«Τι είναι στ’ αλήθεια
ο άνθρωπος
Πού να ξέρω ο άνθρωπος
τι είναι
Ποιος να το ξέρει τάχα
Δεν ξέρω ο άνθρωπος τι είναι
Ξέρω την τιμή του μονάχα»
Μπ. Μπρέχτ «Το τραγούδι
του έμπορα»


Του Δημήτρη Μάντζαρη*

Την προπερασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ο καιρός στη Λέσβο ήταν βροχερός. Η θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τα ανατολικά παράλια του νησιού με τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, έδειχνε την πρώτη χειμωνιάτικη διάθεση της. Μια πρώτη λογική σκέψη θα ήταν πως με τέτοιο καιρό οι επισφαλείς βάρκες των δουλεμπόρων θα έμειναν δεμένες στις τουρκικές ακτές. Κι όμως, το επόμενο πρωί, εκατοντάδες βρεγμένοι ως τα νύχια ταλαίπωροι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρτι αφιχθέντες απ’ την απέναντι ακτή, έπαιρναν το δρόμο μέσα στη βροχή για να καταγραφούν στη Μόρια, στο επίσημο πια και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Hotspot της Λέσβου.
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου εξελίχθηκε η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία του 2015. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τρία νεκρά παιδιά και 75 αγνοούμενοι σ’ ένα ναυάγιο 200 ατόμων ανοιχτά του Μολύβου. Και ο τραγικός κατάλογος δεν έχει τέλος…
Το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη, που δεχόταν στο φιλόξενο χώρο του αυτούς τους καταραμένους που δεν ευτύχησαν να πατήσουν ζωντανοί το πόδι τους στην Ευρώπη, τη γη της επαγγελίας, γέμισε πια και δεν χωρά άλλους νεκρούς.
Στην Τουρκία η βιομηχανία εκμετάλλευσης των προσφύγων καλά κρατεί αποφέροντας σ’ ολόκληρο το σύστημα εξουσίας της γειτονικής χώρας σημαντικούς άδηλους πόρους, ώστε να συντηρείται με την ανοχή, την επίβλεψη, αν όχι και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αλλά τη νεοφιλελεύθερη κλίκα που κυβερνά την Ευρώπη, δεν φαίνεται να την απασχολούν όλα αυτά. Η τελευταία συνάντηση κορυφής είχε ως βασικό θέμα τον έλεγχο (sic!) των προσφυγικών ροών, την ενίσχυση των συνόρων, βάζοντας ως χωροφύλακες κυρίως τους ανατολικοευρωπαίους Ούγγρους, Σλοβένους, Τσέχους και Βούλγαρους συμμάχους, που όπως και στο ελληνικό ζήτημα, έτσι και στο προσφυγικό, είναι «οι γενίτσαροι» της νέας Ευρώπης.
Αυτοί που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς, την ίδια ώρα είναι οι ίδιοι που υψώνουν τείχη και φρούρια στην ελεύθερη διακίνηση της ανθρώπινης εργασίας, του ανθρώπινου πολιτισμού και γενικά των ανθρώπων. Ακόμα κι αν καταφέρουν να περάσουν το Αιγαίο, πρέπει να φέρουν το σημάδι του «παράνομου», του ανθρώπου δεύτερης διαλογής, του «λαθραίου», όπως συνηθίζουν να τους λένε. Θέλουν να αγοράζουν φτηνά την εργατική δύναμη των προσφύγων και ταυτόχρονα να ληστεύουν τον πλούτο στις χώρες προέλευσης τους καταστρέφοντας ολόκληρες χώρες, ολόκληρους πολιτισμούς!
Όλοι όσοι ζούμε στη Μυτιλήνη αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των προσφυγικών ροών! Ούτε οι συνοριοφύλακες, ούτε η Frontex, ούτε οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Όπως δεν τις εμπόδισε ο φράκτης του Έβρου. Η λογική του Hotspot της Μόριας έχει ήδη καταρρεύσει πριν καλά - καλά ξεκινήσει να λειτουργεί! Με ΜΑΤ και δακρυγόνα και ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο ή κάτω απ’ τα δένδρα, με παιδιά και γυναίκες να μένουν ώρες όρθιοι στη βροχή για να «ταυτοποιηθούν», μόνο φυλακές τύπου «Παγανής» φτιάχνεις και όχι σύγχρονα ανοιχτά κέντρα υποδοχής. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση μιλούσε για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας κι όχι για Hotspot.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει τούτη τη φορά να μην υποκύψει σε κανένα εκβιασμό. Κι αν σύρθηκε στα μνημόνια υπό τον ωμό εκβιασμό για χρεοκοπία στη χώρα, τώρα στο προσφυγικό δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει το ίδιο!
Αυτό που τώρα προέχει είναι άμεσα να σταματήσει αυτός ο κύκλος αίματος, που άνοιξε με τα ναυάγια του Αιγαίου. Και ο μόνος ασφαλής τρόπος γι’ αυτό είναι το άμεσο άνοιγμα του φράκτη του Έβρου, που θα διασφαλίζει ένα προσωρινό ασφαλές πέρασμα στους δύστυχους αυτούς ανθρώπους. Τώρα! Πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στον Μολώχ του Αιγαίου! Και η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη που μέχρι σήμερα ο φράκτης στον Έβρο εξακολουθεί να παραμένει κλειστός!

Δημήτρης Μάντζαρης
μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Λέσβος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet