Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr


Χαρτογραφίες: Διάλογος με τον ΦρίντριχΗ καθηλωτική δύναμη και το μεγαλείο της φύσης έχει επενδυθεί κατά καιρούς με θεϊκές δυνάμεις, έχει λατρευτεί με τελετές και εορτές που τιμούσαν τον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου, και έχει απεικονιστεί με ποικίλους τρόπους. Η πορεία του σημερινού πολιτισμού όμως εκθέτει αυτή τη δύναμη σε υψηλούς κινδύνους και το δυσοίωνο μέλλον, που χαρακτηρίζεται από πολύ μικρές λάμψεις ελπίδας, αποτυπώνεται στα έργα της Τιτίκας Σάλλα, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 14 Νοεμβρίου. Οι εικόνες–τοπία που μας παρουσιάζει, δουλεμένες νατουραλιστικά σε τονικές κλίμακες του γκρι επάνω σε ξύλινες επιφάνειες, μεταπλάθονται σε ανθρώπινο κορμί και συνοδεύονται από συμβολισμούς. Αποτυπώνουν έντονα τα συναισθήματα και τη γοητεία που ασκεί η φύση στην καλλιτέχνιδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το διάλογο με το έργο του Caspar Friedrich, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του γερμανικού ρομαντισμού. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. – 8μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
έκφραση γιάννα γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9Α, Αθήνα, τηλ.: 2103607546)


TimEffect

Η ισοπεδωτική δύναμη της Επιρροής του Χρόνου δημιουργεί μια αέναη εξελικτική κατάσταση, της οποίας οι ιδιαίτερες στιγμές προσδιορίζουν την ανθρώπινη ιστορία. Με βάση αυτό το σκεπτικό τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέχρι τις 25 Νοεμβρίου: Ο Δημήτρης Φραγκάκης, χρησιμοποιώντας ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα, συλλέγει φαινομενικά τυχαίες στιγμές για να κατασκευάσει ένα συμβολικό υπαινικτικό πρίσμα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την επίδραση της ρεαλιστικής εικόνας για χάρη της αδιάκοπης ψευδαίσθησης του χρόνου και του χώρου. Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης καταγράφει την εξελικτική πορεία της κατάρρευσης του πρότερου διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας και την επιβλητική επιρροή του χρόνου όπως έχει αποτυπωθεί σε μία άλλοτε πολυσύχναστη περιοχή, ακολουθώντας το νήμα της συλλoγικής μνήμης. Ο Κωνσταντίνος Σταματίου με το τρισδιάστατο έργο του σχολιάζει το πολλαπλό φάσμα των επιρροών του χρόνου, όπως την επιρροή της οικονομικής αστάθειας στο χρηματιστηριακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα, σχήματα και υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και θραύσματα από τη βίαιη διαμαρτυρία του 2009 στην Αθήνα. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. – 2.30μ.μ. και 5.30 – 8μ.μ.
Depo Darm Contemporary Art Space (Ηρώων Σκοπευτηρίου 54–56, Καισαριανή, Αθήνα, τηλ.: 2107601177)


Ασπρόμαυρο – Έγχρωμο

Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, 85 φωτογράφοι παρουσιάζουν μία έκθεση στην οποία καθένας εκθέτει τόσο την ασπρόμαυρη όσο και την έγχρωμη εκδοχή της φωτογραφίας του με σκοπό να αναδειχθούν ερωτήματα που γεννιούνται εξαιτίας της κυριαρχίας της φωτογραφικής ψηφιακής τεχνολογίας. Ο επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως: «Οι επιλεγμένες φωτογραφίες έπρεπε να γεννούν ερωτηματικά και όχι να παρουσιάζουν κάτι αυτονόητο, ούτε να προτρέπουν με ευκολία προς μια απάντηση σχετικά με το ποια υπερτερεί. Αφού πρόκειται για καλές φωτογραφίες θα πρέπει λογικά –τόσο η μία όσο και η άλλη εκδοχή– με κάποιο τρόπο να δικαιώνονται. Μόνο που ο τρόπος φαίνεται να είναι ελαφρώς διαφορετικός στην κάθε περίπτωση και αυτό είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον. Με αυτή λοιπόν την αμφιταλάντευση πρέπει πλέον να συνηθίσει να ζει ο (ψηφιακός) φωτογράφος και να εκφράζει κάθε φορά αποφασιστικά την επιλογή του (….)». Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 12μ. – 9μ.μ., Σάββατο 10.30π.μ. – 2.30μ.μ.
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2103680052)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet