Ανάμεσα στο μνημόνιo, τις εισηγήσεις των “Σοφών” και την πρόταση Ρομπόλη η κυβέρνησηΜε το χρόνο να «κυλά» αντίστροφα, τις πιέσεις των εταίρων - δανειστών να εντείνονται και το πρόβλημα, ελέω -και- της συνεχιζόμενης ύφεσης, να διογκώνεται, το ασφαλιστικό μοιάζει να αποτελεί την πιο μεγάλη «νάρκη» την οποία σε αυτή τη χρονική στιγμή έχει μπροστά της η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζοντας ήδη αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός των κομμάτων τους, καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στα μνημονιακά μέτρα, τις εισηγήσεις της «Επιτροπής Σοφών» και την «πρόταση Ρομπόλη» και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν στις κατά το δυνατόν πιο μικρές περικοπές στις συντάξεις και τις παροχές, μεταρρυθμίζοντας ενδεχομένως και εκ βάθρων το ισχύον σύστημα. Ωστόσο, με βάση τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και τα δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, ένα νέο, μεγάλο «κούρεμα» των συνταξιοδοτικών αποδοχών φαντάζει σχεδόν αδύνατο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέσω του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και του αρμόδιου υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχο της επικείμενης μεταρρύθμισης αποτελεί η διαμόρφωση ενός «κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη, οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος επιχείρησαν να ενημερώσουν τα στελέχη του κόμματος για τα σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση. Επισήμαναν ότι τα ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομικά θέση και έκαναν σαφές ότι ο στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η θέσπιση μιας «εθνικής σύνταξης» -μετά τα 67- για όλους, της τάξης των 384 με 392 ευρώ το μήνα, στην οποία θα προστίθεται, βάσει και των μνημονιακών ρητρών, η «αναλογική» (το ποσό το οποίο θα προκύπτει από τον υπολογισμό των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος). Παράλληλα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη φέρονται να επέμειναν στην ανάγκη εκ νέου υπολογισμού όλων των συντάξεων.
Υπάρχει εναλλακτικήΣύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν ικανοποίησαν αρκετά από τα στελέχη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι, μάλιστα, μετά τη λήξη της πρόσφατης συνεδρίασης, ανέφεραν ότι δεν θα δεχθούν ένα ακόμη δραστικό «κούρεμα» συντάξεων, παροχών και ευρύτερων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι πιο δίκαιες και βιώσιμες λύσεις μπορούν να αναζητηθούν, όχι μέσα από τις μνημονιακές ρήτρες και τις εισηγήσεις της Επιτροπής «Σοφών», αλλά από την υιοθέτηση τουλάχιστον ορισμένων εκ των βασικών αξόνων της πρότασης του πρώην επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.
Σε αντιδιαστολή με τα όσα έχουν εισηγηθεί οι «Σοφοί» (μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε ένα υπερ - κεφαλαιοποιητικό, «νοητής κεφαλαιοποίησης»), τα οποία κατά τον κ. Ρομπόλη θα επιφέρουν περίπου 30% μείωση των συντάξεων για τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν το 1993) και 10% για τους «νέους», ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει προτείνει την παραμονή στο σημερινό καθεστώς, με εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 με καθιέρωση «βασικής» και «αναλογικής» σύνταξης. Για την αντιμετώπιση δε του προβλήματος ρευστότητας που προκαλείται λόγω της μεγάλης ανεργίας (ξεπερνά το 25%) προτείνεται ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής (προκαλεί απώλειες της τάξης των 6 δισ. ευρώ το χρόνο) και η προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης με επιδότηση όχι επί του μισθού αλλά επί των εισφορών, ούτως ώστε να κατατίθενται απευθείας σε έναν ενιαίο φορέα είσπραξης τους.
Νάσος Χατζητσάκος