56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονικης


«Βικτόρια»

Επιμέλεια: Στράτος Κερσανίδης

Με μια ταινία η οποία χαρακτηρίστηκε «τεχνικός άθλος» και κέρδισε το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για τη διεύθυνση φωτογραφίας, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, το 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη «Βικτόρια» (Victoria) του Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο διάρκειας 144 λεπτών. Η ταινία του γερμανού σκηνοθέτη διαθέτει μεγάλες δόσεις σασπένς και έντασης. Αφηγείται την ιστορία μιας ισπανίδας στο Βερολίνο, της Βικτόρια, η οποία ένα βράδυ, μετά από τη γνωριμία της με μια παρέα νεαρών και μια νύχτα διασκέδασης, γίνεται συνεργός σε ληστεία χωρίς να το καταλάβει.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα το Χρυσό Αλέξανδρο, θα διεκδικήσουν 14 ταινίες.
Πρόκειται για τις: «600 μίλια» (600 millas) σκ. Γκαμπριέλ Ριπστάιν (Μεξικό), «Μποξ» (Box) σκ. Φλορίν Σερμπάν (Ρουμανία-Γαλλία-Γερμανία), «Εύα Νόβα» (Eva Nova) σκ. Μάρκο Σκοπ (Σλοβακία), «Από μακριά» (Desde allá) σκ. Λορέντσο Βίγας (Βενεζουέλα-Μεξικό), «Γυάλινη χώρα» (Glassland) σκ. Τζέραρντ Μπάρετ (Ιρλανδία), «Μια βαριά καρδιά» (Herbert) σκ. Τόμας Στούμπερ (Γερμανία), «Κισσός» (Sarmaşık) σκ. Τόλγκα Καρατσελίκ (Τουρκία-Γερμανία), «Η γη και η σκιά» (La tierra y la sombre) σκ. Σέζαρ Ασεβάδο (Κολομβία-Γαλ��ία-Ολλανδία-Χιλή-Βραζιλία), «Ζωολογικός κήπος» (Petting zoo) σκ. Μίκα Ναγκί (Γερμανία-Ελλάδα-ΗΠΑ), «Δεσμοί αίματος» (Hrútar) σκ. Γκρίμουρ Χακόναρσον (Ισλανδία), «Ο δρόμος για το Λα Πας» (Camino a La Paz) σκ. Φρανσίσκο Βαρόνε (Αργεντινή-Ολλανδία-Κατάρ), «Σπουργίτια» (Sparrows) σκ. Ρούναρ Ρούναρσον (Ισλανδία-Δανία-Κροατία), «Λευκοί άνθρωποι» (Det vita folket) σκ. Λίζα Ασάν (Σουηδία-Φιλανδία).
Από ελληνικής πλευράς θα διαγωνιστούν οι ταινίες «Interruption» σκ. Γιώργος Ζώης (Ελλάδα-Γαλλία-Κροατία) και «Silent» σκ. Γιώργος Γκικαπέππας (Ελλάδα).

Το ελληνικό πρόγραμμα

Ο Νίκος Καβουκίδης, ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες κινηματογραφιστές, τιμάται από το Φεστιβάλ. Με την ευκαιρία θα προβληθεί η ταινία «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955-2015», που επιμελήθηκε ο ίδιος και στην οποία καταγράφεται η διαδρομή του από τη Φίνος Φιλμ, όταν ήταν 15 ετών, μέχρι την καταξίωσή του ως διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ σε δεκάδες ελληνικές ταινίες.
Το αφιέρωμα εντάσσεται στο Ελληνικό Τμήμα, όπως και εκείνο που αφορά στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο. Με τον τίτλο «70 χρόνια Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου», θα προβληθούν 40 μικρού μήκους ταινίες που αποτυπώνουν τη διαδρομή του είδους στη χώρα μας.
Από τις 21 ταινίες που θα προβληθούν στο ελληνικό Πανόραμα, οι 16 θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Είναι: «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Smac» του Ηλία Δημητρίου, «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, «Το κυπαρίσσι του βυθού» του Δημήτρη Κορνήλιου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής πρώτες μεγάλου μήκους των δημιουργών τους: «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, «Tabula rasa» των Ηρώς Δοντά και Ναταλίας Στράτου, «Καύσωνας» της Τζόις Νασαουάτι, «Ειμαρμένη» του Ανδρέα Μαριανού, «Στην κουζίνα» του Σπύρου Αμοιρόπουλου. Επίσης οι: «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη και «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου.
Θα προβληθούν ακόμη και 6 ταινίες που ήδη έχουν κάνει πρεμιέρα: «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, «Μικρή άρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Όχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου, «Από έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη και «Illusion» του Σάββα Καρύδα.
Επίσης στο Ελληνικό Τμήμα θα προβληθούν και 16 βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet