσφατο νόμο δόθηκε τέλος στη δυνατότητα που είχε παραχωθεί μόλις λίγους μήνες πριν σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (του ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.
Το «πισωγύρισμα» αυτό στη βάση όσων συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο ίσως είναι ενδεικτικό για το σύνολο του ασφαλιστικού. Η μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας είναι να περικοπούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ επιπλέον από το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης το 2016 και θα υπάρξει συνέχεια… Με το χρόνο να «μετρά» αντίστροφα και τους εταίρους – δανειστές να περιμένουν μέσα στον Νοέμβριο το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαντάζει «άπιαστος στόχος», ενώ η «αιμορραγία» του Συστήματος εξαιτίας της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής διογκώνει καθημερινά τα ήδη μεγάλα, και επί σειρά ετών δυσεπίλυτα, προβλήματα.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet